KarKan Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lutego 2016 Witajcie,Rozglądam się za kupnem smokera coś jak w załączniku. Ceny jednak powalają na łopatki. Czy ktoś z Was budował może takie ustrostwo ma jakieś plany projekty?Zastanawia mnie jeden fakt. Rozpalamy z palenisku wiadomo. Czy komin w tym wypadku nie powinien być po drugiej stronie smokera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lutego 2016 Kominek jeśli miałoby to wędzić powinien być na leżącej beczce, tyle że to BBQ i ma dawać głównie temperaturę troszkę poddymiajac Popatrz na takie rozwiązanie moim zdaniem lepsze : http://homestead-and-survival.com/wp-content/uploads/2014/05/How-To-Make-A-55-Gallon-Drum-Smoker.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2016 Dzięki Roger! Też dobre rozwiązanie. Czytam o tych smokerach wykonane są ze stali kotłowej. Orientujesz się może jaki dokładnie gatunek będzie dobry?W INOX się jako tako orientuję ale tej stali zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lutego 2016 Słuchaj co piszą a co robią to dwie różne rzeczy Te stale maja specjalne dodatki które powoduja zwiększoną odporność na temperaturę oraz agresywne chemicznie spaliny.Najpopularniejsze rodzaje takich stali : Stale na rury kotłowe:Do 425oC: K10- max 0,13%C ; Re~230Mn/m2K18- 0.14-0.2%C; Re ~260 MN/m216M – 0.12-0.2%C; 0.4-0.6%Mo;( H,Cu )15HM- 0.15%C, 1% H, 0.5%Mo, Re~280 MN/m2na blachy kotłowe :St36KSt41KSt44K do 425oC15HM do 500oC Te dwie wytłuszczone sa najczęściej używane. Na Twoim miejscu nie zawracałbym sobie głowy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2016 Chemiczne spaliny czyli co sugerujesz?Według tego schematu tak się rozkładają temperatury. Chyba nie ma wyjścia i musi być ta stal kotłowa.http://cdn.amazingribs.com/images/smokers/char_griller_offset.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Lutego 2016 http://smoker.com.pl/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Lutego 2016 http://smoker.com.pl/ Znane studiowałem już to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) Przepisy zaczerpnięte z smocer.com.pl dotyczące wędzenia, a przepisy z WD nieco się różnią. WYRÓŻNIAMY TRZY FAZY WĘDZENIA:1. Osuszanie produktów w wędzarni :Temperatura i czas w zależności od metody wędzenia czy na ( zimno, ciepło czy na gorąco ), dodatkowo stosujemy nawiew powietrza przez otwierane drzwiczek wędzarni ( powodującej osuszanie kropli rosy powstającej na produktach do czasu wyrównania temperatur: ( panującej w wędzarni a włożonym produktem do wędzarni). Czas osuszania uzależniony jest jeszcze od wielu czynników : od wilgotności drewna, pogody (słońce, deszcz), (pogodowy niż lub wyż) itp. Osuszanie trwa to od kilkudziesięciu minut do kilku godzin. Woda jest szkodnikiem w procesie wędzenia – wyłapuje sadzę z dymu, która osadza się na wędzonych produktach. Tłuszcz pojawiający się na produktach po odparowaniu wody jest nośnikiem koloru i do tego zmierzamy w trakcie osuszania. A jaki kolor uzyskamy.?? ( patrz rodzaje drewna )2. Wędzenie zasadnicze przy zamkniętej wędzarni ( niekoniecznie );Temperatura oraz czas w wędzeniu zasadniczym uzależnione jest:– od metody wędzenia ( zimna, ciepła, gorąca).– od rodzaju produktu: ( drób, wieprzowina wołowina, ryba, itp. )Temperatura oraz czas wędzenia uzależnione są również od rodzaju części tuszy mięsa:Mięśnie niepracujące nie biorące udziału w ruchu typu schab, polędwica , mają luźną strukturę włókien są delikatne wymagają, krótszego czasu wędzenia w niższej temperaturze.Mięśnie twarde, biorące udział w ruchu typu: łopatka, szynka żebra, boczek, mostek itp. wymagają dłuższego czasu wędzenia.3. Wędzenie z jednoczesnym podpiekaniem:podnosimy temperaturę na krótki czas w celu nadania kruchości dla produktów. Unikamy wtedy parzenia nie każdy lubi jeść mięso twarde żujące się jak guma.I. Wędzenie metodą na zimno:Odbywa się w temperaturze poniżej 22°C przy zachowaniu średniej gęstości dymu, dużej wilgotności ok. 85 % oraz słabym ruchu powietrza. Wędzimy od kilku godzin do kilku kilkunastu dni. Dym w wędzarni powinien przeniknąć całkowicie wędzone produkty, tym samym dobrze je konserwując. Barwa produktu po wędzeniu powinna być od złotej do ciemnobrązowej zależy to głównie od rodzaju produktu: ( kurczak, ryba, wieprzowina oraz od rodzaju drewna). Każde drewno ( patrz. drewno) posiada własny pigment którym w trakcie obróbki termicznej maluje produkty żywnościowe (wędzonki). W porze letniej w smokerach trudno