arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 6 Listopada 2017 Trochę tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 6 Listopada 2017 Jak nie gorzej , to spokojnie dam rade , tak jak daje rade z obrobka flakow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 6 Listopada 2017 Można się przyzwyczaić. Trzeba mieć z tyłu głowy, że z tego powstanie pyszny baleron. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 6 Listopada 2017 eli55 kątnice wołowe zasolone mają specyficzny zapach po namoczeniu mają mniej intensywny zapach a po uwędzeniu i obróbce termicznej niema już problemu z zapachem szkoda było wyrzucać Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 6 Listopada 2017 Sprubuje jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damcio151 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 19 Listopada 2017 Ja niestety dwie sztuki wyrzuciłem. Zapach wyrobu nie do zniesienia, nawet po zdjęciu kątnicy, ten specyficzny zapaszek, który zdążył już przejść na mięso przeszkadzał w jego jedzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 19 Listopada 2017 ten specyficzny zapaszek, który zdążył już przejść na mięso przeszkadzał w jego jedzeniu Moim zdaniem wynika to ze złego przygotowania kątnicy i procesu przed wędzeniem . Takie moje przemyślenia , zakładając że mięso było prawidłowo zapeklowane . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damcio151 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zrobione wszystko według przepisu, moczenie, przelewanie, sparzenie ... Masz może jakieś rady, np. moczyć tą kątnicę kilka godzin i zmieniać wodę?Fachowcem nie jestem, ale mam już za sobą dużo wędzonek, które wychodziły super, kiełbasy, parówki, serdelki, kabanosy i inne wędzonki (szynki, golonkę, polędwicę, ryby etc.). Z tym wyrobem niestety się nie udało. Czekam na jakieś rady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Czekam na jakieś rady Wymocz kątnice w zimnej wodzie przez 12 h zmieniając kilka razy (2-3) wodę, ale zapachu do końca i tak się nie pozbędziesz.Ze względu na zapach lepiej użyć kątnic wieprzowych niż wołowych.Mniej capią po moczeniu. Edytowane 19 Listopada 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zrobione wszystko według przepisu, moczenie, przelewanie, sparzenie ... O "sparzeniu" czego piszesz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Zapach wyrobu nie do zniesieniaMoże jakieś stare kątnice kupileś? [Dodano: 19 lis 2017 - 18:59] Zrobione wszystko według przepisu, moczenie, przelewanie, sparzenie ...O "sparzeniu" czego piszesz? Pewnie o tym: 5. Oparzanie: Balerony w osłonkach naturalnych zanurza się na ok. 1 min. we wrzącej wodzie w celu lepszego przylgnięcia osłonki do mięsa Edytowane 19 Listopada 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damcio151 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 20 Listopada 2017 Dokładnie, chodziło mi o zanurzenie we wrzątku.Kątnice kupiłem w sklepie wyrobydomowe.pl. Kupuję tam wszystko co potrzebuję, od soli po jelita, osłonki etc. Nigdy nie zdarzyło mi się nic złej jakości, więc na to bym nie stawiał.Następnym razem za radą Arkadiusza wymoczę kątnice w wodzie przez całą noc.Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 20 Listopada 2017 (edytowane) Kątnice kupiłem w sklepieNo to zakładać trzeba, że były dobre. Przechowywałeś pewnie również odpowiednio. Pozostaje jeszcze jeden test, przy następnej okazji kiedy będę robił baleron, wyślę Ci kawałek (oczywiście jeśli będziesz chciał) i sprawdzisz czy pachnie tak samo, czy nie. Edytowane 20 Listopada 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 20 Listopada 2017 Kątnice kupiłem w sklepieNo to zakładać trzeba, że były dobre. Przechowywałeś pewnie również odpowiednio. Pozostaje jeszcze jeden test, przy następnej okazji kiedy będę robił baleron, wyślę Ci kawałek (oczywiście jeśli będziesz chciał) i sprawdzisz czy pachnie tak samo, czy nie. Ja też chce kawałek. Żartuje...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damcio151 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 20 Listopada 2017 Dziękuję Paweł! Chętnie, opłacę wysyłkę oczywiście i chętnie przekonam się jak pachnie poprawnie zrobiony baleron Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 22 Listopada 2017 Dziękuję Paweł! Chętnie, opłacę wysyłkę oczywiście i chętnie przekonam się jak pachnie poprawnie zrobiony baleron PozdrawiamW takim razie dam Ci znać, jak będę robił. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damcio151 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Dziś odebrałem paczkę od Pawła i muszę napisać o jego wyrobie.Jest pyszny! Opisywanego przeze mnie zapachu nie ma, nawet śladowej ilości, a węch mam czuły Tak zmotywowany do działania będę na pewno próbował ponownie, ale już porządnie mocząc kątnicę.Zachęcam wszystkich, bo warto! PozdrawiamDamian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 1 Marca 2018 Dziś odebrałem paczkę od Pawła Twoje wędliny, które dostałem są bardzo smaczne, więc zakładaj kącik i chwal się. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 1 Marca 2018 Miałem podobny przypadek i chyba to kątnica winna.Robiłem 5 baleronów z 3 kątnic. Jedna sztuka capiła, reszta była ok. Pozostałą połówkę katnicy (zaznaczyłem) wykorzystałem następnym razem z nowo zakupionymi. Płukałem wyjątkowo starannie, (tą trefną już drugi raz) i znowu capiła. Fakt że nie moczyłem przez noc, tylko kilkukrotnie płukałem w temp.pokojowej. W katnicy wędziłem dopiero 9x i był to jedyny taki przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Balerony prawie gotowe do wędzenia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.