Skocz do zawartości

Mięso z łani - pierwsze podejście.


lesniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje pomocy jak zapeklować to mięcho. Ma z tego wyjść wędzonka surowa.Czy zrobić tak jak robię wieprzowinę, czy inaczej. Wędliny robię tak 0,5l wody, 1kg mięsa, 35 g mieszanki peklującej 50% soli i 50% peklosoli i 1/2 łyżeczki cukru.

Nastrzyk i na 7 dni. No i ulubione przyprawy.

Kiedyś jadłem taką surową delikatnie wędzoną. 

 

post-41085-0-96944600-1454417640_thumb.jpg

post-41085-0-00808700-1454417683_thumb.jpg

post-41085-0-71290100-1454417732_thumb.jpg

post-41085-0-29703100-1454417875_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuje zastosować czas, stężenie solanki tak jak robisz dla wieprzowiny. Zastosowałbym nie mieszaninę soli i peklosoli tylko samą peklosól, gdyż masz do czynienia z ciemnym mięsem, w którym jest więcej barwinków mięśniowych niż wieprzowinie.

Zrób jeden kawałek bez przypraw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 nie będzie z byt duża bo jednak to inny rodzaj  mięsa

 

Nie będzie.Możesz peklować dłużej 10 dni .Taką polędwice wędzę w 45-55 C i jemy na surowo.Rarytasik.Polędwiczka jeszcze lepsza.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.