paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Wg receptury z PW 16 Składniki na 5 kg wp kl. II nie peklowana (1/4 można zastąpić mózgami) - 1 kgwątroba cielęca lub wieprzowa niesolona - u mnie cielęca - 1,25 kgtłuszcz drobny niesolony- 2 kgsłonina niesolona pokrojona w kostkę 5 x 6 mm- 0,25 kgkasza manna - 0,5 kg Przyprawy (na 1 kg): Sól - 20 g/kgpieprz - 1 g/kgmajeranek - 0,2 g/kgcebula - 0,25 g/kg Materiały pomocnicze:Krzyżówki wieprzowe i jelita grube wieprzowe, lub osłonki celofanowe fi 65 - u mnie jelita wieprzowe grube.Przędza nr 6 Postać gotowego produktu:Długość w jelitach naturalnych 35-50 cm, średnica przekroju 4 - 8 cm. U mnie trochę krótsze. Przygotowanie: Wątroba parzona a wieprzowina, mózgi oraz tłuszcz, surowe zmielone na sitku 2 i kutrowane. U mnie całośc zmielona na sitku 2mm Słonina krojona w kostkę 5 x 6 mm i parzona. Wątrobę moczy się w zimnej wodzie przez godzinę, po czym żyłuje się i tnie na pasy. Natępnie zalewa się wodą o temp. 90 st. Parzenie trwa 8-10 minut. Podobnie trwa parzenie słoniny.Po sparzeniu wątrobę i słoninę studzi sie przez 5 minut w zimnej wodzie i rozkłada do ocieknięcia. Kaszę manną kutruje się z dodatkiem 100% wody Następnie kutruje się wątrobę i dodaje sól i przyprawy, później mięso a na koniec tłuszcz. U mnie wszystko zmielone na wilku, raz na sitku 2 mm. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Do wykutrowanej masy dodajemy sloninę. Po wymieszaniu luźno napełniamy jelita. Końce wiążemy przędzą. Kiszki wrzuca się do wrzącej wody, następnie parzy się w temp. 80-85 st. C przez 50 - 90 minut, do osiągnięcia w środku68-70 st Kiszki studzi się w bieżącej zimnej wodzie przez 10 minut następnie rozwiesza i studzi do temperatury 6 st. C. Smacznego! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Stycznia 2016 :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) :thumbsup: :clap: :clap:Dziękuję. Trenuję wytrwale. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Trenuję wytrwale. Trenuj dalej może kiedyś zrobisz coś swojego Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Trenuję wytrwale.Trenuj dalej może kiedyś zrobisz coś swojego Lepiej nie, bo stanie sie monotematyczny jak Ty z psia mazurska.... Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdariusz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Bazyl ja lubię relacje Pawła z jego produkcji.Fajny, czytelny opis + fotki są dla mnie bardziej zachęcające do wypróbowania niż te same z 16 czy innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Lepiej nie, bo stanie sie monotematyczny jak Ty z psia mazurska.... Ja chociaż coś swojego robię, jedno ale swoje Nie wiem jaki jest sens wstawiania przepisów które są od kilkudziesięciu lat, to tylko klony mniej lub bardziej udane Już kiedyś to pisałem niech Paweł zmieni nick na " Klon" Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Stycznia 2016 ....a Ty zmień na ŁKS.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Stycznia 2016 a Ty zmień na ŁKS.. Ale Ci mózg wyrajało Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ja chociaż coś swojego robię, jedno ale swoje To musisz jeszcze poćwiczyć, bo ja robię kilka: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-produkcji-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349166 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349182 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=423615 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-pawła/?p=422027 Więc na razie pozostają Ci głupie wpisy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Paweljack, Twoja "szpachlówka" wygląda apetycznie.Po powrocie do domciu porwę się na jej wykonanie.Tylko gdzie ja te kiszki kupię? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Paweljack, Twoja "szpachlówka" wygląda apetycznie.Po powrocie do domciu porwę się na jej wykonanie.Tylko gdzie ja te kiszki kupię? PozdrawiamWitaj, dziękuję. Kiszki grube jak i pozostałe jelita ostatnio głównie tutaj: http://swojskiwyrob.pl/61-jelita-wieprzowePozdrawiam Edytowane 27 Stycznia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Trenuję wytrwale. Do jakiegoś tam Naszego spotkania będziesz miał opanowane [perfekcyjnie Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewko Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) tłuszcz drobny niesolonyTłuszczu drobny nie solony - podgardle? Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Tłuszcz drobny nie solony - podgardle?Podgardle to nie sam tłuszcz, trzeba go odkroić od reszty czyli od II wp. Przy okazji, dla uzupełnienia wiedzy: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewko Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Dziękuję Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Tłuszczu drobny nie solony - podgardle? Jak chcesz mieć taką kosteczkę w pasztetowej to jedynie słonina twarda karkowa . Podgardle po usunięciu gruczołów gotujemy i mielimy bez klasyfikacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewko Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Tak, zgadza się. Na razie muszę zobaczyć gdzie mogę kupić podgardle, bo ostatnio policzyli mi 8.99e za kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Jak chcesz mieć taką kosteczkę w pasztetowej to jedynie słonina twarda karkowa . słonina niesolona pokrojona w kostkę 5 x 6 mm- 0,25 kg Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Oj, to trzeba zaopatrzyć się w suwmiarkę Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.