Masc Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lutego 2016 Witajcie! Pierwszy post na forum. Chciałem pięknie powitać wszystkich forumowiczów. Poniżej efekt mojej pierwszej próby z suszeniem kawałka schabu i wołowiny. Jakiś czas temu mój dobry znajomy poczęstował mnie swoimi wyrobami. Posmakowało i zapragnąłem spróbować swoich sił. Wg mnie wyszło całkiem nieźle, chociaż mniejszy kawałek wołowiny trochę słodkawy, ale chyba wiem co zrobiłem źle... W każdym razie już nigdy nie kupię "polędwicy łososiowej", bo sam zrobię lepszą i chyba o to w tej zabawie chodzi Pozdrawiam serdecznie,Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lutego 2016 I bardzo elegancko, napisz coś więcej jak robiłeś i ile dni dojrzewały Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lutego 2016 No to niestety już przechodzisz na tą lepszą stronę mocy . Tak to już jest zrobi się, posmakuje i kupna przestaje smakować . Powodzenia Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masc Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Lutego 2016 Sam nie wiem czy mogę zdradzić takie tajemne receptury... Wybrałem kawałek schabu oraz wołowiny gulaszowej (niezły marmurek, choć miałem obawy czy nie za tłusta i nie będzie jełczeć). Po odkrojeniu wszelkich tłustych przerostów i umyciu mięsa (dokładnym wysuszeniu ręcznikiem papierowym) obtoczyłem oba kawałki w cukrze. Umieściłem w naczyniu i do lodówki na 48h (trzeba pamiętać, że mięso puszcza soki i naczynie musi być wysokie). Po tym czasie mięso opłukałem, wysuszyłem ręcznikiem papierowym i tym razem dokładnie obtoczyłem w soli gruboziarnistej (jodowana Kłodawa). Następne 48h w lodówce. Kolejne mycie i suszenie mięsa. Ostatni etap to obtoczenie w misternie przygotowanej mieszance ziołowej (co kto lubi i co kto woli - oczywiście bez przegięć i raczej składniki suche, tzn. zamiast czosnku surowego użyłem granulatu). Tak przygotowane mięsa wrzuciłem do podkolanówek małżonki (znaczy się, pończoch/rajstop nie chciała udostępnić, ale to ten sam materiał ), mocno ścisnąłem, powiesiłem. Ściągnąłem po 9 dniach. Ukroiłem, spróbowałem, pewne wnioski się nasunęły... W drugim rzucie czekają polędwiczki wieprzowe... Moje uwagi i spostrzeżenia:- schab (waga ok. 0,65 kg), wołowina (waga ok. 0,4 kg) - oba kawałki potraktowałem taką samą ilością cukru i soli, tj. obtoczyłem nadając niezłą kołderkę. W mniejszych kawałkach to chyba za dużo, bo pierwsze wrażenie smakowe było takie, że wołowina ciut za słodka, schabik ok. Po kilku dniach w lodówce - nie ma tego smaku, co się stało - nie wiem. Teraz do głosu dochodzi sól.- nie użyłem peklosoli - celowo, wyszedłem z założenia, że po to robię po swojemu, żeby ograniczyć spożycie konserwantów, które szkodzą. Jak na razie żadna pleśń się nie rzuciła, mięsko smakuje wybornie.- mięso wisiało w spiżarni, gdzie normalnie jest ciemno, temp. w miarę stała (ok. 10-15 max i to w lecie), przewiewnie jest. - cukrzenie i solenie mięsa - z przepisu znajomego. Może proporcje niewłaściwe, może masa surowca nie taka, ale dojdę do wprawy i będzie w sam raz.- generalnie jestem zadowolony ze smaku i efektów - pracy przy tym niewiele, wiem co jem, smakuje i żonie i córce... Chyba o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2016 Witaj!!! Z opisu wychodzi że zrobiłeś wędlinę a`la parmeńskie. Jak chcesz spróbować dobrej polędwicy łososiowej, to wykonaj ją wg. przepisu Wojtka Minora, przepis na stronie głównej w "wędzonkach" Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggie123 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Lutego 2016 Witaj!!! Z opisu wychodzi że zrobiłeś wędlinę a`la parmeńskie. Jak chcesz spróbować dobrej polędwicy łososiowej, to wykonaj ją wg. przepisu Wojtka Minora, przepis na stronie głównej w "wędzonkach"Nie umiem znaleźć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lutego 2016 No jak to? Strona główna portalu, dla początkujących, temat wędzonki, podtemat polędwice, i na pierwszym miejscu "polędwica wg. Wojtla Minora. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Lutego 2016 Nie umiem znaleźć.. http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.