lesniak Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Moje pierwsze zmagania z wołowiną...Wędzenie i peklowanie przeprowadzone w/g informacji od leciwego mieszkańca Pałuk...Pomimo moich obaw o uwędzenie wędlina wyszła taka jak powinna. Po degustacji mój ,,informator'' Stwierdził ,że jest taka sama jak on robił. Mi troszkę przeszkadza to przepieczenie...wolał bym całą surową, ale nie będę się spierał...bo następnym razem mi nic nie powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Wyglada bardzo zachecajaco!!! Podzielisz sie receptura? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Ligawa wędzona trochę przy okazji. Na "żywca" nie ma tych przebarwień żółtawych, jest odpowiednia na całej powierzchni. Nie był parzona, wędzona 8 godz w tem 60 st, później tem podniesiona do 75 st na 3 godz. Cienko krojona super, grubsze kawałki trochę twarde, wrażenia smakowe wyśmienite (nie tylko moje) Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Robiłem ligawę ,już kilka razy. Robię dokładnie tak samo jak "blondynę" ( razem z parzeniem)wychodzi super, a na imprezach "schodzi" jako pierwsza.Pozdrawiam.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Pochwalę się więc moją Wędzona w grillu gazowym Narazie buduję wędzarkę wiec musze się tym posiłkować.Ligawa natarta tylko tymiankiem, rozmarynem i świeżym pieprzem czarnym (po łyżeczce). No i oczywiście pektosolą (1,5 łyżki na 1,2 kg ligawę). 2 tygodnie suchego peklowania i 4 godziny w ciepłym olchowym dymie. Świetna rzecz... napewno do powtórzenia... Pozdrawaim, Buli Edytowane 6 Lutego 2016 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Bardzo ładnie tylko kup wagę laboratoryjną tak za 15 PLN i waż i podawaj w gr bo półtorej łyżeczki/łyżki to trudno odmierzyć jak chce się skopiować przepis czy "Świetna rzecz... napewno do powtórzenia." . Możesz podać temperaturę wędzenia czy były etapy itp ? Edytowane 5 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lutego 2016 Pochwalę się więc moją Wędzona w grillu gazowym Narazie buduję wędzarkę wiec musze się tym posiłkować.Ligawa natarta tylko tymiankiem, rozmarynem i świeżym pieprzem czarnym (po łyżeczce). No i oczywiście pektosolą (1,5 łyżki na 1,2 kg ligawę). 2 tygodnie suchego peklowania i 4 godziny w ciepłym olchowym dymie. Legawa_forum.jpg Świetna rzecz... napewno do powtórzenia... Pozdrawaim, BuliBardzo ładny wyrób :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lutego 2016 Dzięki za pochwałę! To moje dopiero 4 czy piąte wędzenie. Ja, warząc piwo np. wychodzę z założenia - "Browar to nie apteka". 1,5 łyżki też jest do powtórzenia Dym był od 75-85 stopni. Czasem skoczył do 95 czy 100 jak się zagapiłem. W grillu nie jest łatwo utrzymać temperaturę w czasie wędzenia, bo gdy drewno się zajmie, to szybko wszystko rośnie, i wymaga to ciągłej uwagi. Ale staram się zawsze tak trzymać. Ligawa rozeszła się błyskawicznie! Naprawdę dobra rzecz! Polecam! Ja napewno to powtórzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Września 2016 Odrobina archeoligii... Czy można prosić o przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Września 2016 Czy można prosić o przepis?Wołowinę wędzoną robisz dokładnie tak jak szynkę wp.Peklowanie,wedzenie i parzenie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Września 2016 Tu wrócę po porady jak będę miał już skończoną wędzarnię , podobno bardzo dobry jest wędzony ozór czy może ktoś robił coś takiego ???pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Września 2016 tez slyszalam ze dobry jest ,jadlam natomiast wedzone jagniece serca ..pysznosci Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Września 2016 tez slyszalam ze dobry jest ,jadlam natomiast wedzone jagniece serca ..pysznosci No to czas spróbować , faktem jest że tego nigdy nie słyszałem ale jakieś 10 lat temu w Korbielowie na imprezie u znajomego jadłem wędzoną i tu nie wiem czy jagnięcinę czy baraninę .................była dobra albo byłem bardzo