Skocz do zawartości

Żużel hanyska


hanysek

Rekomendowane odpowiedzi

Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.

Podstawą kaszanki nie są tylko świeże podroby i krew. Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.

Polecam zrobić taki rosół samemu. Dla leniwych pozostają kostki rosołowe których oczywiście nie polecam z wiadomych względów choć muszę przyznać że dodają kaszance niesamowitego smaku.

Dodając kostki dosalamy do smaku gdyż już są bardzo słone.

 

W 3 litrach bulionu kąpały się:

  • płuca komplet

  • 2 nerki

  • 2 serca

  • wątroba ok 1 kg

  • 1,5 kg słoniny

  • 1 kg kaszy jęczmiennej

 

Po zagotowaniu wszystko mielimy na najmniejszych oczkach. Dodajemy krew ( ja niestety hemoglobinę) i następnie kaszę. Ze świeżą krwią można zrobić na odwrót. Doprawiamy solą i pieprzem Gotujemy jeszcze z 30 min i gotowe. Nabijamy w jelita albo pakujemy luzem i do sąsiadów :)

 

Zdjęcia jeszcze nie zrobiłem. W sumie jest niepotrzebne. Wygląda standardowo ale w smaku mistrzostwo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.

 

Jak chcesz mieć dobry smak kaszanki to dodaj ryj, podgardle, spacerówki no i skórki.Na samej słoninie "nie pociągniesz"    ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.

Jezus Maria a ja miałem takiego kaca jak się z pieronem ze Sluńska spotkałem który mi tłumaczył różnicę między kaszanką a krupniokiem a tu wszystko takie proste . Hanysek ty mnie nie cyganisz ? . Ty sie miarkuj bo jak Pan J wpadnie to może być kicha :D   ,

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.

 

Jak chcesz mieć dobry smak kaszanki to dodaj ryj, podgardle, spacerówki no i skórki.Na samej słoninie "nie pociągniesz"    ;)

 

 

...święte słowa... :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie spokojnie......... dodałem podgardla. Oczywiście ze skórką !

W przepisie napisałem słonina :facepalm:

 

Wcześniej dodawałem boczku ze skórą ale efekt podobny, a więcej pożytku będzie z niego w wędzaku :)

 

 

Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.

Jezus Maria a ja miałem takiego kaca jak się z pieronem ze Sluńska spotkałem który mi tłumaczył różnicę między kaszanką a krupniokiem a tu wszystko takie proste . Hanysek ty mnie nie cyganisz ? . Ty sie miarkuj bo jak Pan J wpadnie to może być kicha :D   ,

 

Może chodziło mu o żymloki ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie krupniok to taka kaszanka na bogato z west wypasem :D , A pewnie na krupnioka jak na bigos każdy masarz  ma swój przepis  więcej podgardla wątróbki skrawek itp   ( i jeszcze mieszankę kasz )  

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.