Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Krew wieprzowa - przechowywanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 maniek_pl

maniek_pl

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćw.pomorskie

Napisano 13 gru 2015 - 15:17

Jak przechowujecie świeżą krew wieprzową?

Docelowo przeznaczona ma być na wyrób salcesonu czarnego oraz kaszanki. Wyroby mają być wykonane za 3 dni i do tego czasu musze krew jakoś przechować. Czy pozostawienie na zewnątrz w temperaturze ok. 5-8 stopni nie spowoduje zaśmierdnięcia krwi?



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8139 postów

Napisano 13 gru 2015 - 15:55

Jak przechowujecie świeżą krew wieprzową?

 

Zamrozić.Wyjąć z zamrażarki na dzień przed użyciem i odmrozić w temp. 4-6 C.Można też krew sparzyć w osłonce i później zamrozić.Na te trzy dni polecam pierwszy sposób. 



#3 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2248 postów

Napisano 13 gru 2015 - 16:18

Zamrozić
Podzielić na potrzebne porcje i zamrozić,robię tak od dawna i jest Oki :)

#4 maniek_pl

maniek_pl

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćw.pomorskie

Napisano 13 gru 2015 - 16:38

Dziękuję za wasze rady. No więc i ja zamroziłem. Wyszły 3 pojemniki, w każdym 1 kg krwi.



#5 jumbo

jumbo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2877 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 gru 2015 - 16:43

.....dużo - ile owych pyszności będziesz robił , bo krwi jest jak z całego świniaczka....



#6 maniek_pl

maniek_pl

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćw.pomorskie

Napisano 13 gru 2015 - 16:49

Dodatkowe pytanie: jak długo można przechowywać zamrożoną krew?

 

jumbo: z 3 salcesony ozorkowe oraz kaszanki, część w kiszkach, część w słoikach. Pójdzie w trymiga.



#7 boher

boher

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 18 mar 2017 - 12:52

Podpowie ktoś ile można przechowywać zamrożoną krew kupiłem sobie troszkę za dużo i nie wiem czy to wylać czy co z tym robić.



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8139 postów

Napisano 18 mar 2017 - 13:44

Zamrozić.Ja mrożoną krew kiedyś trzymałem półtora roku.



#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10834 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 mar 2017 - 14:03

Ja podobnie albo i dłużej ☺

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4603 postów

Napisano 18 mar 2017 - 14:15

Kolegonie wylewaj bo szkoda tylko zamrozic i bedzie ok




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych