rafoto Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Witam, zrobiłem ostatnio kiełbasę szynka+łopatka+karkówka. W smaku wyszła dobra ale w środku mam cały czas pęcherzyki powietrza tak jak widać na zdjęciu. Gdzie niegdzie jest tego więcej. Mięso kl I kroiłem w kostkę, resztę zmieliłem 10mm i wyrabiałem. Przed wędzeniem kiełbasa wisiała przez 2 doby w chłodnym. Co robię nie tak, może nie należy tyle wyrabiać? Edytowane 8 Lutego 2016 przez rafoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lutego 2016 Czym nadziewałeś ? nie jestem ekspertem, ale uważam, że wina jest w momencie wypełniania jelit .. co zresztą widać w całym wyrobie, pęcherzyki powietrza są również pod ścianką jelit a nie tylko w środku kiełbasy . ... Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lutego 2016 Przed wędzeniem kiełbasa wisiała przez 2 doby w chłodnym. I prawdopodobnie mięso uległo fermentacji.Zakażona była ta drobno zmielona masa.Opisz dokładnie skład kiełbasy; zasolenie, przyprawy, proces osadzania, osuszania, wędzenia i obróbki termicznej, wszystkie temperatury.Prawdopodobnie - poza tym 2-dobowym osadzaniem - zrobiłeś jeszcze inne błędy.A to "chłodne" jaką temperaturę oznacza? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafoto Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lutego 2016 Odpowiadając: nadziewałem nadziewarką dość ściśle. Nie ma żadnych pęcherzyków po ścianką jelita tylko w środku. Soli dodałem 20g/kg (peklosól:sól 1:2) i peklowałem pokrojone w kostkę mięso przez 4 dni w lodówce. Potem zmieliłem kl II na 10mm dodałem majeranek, pieprz, czosnek woda i wyrabiałem. Osadzałem w lodówce. Przed wędzeniem suszyłem 4h w temp 15st, potem suszyłem w wędzarni do suchości, wędziłem 2h w temp 50-60C, parzyłem 20min w tem 80C. Jaka, zakażona drobno zmielona masa:)? Tak jak pisałem tam są tylko kawałki 2x2cm i mięso zmielone na 10mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lutego 2016 Chodziło mi o to zmielone mięso.Czyli dałeś 1/3 peklosoli+2/3 soli?To peklowanie + osadzanie było za długie. Razem tydzień.Mięso w trakcie rozdrabniania zakaża się intensywnie i dlatego powinno być niezwłocznie wędzone i parzone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lutego 2016 Za długo peklowałeś... 48h wystarczy i osadzanie... ja miałem podobny problem jak osadzałem przez 24 godziny, teraz osadzam po nadziewaniu około 3-4 godziny w temp pokojowej i do wędzarni... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Za długo peklowałeś... To akurat nie ma nic do rzeczy o ile mięso jest trzymane w odpowiednich warunkach. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lutego 2016 Pęcherzyki czyli jakas fermentacja..?Moze przegrzales juz farsz przy mieleniu na tepych albo niedokreconych zespolach tnacych w maszynce do mielenia miesa..?Do tego to osadzanie tak dlugo..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lutego 2016 A może wina czosnku, użyj na próbę granulowanego następnym razem Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafoto Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Lutego 2016 Za długo peklowałeś... 48h wystarczy i osadzanie... ja miałem podobny problem jak osadzałem przez 24 godziny, teraz osadzam po nadziewaniu około 3-4 godziny w temp pokojowej i do wędzarni...dzięki, zrobię krócej następnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Lutego 2016 A może wina czosnku, użyj na próbę granulowanego następnym razemCo za pierdoły piszesz. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lutego 2016 A może wina czosnku, użyj na próbę granulowanego następnym razemCo za pierdoły piszesz. Napisałem "może" czytaj ze zrozumieniem Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Lutego 2016 Wydaje mi się że wina jest przy nadziewaniu. Napisz jak nadziewasz. Ja kiedyś miałem podobny problem i jeden z kolegów mi napisał, żebym robił kule i wrzucał do nadziewarki, problem zniknął. trzeba dobrze ubić tube żeby nie było powietrza. (Taki przypadek ja miałem). Peklowanie jak w dobrej temperatrze to i 7 dni możesz peklować i nic się nie powinno stać. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Lutego 2016 mięso uległo fermentacji. Zakażona była ta drobno zmielona masa. Tutaj EAnna napisała Ci co się stało. Obróbka termiczna przerwała później ten proces. Przed wędzeniem kiełbasa wisiała przez 2 doby w chłodnym Tutaj masz powód. dodałem majeranek A to mnie jeszcze zastanawia bo ten majeranek na przekroju jest mocno zielonkawy ... dawałeś handlowy czy własny z ogródka ? Kiedyś kiepsko wysuszonymi ziołami i przedłużonym osadzaniem załatwiłem kiełbasą Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Lutego 2016 Bardzo prawdopodobna przyczyną było dodanie skażonych przypraw, które dodatkowo miały dwie doby na rozmnożenie zawartych w nich bakterii Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Lutego 2016 Kształt pęcherzyków w kiełbasie świadczy o fermentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Lutego 2016 Czy w kiełbasie wyczuwasz "nutkę" smaku charakterystyczną dla wędlin dojrzewających ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Lutego 2016 Wszystkie pęcherzyki są pomiędzy grubymi kawałkami mięsa, a sama przestrzeń między nimi wygląda jakoś dziwnie. Nie wykluczam fermentacji, ale z drugiej strony nigdy mi nie sfermentowało zapeklowane mięso, a tym bardziej kiedy kiełbasa osadzana była w lodówce. Jeżeli skład to jedynka w kostkę 2x2 i dwójka, a w zasadzie cała reszta zmielona na 10mm, to może pęcherzyki to pusta przestrzeń między za dużymi kawałkami krojonego mięsa, której nie wypełniło to grubo zmielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Lutego 2016 to może pęcherzyki to pusta przestrzeń między za dużymi kawałkami krojonego mięsa, której nie wypełniło to grubo zmielone. wypełniłoby, a jeśli nie to inaczej by wyglądałopęcherzyki to fermentacja, albo od jakiejś przyprawy, albo od wadliwego mięsa. Osadzanie zdecydowanie za długo przebiegało, mimo że w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Lutego 2016 ...te wszelkie dywagacje to "miłowanie kotka za pomocą młotka" - to efekt przerwanej fermentacji i kropka. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clpik Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Lutego 2016 pytanie jest inne : czy to znaczy ze wyrob do smieci? czy parzenie uratowalo kielbase? (pytam sie bo u mnie tez te pecherze sie pojawiaja ... i tez za dlugo osadzam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Lutego 2016 ....zrób bigos i się nie zmarnuje... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clpik Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Lutego 2016 z 7kg kielby to troche duzo tego bigosu musialo by byc ogolnie ktorys juz wyrob mam z takimi pecherzykami, jak narazie zyje, ale na przyszlosc bede pilnowal bardziej osadzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.