Skocz do zawartości

Woreczki, torebki strunowe z atestem spożywczym


Tsosna

Rekomendowane odpowiedzi

A może lepiej kupić pakowarkę próżniową do przechowywania , jak budżet pozwala ;)  (propozycja pod rozwagę ) . Co do peklowania w zamkniętym naczyniu worku (bez wymiany gazowej ) zdania są podzielone ze wskazaniem  że nie jest zalecane (na pewno mokrego , co do suchego wymiany poglądów na forum było mniej)  . 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takich przeznaczonych do peklowania to nie ma. Peklowanie potrzebuje powietrza. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

więc proszę zapoznać się z wypowiedzią rezeda

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-polędwica-suszona-ala-wędliny-parmeńskie/?p=470528

 

chodzi mi szczególnie o fragment

"dajemy dokładną  ilość soli/peklosoli, i razem z przyprawami  nacieramy polędwicę, i do woreczka próżniowego lub zip lock i do lodówki na minimum 2 tygodnie.  Co parę dni odwracamy i masujemy polędwice.  Bez problemów można tak przetrzymywać i nawet 6 tygodni, i polędwica nie będzie przesolona."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

więc proszę zapoznać się z wypowiedzią rezeda

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-polędwica-suszona-ala-wędliny-parmeńskie/?p=470528

 

chodzi mi szczególnie o fragment

"dajemy dokładną  ilość soli/peklosoli, i razem z przyprawami  nacieramy polędwicę, i do woreczka próżniowego lub zip lock i do lodówki na minimum 2 tygodnie.  Co parę dni odwracamy i masujemy polędwice.  Bez problemów można tak przetrzymywać i nawet 6 tygodni, i polędwica nie będzie przesolona."

Może w Kanadzie takie specjalne mają.  ;)  Poza tym wałkowane było X razy, to że ktoś czegoś używa, to nie oznacza, że dany "pojemnik" jest przeznaczony do peklowania. A "dopuszczony do kontaktu z żywnością" to dla mnie oznacza, że mogę tam sobie wziąć kanapki do pracy albo kawałek ciasta a nie przeprowadzać procesy chemiczne. Kup sobie "Gienka" jednego lub dwa,   http://www.hendi.pl/garnki_patelnie/pojemnik_gn_12_budget_line_wys_150_mm_kod_999119.html   będzie pasował do lodówki i do odpowiednich ilości solanki. Nie idź na taniość. Pudełka do narzędzi z Castoramy też nie kupuj.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.