Skocz do zawartości

Baleron gotowany produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo na forum i nie tylko wędzonej karkówki owiniętej sznurkiem ale niestety to jeszcze nie baleron.

Polecam wszystkim wypróbowanie wykonania prawdziwego baleronu. 

 

Dokładny opis produkcji baleronu wg 16 znajduje się na Stronie Głównej

 
BALERON GOTOWANY

 

Peklowanie u mnie ostatnio przy większych ilościach najczęściej kursowe - dobowe.

 

A robię mniej więcej tak:

 

Zaczynamy od namoczenia i przelania kątnicy wołowej,

 

post-55133-0-27786400-1453978709_thumb.jpg

 

następnie wkładamy peklowaną karkówkę,

 

post-55133-0-06996600-1453978711_thumb.jpg

 

do jednej kątnicy wchodzą dwie karkówki, chociaż są koledzy, którzy mieszczą trzy ale ja taki oszczędny nie jestem.  ;)

 

Ważne: 

 

5. Oparzanie: 

Balerony w osłonkach naturalnych zanurza się na ok. 1 min. we wrzącej wodzie w celu lepszego przylgnięcia osłonki do mięsa

 

post-55133-0-04832200-1453978712_thumb.jpg

 

No i sznurowanie

 

post-55133-0-02080600-1453978713_thumb.jpg

post-55133-0-01699700-1453978714_thumb.jpg

post-55133-0-08522000-1453978715_thumb.jpg

post-55133-0-05832200-1453978716_thumb.jpg

 

No i wiadomo, ociekanie, osuszanie, wędzenie oraz parzenie,

 

post-55133-0-22361800-1453978717_thumb.jpgpost-55133-0-46748000-1453978719_thumb.jpg

 

No i konsumowanie.

 

post-55133-0-01326800-1453978721_thumb.jpg

 

Smacznego.  :)

 

 

Edytowane przez Maxell

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pawel gdzie kupie takie katnice i jak to przechowac ? conajmniej przez 3 miesiace ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel gdzie kupie takie katnice i jak to przechowac ? conajmniej przez 3 miesiace ?

Kątnice kupuję w kilku miejscach a zasolone są jak inne jelita, więc również można długo przechowywać. 

 

http://allegro.pl/show_user.php?uid=7108835

 

http://allegro.pl/show_user.php?uid=25099855

 

http://allegro.pl/my_page.php?uid=23169824

Chociaż te z Olmixu ostatnio jakieś mniejsze, droższe a za 5 złotych wciskają jakiś gratis w postaci przyprawy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z Sokołowa najczęściej.

Z ekskluzywnej świni, widać to po równym wybarwieniu. Karkówki świnek pochodzące ze świńskiej biedoty mają zróżnicowany kolor poszczególnych mięśni wynikający ze sposobu karmienia i chowu.

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kątnice Pawle powiadasz, warto spróbować, tym bardziej, że mam, sprzedaję. Nie wpadłem na ten pomysł, klienci głównie do kaszanki i pasztetowej biorą.

Robię  baleron w osłonce białkowej, to jest całkiem inny wyrób niż karkówka wędzona

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kątnice Pawle powiadasz,

Tak Maćku ale wołowe, nie wiem czy wieprzowe nie za małe na karkówkę. W 16 piszą, że na salcesony kątniczki wieprzowe.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wiem czy wieprzowe nie za małe na karkówkę.

 

Zależy od wielkości kątnicy wp. i wielkości karkówki, ale też się nadają.Co ważne łatwiej je kupić i są  tańsze od wołowych 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oglądając te zdjęcia baleronu w kątnicach czuję się jak bym miał 15 lat,  bo w tym wieku w ramach nauki w zawodzie tak je uczyłem się robić. Gratuluję

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

klienci głównie do kaszanki i pasztetowej biorą.
W czym oni parzą te specjały,no podzielić można ,ale te średnice :cry:

 

ale też się nadają
Arku ,ale czy tak się ładnie dopasują do karkówki?trochę inaczej są zbudowane jak wołowe.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oglądając te zdjęcia baleronu w kątnicach czuję się jak bym miał 15 lat,  bo w tym wieku w ramach nauki w zawodzie tak je uczyłem się robić. Gratuluję

Dziękuję DZIADKU, brak mi słów.  :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arku ,ale czy tak się ładnie dopasują do karkówki?

 

Jak będę miał odpowiedni baleron i odpowiednią kątnicę to pokażę.Sam ocenisz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też zawsze robię baleron w kątnicy wołowej. Tak prawdę powiedziawszy to nie wyobrażam sobie, aby karkówkę w coś innego wepchać albo w ogóle bez. Tak jakoś mi nie pasuje. Zaletą jak dla mnie jest to, że wędlina jest w przekroju okrągła a i smak podobno lepszy:

post-44042-0-04200600-1454231360_thumb.jpg

post-44042-0-73261500-1454231358_thumb.jpg

post-44042-0-37109100-1454231361_thumb.jpg

Piksiak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak prawdę powiedziawszy to nie wyobrażam sobie, aby karkówkę w coś innego wepchać albo w ogóle bez.

 

Masz małą wyobraźnię :D bo ja w nic nie wkładam tylko sznuruję .   Jednak nie jestem miętki :D dokonam zakupu kątnicy wołowej i też tak zrobię :D :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zamiast kątnicy można użyć pęcherzy wieprzowych lub błony z sadła.

 

Zamówię kątnice wołowe . Pęcherze są tak małe , musiałyby  być z 4-ry sztuki  :D  Albo robić balerony jak piąstki . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.