hanysek Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.Podstawą kaszanki nie są tylko świeże podroby i krew. Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar.Polecam zrobić taki rosół samemu. Dla leniwych pozostają kostki rosołowe których oczywiście nie polecam z wiadomych względów choć muszę przyznać że dodają kaszance niesamowitego smaku.Dodając kostki dosalamy do smaku gdyż już są bardzo słone. W 3 litrach bulionu kąpały się:płuca komplet2 nerki2 sercawątroba ok 1 kg1,5 kg słoniny1 kg kaszy jęczmiennej Po zagotowaniu wszystko mielimy na najmniejszych oczkach. Dodajemy krew ( ja niestety hemoglobinę) i następnie kaszę. Ze świeżą krwią można zrobić na odwrót. Doprawiamy solą i pieprzem Gotujemy jeszcze z 30 min i gotowe. Nabijamy w jelita albo pakujemy luzem i do sąsiadów Zdjęcia jeszcze nie zrobiłem. W sumie jest niepotrzebne. Wygląda standardowo ale w smaku mistrzostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar. Jak chcesz mieć dobry smak kaszanki to dodaj ryj, podgardle, spacerówki no i skórki.Na samej słoninie "nie pociągniesz" Edytowane 12 Grudnia 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.Jezus Maria a ja miałem takiego kaca jak się z pieronem ze Sluńska spotkałem który mi tłumaczył różnicę między kaszanką a krupniokiem a tu wszystko takie proste . Hanysek ty mnie nie cyganisz ? . Ty sie miarkuj bo jak Pan J wpadnie to może być kicha , Edytowane 12 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Jak dla mnie główny smak robi baza czyli bulion w których gotuje się podroby. Musi być to silny mięsny, doprawiony wywar. Jak chcesz mieć dobry smak kaszanki to dodaj ryj, podgardle, spacerówki no i skórki.Na samej słoninie "nie pociągniesz" ...święte słowa... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Panowie spokojnie......... dodałem podgardla. Oczywiście ze skórką !W przepisie napisałem słonina Wcześniej dodawałem boczku ze skórą ale efekt podobny, a więcej pożytku będzie z niego w wędzaku Żużel – potoczna nazwa kiszki, kaszanki, kaszoka czy krupnioka.Jezus Maria a ja miałem takiego kaca jak się z pieronem ze Sluńska spotkałem który mi tłumaczył różnicę między kaszanką a krupniokiem a tu wszystko takie proste . Hanysek ty mnie nie cyganisz ? . Ty sie miarkuj bo jak Pan J wpadnie to może być kicha , Może chodziło mu o żymloki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Dla mnie krupniok to taka kaszanka na bogato z west wypasem , A pewnie na krupnioka jak na bigos każdy masarz ma swój przepis więcej podgardla wątróbki skrawek itp ( i jeszcze mieszankę kasz ) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.