Skocz do zawartości

Tsosna


Tsosna

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu

Trochę zwlekałem z tym wyrobem, a szczególnie ze wstawieniem informacji, bo czasu nie było.

SALCESON - prawie mnie przerósł psychicznie, stresa miałem niesamowitego. To pierwszy mój salceson, więc nie ma się co dziwić.

Ale jest.

Krótko mówiąc, udało się.

Udało się przede wszystkim dzięki Arkadiuszowi, który starał się jak mógł, żeby mi na bieżąco doradzać i korygował moje błędy.

Arkadiuszu, jesteś wielki i dziękuję Ci bardzo za pomoc i wszystkie wskazówki !!!!!!

Błędów nie uniknąłem, ale te małe potknięcia zapamiętam.

Salceson wyszedł super.

W szczegół nie bede się wdawał.

Skład:

2 połówki głów wieprzowych, golonka, 2 serca, 2 ozorki, skórki

Pakowane w osłonki barierowe i poliamidowe.

 

Zdjęcia jak zwykle słabe (komórka)

 

Krytykę przyjmuję na klatę jak trzeba.

 

post-46258-0-55219100-1455656874_thumb.jpg

post-46258-0-51361000-1455656749_thumb.jpg

 

PS. Arkadiuszu, nie dosalałem, wyszło ok

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krytykę przyjmuję na klatę jak trzeba.

 

 

Co tu krytykować jak niewiele widać  :D.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tsosna, na 100% jest smaczny, tego jestem pewien bo to własny wyrób, ale nie obraź się lecz na wygląd to na ostatnim zdjęciu przypomina mi salceson robiony za komuny w państwowej masarni w poniedziałek rano :D  (przynajmniej w mojej mieścinie)

Edytowane przez MariuszB

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

salceson robiony za komuny w państwowej masarni

 

Jak jeszcze obowiązywała polska norma to takie z Żerania albo ze Służewca z dodatkiem wołowinki były najlepsze. :tongue:   

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak, tylko ten wygląd

 

Bardzo kiepskie zdjęcie i dlatego tak wygląda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Majonez się banalnie robi. A ja żałuję, że na naszej Spółdzielni nie widziałem jak chłopaki robią salceson bo obrabiałem mleko lepiąc gołki. A wyszedł im prima sort. Kiedyś podejdę na 100%. Nawet dla siebie tylko.


Jeszcze chleb na zakwasie upiecz to będziesz szczęśliwym człowiekiem :) Polecam ten : http://www.mojewypieki.com/przepis/old-milwaukee-rye

Ostatnio robiłem - mega fajny tylko zmniejszyłbym ilość melasy do 1 łyżki ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chleby na zakwasie piekłem, jak mieszkałem w Białymstoku, teraz na prowincji mam tani pyszny chlebek, więc zaprzestałem.

Za mało mam czasu na to żeby robić wszystko samemu :) a do emerytury jeszcze trochę brakuje.

Jakiś przepisik na dobry majonezik ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam. Robię : łyżeczka musztardy, jedno żółtko, 250 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka oleju słonecznikowego, do zabielenia i kremowej konsystencji łyżka/2 łyżki wody z domowych kiszonych ogórków (albo dobry ocet jabłkowy, winny) - to na koniec. Moja żona marudzi na zabielanie ogórkami a mnie smakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakiś przepisik na dobry majonezik ?

Ja mam dwa.

 

Majonez domowy SUPER SZYBKO.pdf

 

Majonez domowy.pdf

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jakiś przepisik na dobry majonezik ?

Ja mam dwa.

 

attachicon.gifMajonez domowy SUPER SZYBKO.pdf

 

attachicon.gifMajonez domowy.pdf

 

Dyzio, ale to są babuni czy dziadunia?  :D  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.