głodny i o odmiennym stanie świadomości tego nie pamiętam . Spróbowałem coś takiego w Bieszczadach i to już nie było to co w Korbielowie pozdrawiamp.s. co do ozorów woł. można kupić na targowisku w Będzinie w rozsądnej cenie , zresztą baraninę też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Września 2016 Ja mialam wedzic sama ,ale ze ja mocno jestem uzalezniona od pogody weekedowej wiec serca musialam zrobic na inny sposob ale tez byly dobre ,niestety juz na sobotnie wedzenie nie mam miejsca w wedzarce Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Września 2016 Dziękuję za odpowiedź, śmieszna sprawa: w tapatalku wyświetlają mi się tylko dwa pierwsze posty, zajrzałem w wątek przy użyciu chroma a tu niespodzianka, jest już przepis, o który prosiłem . Ostatecznieligawę zapeklowałem na sucho razem z antrykotem wg przepisu na polędwicę wołową, w przyszły weekend wędzenie (razem z baleronami). Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Września 2016 Jeszcze pytanie, jeśli odparzać tę ligawę po wędzeniu to do jakiej temperatury w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Września 2016 do jakiej temperatury w środku? Woda 80st i do 70 w srodku,ale ja pekluję wołowinę na mokro jak szynkę wp. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Września 2016 @kostek61, a jaka czesc wolowiny kupujesz? Ja jadlam buff , ale byo jeszcze cos wedzone .ale sprzedawczyni nie potrafila mi powiedzic jaka to czesc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Września 2016 Ups ................po przeczytaniu odpowiedzi mam świadomość jak bardzo zielony jestem w temacie wędzenia . Wędzenie co raz bardziej przypomina mi farmakologię czy tak to jest ważne ??pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Września 2016 @konik0, wszystko jest wazne bo od tego zalezy soczystosc wyrobu ..spaz szynke do 85 st C w srodku a do 68st C a poczujesz roznice Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) czy tak to jest ważne ??To zależy na jaki wynik oczekujesz. Jeśli chcesz jeść naprawdę dobre wyroby, stosuj się ściśle do receptur (w tym m.in. celu posługujemy się na forum obowiązującą w przemyśle mięsnym klasyfikacją mięsa) i słuchaj rad bardziej doświadczonych. Na pewno nie radziłbym szperać po yt i stosować przedstawiane tam na amatorskich filmikach "technologie".Jeśli wszystko wykonasz zgodnie ze sztuką, będziesz Pan zadowolony. To naprawdę nie jest takie trudne. Edytowane 12 Września 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Września 2016 To naprawdę nie jest takie trudne. Jezeli sa checi i juz na samym poczatku sie nie zniechecimy to mozna naprawde nigdy nie sadzilam ze kiedykolwiek zrobie jaka kolwiek wedline ..a jednak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Września 2016 Electro ja wędzę wykrojone elementy z udzca wołowego. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Września 2016 @kostek61, Ok .. TZ ma jechac na zakupy to mu pwiem co u nas "waszej" wolowiny zawsze pod dostatkiem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Września 2016 @konik0, wszystko jest wazne bo od tego zalezy soczystosc wyrobu ..spaz szynke do 85 st C w srodku a do 68st C a poczujesz roznice No to wchodzimy jak dla mnie w świat magii , jak mierzysz temperaturę w środku ??? Po parzeniu czy w czasie parzenia ??? Jeżeli po parzeniu to czy wyliczasz czas parzenia w stosunku do masy wyrobu parzonego ???Dla mnie do tej pory wędzenie w którym uczestniczyłem było proste a teraz zaczynają się schody . Faktem jest że to co wędziłem u sąsiadów było jak dla mnie dużo lepsze niż to co można kupić w sklepie . Czyli czas na eksperymenty . Odnośnie parzenia , nie jestem do tego tak do końca przekonany ponieważ część aromatu wyrobu się traci i tu takie małe pytanko czy ktoś może robił próbę parzenia w parowarze ???Ostatnio wpadłem na pomysł pasteryzacji słoików z papryką w zmywarce i dało radę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.