paweljack Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Sporo na forum i nie tylko wędzonej karkówki owiniętej sznurkiem ale niestety to jeszcze nie baleron.Polecam wszystkim wypróbowanie wykonania prawdziwego baleronu. Dokładny opis produkcji baleronu wg 16 znajduje się na Stronie Głównej BALERON GOTOWANY Peklowanie u mnie ostatnio przy większych ilościach najczęściej kursowe - dobowe. A robię mniej więcej tak: Zaczynamy od namoczenia i przelania kątnicy wołowej, następnie wkładamy peklowaną karkówkę, do jednej kątnicy wchodzą dwie karkówki, chociaż są koledzy, którzy mieszczą trzy ale ja taki oszczędny nie jestem. Ważne: 5. Oparzanie: Balerony w osłonkach naturalnych zanurza się na ok. 1 min. we wrzącej wodzie w celu lepszego przylgnięcia osłonki do mięsa No i sznurowanie No i wiadomo, ociekanie, osuszanie, wędzenie oraz parzenie, No i konsumowanie. Smacznego. Edytowane 14 Marca 2017 przez Maxell Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Pawel gdzie kupie takie katnice i jak to przechowac ? conajmniej przez 3 miesiace ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Pawel gdzie kupie takie katnice i jak to przechowac ? conajmniej przez 3 miesiace ?Kątnice kupuję w kilku miejscach a zasolone są jak inne jelita, więc również można długo przechowywać. http://allegro.pl/show_user.php?uid=7108835 http://allegro.pl/show_user.php?uid=25099855 http://allegro.pl/my_page.php?uid=23169824Chociaż te z Olmixu ostatnio jakieś mniejsze, droższe a za 5 złotych wciskają jakiś gratis w postaci przyprawy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Stycznia 2016 A karkówki skąd ? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Stycznia 2016 A karkówki skąd ? Z Sokołowa najczęściej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Z Sokołowa najczęściej. Z ekskluzywnej świni, widać to po równym wybarwieniu. Karkówki świnek pochodzące ze świńskiej biedoty mają zróżnicowany kolor poszczególnych mięśni wynikający ze sposobu karmienia i chowu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Kątnice Pawle powiadasz, warto spróbować, tym bardziej, że mam, sprzedaję. Nie wpadłem na ten pomysł, klienci głównie do kaszanki i pasztetowej biorą.Robię baleron w osłonce białkowej, to jest całkiem inny wyrób niż karkówka wędzona Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Tylko westchnąłem, jak to zobaczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Kątnice Pawle powiadasz,Tak Maćku ale wołowe, nie wiem czy wieprzowe nie za małe na karkówkę. W 16 piszą, że na salcesony kątniczki wieprzowe. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zapytam "jelit", ew zamówię, będzie kolejne zwiększanie asortymentu :) Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Czym się rożni gotowy baleron w kątnicy od tego bez? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Wyglądem, smakiem, soczystością Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Stycznia 2016 nie wiem czy wieprzowe nie za małe na karkówkę. Zależy od wielkości kątnicy wp. i wielkości karkówki, ale też się nadają.Co ważne łatwiej je kupić i są tańsze od wołowych Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Oglądając te zdjęcia baleronu w kątnicach czuję się jak bym miał 15 lat, bo w tym wieku w ramach nauki w zawodzie tak je uczyłem się robić. Gratuluję Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Stycznia 2016 klienci głównie do kaszanki i pasztetowej biorą. W czym oni parzą te specjały,no podzielić można ,ale te średnice ale też się nadają Arku ,ale czy tak się ładnie dopasują do karkówki?trochę inaczej są zbudowane jak wołowe. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Oglądając te zdjęcia baleronu w kątnicach czuję się jak bym miał 15 lat, bo w tym wieku w ramach nauki w zawodzie tak je uczyłem się robić. GratulujęDziękuję DZIADKU, brak mi słów. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Dziękuję DZIADKU, brak mi słów. Należna pochwała,baleron super się prezentuje Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Arku ,ale czy tak się ładnie dopasują do karkówki? Jak będę miał odpowiedni baleron i odpowiednią kątnicę to pokażę.Sam ocenisz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Peklowanie u mnie ostatnio przy większych ilościach najczęściej kursowe - dobowe.A można prosić szczegóły tego dobowego peklowania?ps. bo zaśliniłem klawiaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Też zawsze robię baleron w kątnicy wołowej. Tak prawdę powiedziawszy to nie wyobrażam sobie, aby karkówkę w coś innego wepchać albo w ogóle bez. Tak jakoś mi nie pasuje. Zaletą jak dla mnie jest to, że wędlina jest w przekroju okrągła a i smak podobno lepszy: Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Tak prawdę powiedziawszy to nie wyobrażam sobie, aby karkówkę w coś innego wepchać albo w ogóle bez. Masz małą wyobraźnię bo ja w nic nie wkładam tylko sznuruję . Jednak nie jestem miętki dokonam zakupu kątnicy wołowej i też tak zrobię :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zamiast kątnicy można użyć pęcherzy wieprzowych lub błony z sadła. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Stycznia 2016 A ja z braku powyższych , owijam karkówkę w folię celulozową i w niej wędzę i parzę.. Baleron jest prawidłowo uwędzony i sparzony, a co za tym idzie - smaczny . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zamiast kątnicy można użyć pęcherzy wieprzowych lub błony z sadła. Zamówię kątnice wołowe . Pęcherze są tak małe , musiałyby być z 4-ry sztuki Albo robić balerony jak piąstki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Lipca 2016 Baleron zawsze na czasie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.