Maxell Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Września 2016 Po parzeniu czy w czasie parzenia W czasie parzenia, za pomocą termometru bagnetowego. Po wykonaniu pomiaru otworek po sondzie termometru zatykasz kołeczkiem.Mierzysz temperaturę w środku batonu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Września 2016 Jeśli wszystko wykonasz zgodnie ze sztuką, będziesz Pan zadowolony. To naprawdę nie jest takie trudne. Łatwo powiedzieć W czasie parzenia, za pomocą termometru bagnetowego. Po wykonaniu pomiaru otworek po sondzie termometru zatykasz kołeczkiem. Mierzysz temperaturę w środku batonu. Czy bagnet nie mierzy przez przypadek też temperatury wody w której jest parzony wyrób ??? W bagnecie jest bimetal więc teoretycznie temperatura bagnetu powinna mieć wpływ na to co wskazuje termometr . I jeszcze jedno pytanko jakim kołeczkiem ??? Przepraszam za takie pytanie ale WY wędzicie przez duże W ja jestem w ostatnich literkach słowa wędzić pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Września 2016 Maxell ja nawet nie zatykam patyczkiem tylko zostawiam termometr az do wystygniecia miesa. Bagnet termometru jest w miesie wiec nie mierzy temp wody , wode mierze innym termometrem, Patyczek ja mam dorobiony z takiego do jedzenia chinszczyzny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Września 2016 Bagnet termometru jest w miesie wiec nie mierzy temp wody , wode mierze innym termometrem, Czy to co parzysz unosi się w wodzie a jeżeli tak to w jaki sposób wbijasz termometr ??? Mam kilka takich termometrów sprawdzę sobie jak się zachowują podgrzane w środku . Ciekawe .pzdrp.s. co nie zmienia faktu że wyroby robione przez Ciebie są naprawdę smaczne , to jest tylko kwestia ustalenia prawidłowej metody pomiaru bo każdy z nas może trochę inaczej mierzyć temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Września 2016 Termometr wbijam zanim mieso wsadze do wody, drugi termometr wieszam na garnku ( ten mierzy temp wody) ,do wody podgranej do odpowiedniej temp zalerzy co sie parzy wsadzam wedzonki ,niestety mam najwiekszy garnek 10 l wiec wiecej jak dwie karkowki mi nie wejda ,sa cale zanurzone pod woda.w zalerznosci co parze to urzywam albo termometru bagnetowego albo takiego z sada. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Września 2016 sa cale zanurzone pod woda. Jak sprawdzę termometry dzisiaj po południu to coś skrobnę , bo jeżeli termometry mają nieizolowany bimetal na całej długości sondy , to po zanurzeniu we wodzie całego wyroby termometr będzie sumował temperaturę wyrobu wewnątrz i wody , a tym samym będziemy mieli taką na oko temperaturę wyroby wewnątrz . Ale fajnie to wiedzieć , bo będę miał większy margines błędu jaki mogę popełnić przy parzeniu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Września 2016 Oj ...kolejny "niewierny Tomasz" sprawdz a sie przekonasz tu na fotce co prawda nie jest to akurat wedzonka ale sa 2 termometry ,tak samo robie z miesem bez szynkowaru Powstal troche metlik w temacie, jak by mozna przeniesc to prosze zeby nie zasmiecac. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Września 2016 Oj ...kolejny "niewierny Tomasz" sprawdz a sie przekonasz Życie mnie tego w Polsce nauczyło a w szczególności sprawy załatwiane w urzędach , ostatnio miałem zderzenie z urzędniczką w sprawie zezwolenia na wycięcie drzew . No po prostu piękna bajka czyli mierzymy drzewko na wysokości 1,2 nad ziemią i..................i nic z tego nie wynika , czasami się zastanawiam jacy idioci piszą prawo w Polsce albo jacy geniusze którzy czatują tylko na interpretację prawa Przepraszam za inny temat i poproszę jeszcze tylko o zdjęcie z wędlinkami bo szynkowar ma kształt walca pozdrawiamp.s. mam trochę przekorny charakter i zawsze staram się dowiedzieć jak najwięcej a później eksperymentować , oczywiście nie uchroni mnie to od błędów ale trochę je ogranicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Września 2016 Przepraszam za inny temat i poproszę jeszcze tylko o zdjęcie z wędlinkami bo szynkowar ma kształt walca I co w zwiazku z tym że walca ? Rozumiem, ż myslisz że inaczej się wbija termometr w walec inaczej kulę a w prostopadłościan to już w ogóle nogą koniecznie prawą i od spodu tak ? " Prawa ręka to jest ta, niech pan sobie to raz na zawsze zapamięta. Prawa ręka to jest ta, jak się śpi na brzuchu to od ściany-ale ja w nogach śpię-to po nodze można poznać. Prawa ręka zwisa nad prawą nogą stojącą, a prawa noga to jest ta, jak jest duży palec z lewej strony… O, w butach gówno widać" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Września 2016 I co w zwiazku z tym że walca ? Rozumiem, ż myslisz że inaczej się wbija termometr w walec inaczej kulę a w prostopadłościan to już w ogóle nogą koniecznie prawą i od spodu tak ? proszę nie odbierać mnie że się czepiam ale mało który wyrób prócz schabu ma względnie płaską powierzchnie styku z garnkiem , będąc tylko do tej pory uczestnikiem parzenia u sąsiadów oni wrzucali do garnka wyroby które miały tendencje do obracania się w różne strony , można w sumie tego uniknąć starając się upakować maksymalnie garnek wyrobami ale czy to wtedy właściwe parzenie ??? A tak żartobliwie ze spaniem ja mam trochę inaczej bo mam jak w piosence-kiedy budzę się rano to nie wiem gdzie mam głowę a kolano Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Września 2016 to zeby sie nie wiercily po garnku mazesz przywiazac sznurkiem do ucha garnka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Września 2016 ja już nie wyrabiam jak to czytamkonik0, proszę poczytaj trochę forum, odpowiedzi znajdziesz na wszystkie pytania, a jeszcze lepiej to wybierz się na szkolenie, szybciej się dowiesz, bo mam wrażenie że walisz głupa z tymi pytaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.