Skocz do zawartości

Przeróbka Nadziewarki - Poradnik


davido31

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. :cool:
 
Zakupiłem bardzo tanio nadziewarkę firmy Edel HOFF o poj. 3kg za 145 zł z wysyłką. Ktoś może zapytać dlaczego nie dorzuciłem parę stówek i nie zakupiłem sobie jakieś nadziewarki z wyższej półki? Otóż odpowiedź jest prosta. Nie zamierzam wydawać większych pieniędzy na sprzęt masarski. ;)
 
post-72541-0-59283900-1450871656_thumb.jpg
 
Po poprzednim skonsultowaniu się z kolegą @sverige2 postanowiłem przerobić tę nadziewarkę dowiedziawszy się, że posiada wady które mogą bardzo utrudnić życie szarego wędliniarza. Pomysł oczywiście zaczerpnąłem od w/w kolegi i bazowałem się na jego doświadczeniu, za co z góry dziękuję. ;)

 

Przeróbka będzie dotyczyć dwóch elementów:
1. Odpowietrznik tłoka
2. Uszczelnienie cylindra
 
W nadziewarce którą zakupiłem tłok posiada już odpowietrznik.
 
post-72541-0-78899800-1450872412_thumb.jpg
post-72541-0-64846300-1450872416_thumb.jpg
 
Niestety ale podczas testowania nadziewarki były momenty, że ten odpowietrznik  zapychał się dlatego polecam dorobienie drugiego.
Przystąpmy zatem do skompletowania narzędzi oraz materiałów potrzebnych do tuningu. ;)
 
Będą nam potrzebne:
-Taśma malarska
-Silikon
-Wiertło o większej średnicy 1.5 mm od śrubki
-Śrubka z nakrętką i podkładką
-Nożyk do tapet
-Śrubokręt
-Klucz nastawny
-Mazak
-Alkohol
post-72541-0-34492800-1450873059_thumb.jpg

Pracę zaczynamy od dorobienia odpowietrznika czyli zaznaczamy miejsce na otwór i wywiercamy go wiercąc od strony spodniej tłoka.
 
post-72541-0-45554100-1450873299_thumb.jpg
 
Krawędzie otworu w silikonie przycinamy tak aby śrubka mogła swobodnie przechodzić przez otwór.

post-72541-0-90614100-1450873523_thumb.jpg
 
Usuwamy opiłki za pomocą wykałaczki z wierzchniej strony tłoka. Nie chcemy aby opiłki metalu dostały się potem do mięsa.

post-72541-0-72716200-1450873525_thumb.jpg
 
Tak wygląda już po zamontowaniu. Jak widać śrubka ma dostateczny skok aby mogła otwierać i zamykać dostęp powietrza.
 
post-72541-0-49646100-1450873823_thumb.jpg

 

Ja zamiast nakrętki użyłem trzpienia który jest dość ciężki aby pomóc w skutecznym otwarciu zaworu.

 

post-72541-0-21551700-1450873969_thumb.jpg

post-72541-0-18891700-1450873971_thumb.jpg
 
Teraz przystępujemy do przerobienia uszczelki cylindra komory nadziewarki.
 
Zakładamy silikonową uszczelkę na cylinder w taki sam sposób jak była wcześniej założona.
 
post-72541-0-90771600-1450874206_thumb.jpg
 
Teraz za pomocą nożyka do tapet odcinamy dolna część uszczelki otrzymując pierścień który posłuży nam do wycentrowania położenia cylindra przy uszczelnianiu komory.
 
post-72541-0-03247000-1450874457_thumb.jpg
 
Odmierzamy 1,5 cm od krawędzi cylindra i po całym jego obwodzie przyklejamy taśmę malarską i zakładamy nasz silikonowy pierścień. 
 
post-72541-0-56996400-1450874615_thumb.jpg
 
Powierzchnię styku szlifujemy grubym papierem ściernym lub szlifierką tak jak na zdjęciu. Przemywamy alkoholem aby pozbyć się opiłek
 
post-72541-0-67936300-1450874748_thumb.jpg
 
Nakładamy silikon
 
post-72541-0-77822000-1450874880_thumb.jpg

Dolną część komory nadziewarki oklejamy taśmą malarską i czyścimy alkoholem wewnętrzną cześć styku. Powierzchnia ta jest już chropowata tak więc nie trzeba jej szlifować.
 