utrzymać niską temperaturę w trakcie słonecznego dnia, dlatego jedyną porą do wędzenia na zimno jest noc. Chyba, że zapowiada się chłodny dzień. Utrata wagi podczas wędzenia na zimno wynosi ok. 20 %II. Wędzenie metodą na ciepło:Przeprowadzamy w temperaturze od 22°-40°C. Dym ma wędzić tylko warstwę zewnętrzną, a produkt powinien osiągnąć barwę od złotej do brązowej z czerwonym odcieniem.III. Wędzenie metodą na gorąco:dzieli się na trzy fazy: suszenie powierzchni, wędzenie właściwe, wędzenie powierzchowne przy pieczeniu produktu. Pierwsza faza powinna przebiegać w temperaturze od 45°-50°C i trwać 10 – 40 min bez dymu. Druga faza-w temperaturze od 45 -°68,5°C przez 30-100 min. A trzecia – w temperaturze od 68.5°- 90°C przez 10-30 minut.IV. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem:stosuje się do wędlin trwałych i półtrwałych. Przeprowadza się podobnie jak wędzenie gorące, z tym że w trzeciej fazie podnosi się temperaturę do 90°C i piecze około 30 minut.Leszek KosarzeckiTAGS: przepisy, wędzenie .................................................................Troszkę jest jak dla mnie dziwne, że reguluje się temperaturę w komorze szybrem w palenisku, a w palenisku hulaj dusza z temperaturą jak na rysunku 550 st. Zdrowo! Edytowane 4 Lutego 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lutego 2016 Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi dlaczego by takiego smooker nie zrobić ze zwykłej czarnej stali. Jaką zwykła stal ma wytrzymałość temperaturową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lutego 2016 No przecież Ci napisałem żebyś sobie żaroodporną nie zawracał głowy Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lutego 2016 No przecież Ci napisałem żebyś sobie żaroodporną nie zawracał głowy Tapniete z GT-I9500 Ja rozumiem tylko szukałem po prostu jeszcze jeden podobnej opinii do Twojej Kupuję zwykłą czarną stal. Na plenisko chcę dać 4mm na grila 3mm Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lutego 2016 Jutro zaczynam https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160210/676911e095c244696d97d52d5c88a957.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lutego 2016 Coś takiego ....Albo coś takiegohttp://bbq.netrelief.com/pits/metalpit/bigbaby/build_big_baby_metal_bbq_pit.shtml Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lutego 2016 Prace trwają. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160212/40c101d7410633a54402c1eb05d85a3c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lutego 2016 Kolejny etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Lutego 2016 Przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Lutego 2016 Przed malowaniem.Kurde, jak ze sklepu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Lutego 2016 @KarKan, na i wyszło jedwabiscie jedyne co mnie martwi to te kółka pod paleniskiem bo mogą poledz w boju Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Lutego 2016 Przed malowaniem.Kurde, jak ze sklepu. Jak będzie wymalowane to będzie jak z katalogu mam nadzieję @KarKan, na i wyszło jedwabiscie jedyne co mnie martwi to te kółka pod paleniskiem bo mogą poledz w boju Innych nie mogłem znaleźć aby były skrętne. Najlepsze byłby coś na wzór starych felg.Czekam jeszcze na termometr i można pierwszą próbę zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Marca 2016 Wymalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Marca 2016 Lepszy od oryginału!!! Piękna robota!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Marca 2016 Wymalowany Piękna robota :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Marca 2016 Pięknie Ci to wyszło, kiedy testy? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Marca 2016 Kiedyś widziałem gdzieś wedzarnie zrobiona z 2 beczek jedna niżej druga równolegle wyżej, dwa wielkie koła od smolarki. Może których z kolegów widział ten projekt. Na którymś forum ktoś to zrobił, ale nie mogę odnaleźć. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Marca 2016 Masz w tym temacie.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12619-smoker-budowa-zasady-działania/?p=474701 Pięknie Ci to wyszło, kiedy testy? Już się właśnie znajomi pytają czy im nie pożyczę jak będzie jaka większa impreza. Kombinuję właśnie jak przerobić starą przyczepkę i to wozić na przyczepce. Tak plus minus to ze 100kg stali Wówczas dlaczego by nie przy okazji jakiejś Spółdzielni Dziękuję za pozytywne opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.