Skocz do zawartości

Świąteczne zadymianie po pierwszym roku praktyki ;)


Opat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Na początku chciałbym podziękować za wcześniejsze rady i wiedzę ogólną przekazywaną na forum.

Moją przygodę z wędzeniem rozpocząłem rok temu na święta jak mi się pół prosiaka przypałętał ;) Moje początki

 

Boże narodzenie w tle więc próśb od rodziny i znajomych całkiem sporo a efekt tego taki:

 

Przygotowanie i peklowanie wg tabeli Dziadka i Szczepana arkusz xls 3 dni z tym że nastrzyk tylko na początku - na każde 12 kg mięsa 12 litrów wody i 1kg peklosoli nastrzyk około 10% masy mięśnia

Ryby na sucho - rano pływały w stawie potem na 3h -4h oprószone gruboziarnistą solą kamienną i wieczorem do osuszania w wędzarni.

post-59071-0-76395800-1451252387_thumb.jpgpost-59071-0-00776600-1451252439_thumb.jpgpost-59071-0-65876200-1451252703_thumb.jpg

Osuszanie w wędzarni - gorące powietrze - olcha - buk - kominkowe około 50 stopni.

post-59071-0-98955400-1451252704_thumb.jpgpost-59071-0-23187400-1451252706_thumb.jpgpost-59071-0-05305800-1451252707_thumb.jpg

po osuszaniu

post-59071-0-80732500-1451252707_thumb.jpgpost-59071-0-58534500-1451252708_thumb.jpg

dymienie 40 stopni - głównie czereśnia i trochę śliwki

post-59071-0-43072300-1451252709_thumb.jpgpost-59071-0-43989000-1451252710_thumb.jpg

 

efekt końcowy :)

post-59071-0-24679700-1451252711_thumb.jpgpost-59071-0-07381900-1451252712_thumb.jpgpost-59071-0-38440000-1451252891_thumb.jpg

część "towaru" po parzeniu

post-59071-0-46209900-1451252892_thumb.jpg

 

Niestety jak już się ogarnąłem po świętach nie było z czego zrobić zdjęć przekrojów co mam nadzieję dość wymownie świadczy o jakości wyrobów.

 

Pozdrawiam po świętach z najlepszymi życzeniami noworocznymi.

Radek

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że pytasz o te pojemniki w lodówce w których pekluję mięso.

Kupiłem w Selgrosie nie czytając etykiet to OKT Crystalbox 24l  - tak się teraz zastanawiam czy one nie powinny służyć do segregacji tekstyliów i czy nadają się do kontaktu z żywnością ?

Mam nadzieję że tak  :blush: . Trochę doczytałem i polipropylen z którego jest zrobiony uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików, często opakowania żywności są z niego wykonane więc chyba ok ?

 

W każdym razie są bardzo poręczne idealnie pasują do mojej chłodziarki do peklowania mają pokrywkę na zatrzaski.

Pozdrawiam

Radek

Edytowane przez Opat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Pojemniki są OK, mam bardzo podobne... i to chyba z tego samego miejsca  :thumbsup:

 

Co do tych pojemników to jedyna sprawa jest taka że powinny być otwarte podczas peklowania żeby mogła zachodzić wymiana gazowa więc nie należy ich dokładnie i szczelnie zamykać!

 

Wyroby dość fajne, jak CI się w tej kozie pali?? nie akumuluje za dużo ciepła i nie podpala od razu drewna po włożeniu do paleniska? wiem że w takich kozach dość ciężko się wędzi ....

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do kozy to jest na tyle szczelna że bez problemu mogę wygasić i doprowadzić do tlenia, ale to prawda że jak tylko włożę kawałek nowego drewna i dam trochę powietrza to podpala od razu.

Przy odrobinie wprawy jednak pali się bardzo komfortowo dokładam tak co godzinę więc chyba ok. Muszę sobie jeszcze jakiś dymogenerator zakupić (zrobić) - może ktoś wytwarza warte polecenia :)

 

Karpie miały coś koło 1 kg oraz 1,6 kg, wymagały jednak dopiekania - muszę jeszcze z nimi poćwiczyć - może jak mi się jesiotra uda kupić.

 

Pozdrawiam

Radek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muszę sobie jeszcze jakiś dymogenerator zakupić (zrobić) - może ktoś wytwarza warte polecenia  

 

Zwróć się do @rogera na pw. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Przygotowanie i peklowanie wg tabeli Dziadka i Szczepana arkusz xls 3 dni z tym że nastrzyk tylko na początku - na każde 12 kg mięsa 12 litrów wody i 1kg peklosoli nastrzyk około 10% masy mięśnia "

 

Wg tabeli na 12 kg mięsa wychodzi niecałe 5l wody i ok 770 g peklosoli ? Stężenie nie będzie za małe w takim wypadku ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zwróć się do @rogera na pw. 

Dziękuję nie omieszkam.

 

 

 

Wg tabeli na 12 kg mięsa wychodzi niecałe 5l wody i ok 770 g peklosoli ? Stężenie nie będzie za małe w takim wypadku ?

To co podajesz to wg Dziadka poniżej w arkuszu masz wg Szczepana - preferuję tą drugą metodę bo używa więcej wody i mam pewność że całe mięso będzie zatopione w solance.

Wg. Dziadka też jest ok ale wymaga staranniejszego ułożenia we właściwej wielkości pojemniku.

Słoność wyszła idealna.

Pozdrawiam

Radek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To dzięki za podpowiedz i czy mógłbyś mi podrzucić na mail tą tabelke ? tomekgrzesko@gmail.com  

Kiedyś poruszałem tutaj właśnie na forum ten temat w którymś wątku o peklowaniu i w odpowiedzi słyszałem tylko, żebym się nauczył układać wędzonki tak, żeby ta ilość zakryła całość, a właśnie szukałem jakiejś rozpiski, żeby tej solanki było więcej, żeby wędzonki sobie spokojnie w tej solance pływały. Z góry dziękuję za link tutaj do forum albo za plik w emailu.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo.

 

Może się jeszcze komuś przyda więc zamieszczam link do tabeli w Excelu przeliczającej stężenie solanki w zależności od ilości mięsa i czasu peklowania wg Dziadka i Szczepana.

Niestety nie pamiętam autora - ale tabelę pobrałem gdzieś na forum z góry dziękuję, bardzo mi się przydaje.

Tabela Dziadka i Szczepana arkusz kalkulacyjny.

 

pozdrawiam

Radek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.