post-72541-0-54529500-1450875071_thumb.jpg
 
Składamy te dwa elementy razem i dokładnie za pomocą szpachelki upychamy silikon aby dokładnie wypełnił odcinek styku tych dwóch powierzchni sklejanych.
 
post-72541-0-51102900-1450875073_thumb.jpg
 
 Część 2


Nasuwamy pierścień silikonowy który ma za zadanie wyśrodkować nam cylinder komory

 

post-72541-0-82211300-1450875631_thumb.jpg

Po ułożeniu pierścienia nakładamy w około silikon.

 

post-72541-0-11886400-1450875633_thumb.jpg

 

Za pomocą czystej szpachelki formujemy 'zafazowanie' z silikonu.

 

post-72541-0-32227100-1450875885_thumb.jpg

 

Usuwamy taśmę klejącą  i otrzymujemy taki efekt:

post-72541-0-67786600-1450875886_thumb.jpg

 

Teraz zostało nam tylko usunięcie nadmiaru silikonu wewnątrz komory  i...

 

post-72541-0-34354700-1450875888_thumb.jpg

 

... złożenie całej nadziewarki w całość.

 

post-72541-0-43205300-1450875978_thumb.jpg

 

Odstawiamy naszą nadziewarkę na 1 lub dwa dni aby silikon dobrze wysechł i możemy brać się za nadziewanie.

Muszę dodać, że nadziewarka została przetestowana przeze mnie  robiąc różnego rodzaju wędliny. Od cieniutkiej poczynając do grubej i z dużymi kawałkami mięsa kończąc. O tym, więcej w moim kąciku kuchennym.

Pozdrawiam i życzę owocnych przeróbek. ;)

 

Edytowane przez chudziak

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

 

Pan Adam Słodowy towarzyszył mi w dzieciństwie. ;)
Dziękuję i pozdrawiam. :thumbsup:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawid gratulacje za super manual  :clap:  proponuje jeszcze wzmocnić tłok dodatkową blachą, ja zrobiłem to z nierdzewki o grubości 3mm i średnicy mniejszej od oryginału tłoka 2mm .
post-53607-0-01929800-1450877093_thumb.jpg 

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dawid gratulacje za super manual :clap:

 

Dzięki Boguś. ;)

 

 

 

proponuje jeszcze wzmocnić tłok dodatkową blachą, ja zrobiłem to z nierdzewki o grubości 3mm

 

No właśnie, o tym cały czas pamiętam ale z tego co widzę u siebie to blacha jest dość gruba i tłok wygląda dość solidnie. Zobaczymy w praniu. Jeśli zauważę jakieś anomlia w postaci wykrzywiania się tłoka to niezwłocznie zastosuję Twój pomysł. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu kolega z tego forum miał Zonka po czwartym nadziewaniu tego typu nadziewarkami 'mejd yn czajna'  ;)

 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj davido31 .

A czy nie masz problemu z wchodzeniem farszu przez wywiercony otwór w przestrzeń pomiędzy samym tłokiem , a silikonem , którym oblany jest tłok ?

Nie wiem co w Twojej nadziewarce utrzymuje odpowietrznik w pozycji " otwarte " , bo rozumiem , że zamyka go nacisk farszu . Widziałem podobne rozwiązanie gdzie pod łeb śruby wsadzona była silikonowa uszczelka grzybka kranu 3/8" lub 1/2" , a dociskana była z przeciwnej strony sprężynującą blaszką przykręconą do tłoka tuż obok odpowietrznika . Chciałem też tak zrobić , ale obawiam się czy farsz nie dostanie się do śodka tłoka . Mam nadziewarkę poziomą . Problemu nie ma jak cylinder jest pełny , ale po uzupełnieniu jak nie jest do pełna to siłą rzeczy powietrza jest w cholerę . Na razie radzę sobie tak , że odkręcam lejek , wbijam przez otwór grubą słomkę do napojów i kręcę aż wyjdzie powietrze i zacznie wychodzić farsz . Skuteczne , ale upierdliwe .

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy nie masz problemu z wchodzeniem farszu przez wywiercony otwór w przestrzeń pomiędzy samym tłokiem , a silikonem , którym oblany jest tłok ?

 

Nie, bo podkładka jest dość szeroka i ładnie przylega do silikonu.

 

 

 

Mam nadziewarkę poziomą

 

No i tu już jest inna para kaloszy.

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja 4 nadziewania już przeżyła, nie zapraszając żeby przy 5 nie padła, kosztowała 115 zł. Dobrze wiedzieć jak ja usprawnić gdy popusci. Mnie chodzi po głowie dorobienie dużego lejka do kiełbaski szerokiej. Chyba dopasuje rurkę na zewnątrz pierścienia mocującego lejki. Chociaż ostatnio nadziala grubo krojone mięsko przez lejek fabryczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie chodzi po głowie dorobienie dużego lejka do kiełbaski szerokiej.

 

No właśnie też bym potrzebował lejek o większej średnicy do robienia szynkowej z dużych kawałków mięsa.

 

 

Brawo Dawidzie :D:clap::thumbsup: .

 

Dzięki Mistrzu :thumbsup:

 

 

Ps. Mój tłok jest również na tyle gruby że nie wymaga żadnych dodatkowych wzmocnień i nawet nie śni się mu wyginać czy odkształcać :D.

 

No właśnie czytałem, że trafiają się nadziewarki z cienkim tłokiem i może Boguś akurat trafił na takową, choć wiem, że teraz ma już inną, profesjonalną.

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A czy nie masz problemu z wchodzeniem farszu przez wywiercony otwór w przestrzeń pomiędzy samym tłokiem , a silikonem , którym oblany jest tłok ?

Nie, bo podkładka jest dość szeroka i ładnie przylega do silikonu.

Mam nadziewarkę poziomą

No i tu już jest inna para kaloszy.

Ja mam taką post-73368-1450879531,909_thumb.jpg

i ciągle się otwierała jak ciężko szło bo podstawa za delikatna. Rozwiązałem problem tak , że dorobiłem pasowny klocek z twardego drewna , którym blokuję zatrzask .post-73368-1450879848,6105_thumb.jpg

Może ktoś ma też taki problem to można go ominąć bez dorabiania solidniejszej podstawy .

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu kolega z tego forum miał Zonka po czwartym nadziewaniu tego typu nadziewarkami 'mejd yn czajna'  ;)

 

 Dokładnie tak było podczas pierwszego nadziewania , choć nadziewarka kosztowała nie całe 300 zł to jej wykonanie było kiepskie :(

 

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dokładnie tak było podczas pierwszego nadziewania

 

Dlatego wolałem uniknąć takiej przyrody i przerobiłem nadziewarkę od razu. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

davido31 a czy ta nadziewarka jest tylko sklejona silikonem w dolnej części? I to wystarczy, aby się nie "rozlazła" podczas nabijania jak ten egzemplarz z filmiku? Bo też chciałbym kupić jakiś sprzęt do nabijania, nie dysponuję większymi pieniędzmi, ale majsterkować potrafię i wolę taniej kupić i zmodyfikować

 

P. S.

Czy jest duża różnica w pracy pomiędzy nadziewarką, a nadziewaniem maszynką elektryczną?

Edytowane przez Viszna

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

davido31 a czy ta nadziewarka jest tylko sklejona silikonem w dolnej części?

 

Tak. Sylikon musi być dobrej jakości, nie jakiś szemrany.

 

 

 

I to wystarczy, aby się nie "rozlazła" podczas nabijania jak ten egzemplarz z filmiku?

 

Powinna wystarczyć jeśli zastosujesz wszystkie zalecenia w moim poradniku. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nadziewanie maszynka elektryczną to koszmar!

 

I to jaki! O farszu na parówki nie wspomnę :facepalm: :facepalm: :facepalm: 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozwólcie , że się wtrącę . Różnica jest ogromna na korzyść nadziewarki . Maszynaka bardziej miażdży mięso zwłaszcza przy zwartym farszu i małym lejku . Ciężko wpychać do maszynki , a tłok do popychania jak się zassie to porobione . Przy nadziewaniu drobno rozdrobionego farszu ( parówki , pasztetowa ) czworo rąk to jeszcze za mało .

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.