Maxell Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lutego 2016 Boczki rolowane – peklowanie na mokro Mięso peklowałem 7 dni według tabeli mojego autorstwa – 0,5 litra zalewy peklującej na 1 kg mięsa.Po wyjęciu boczków z zalewy peklującej nie płukałem ich tylko położyłem na papierowych ręcznikach, dokładnie je wytarłem i ułożyłem w chłodnym miejscu na około 2 – 3 godziny w celu osuszenia. Przyprawianie boczków oraz wiązanie Każdy kawałek mięsa najpierw posypałem z jednej strony żelatyną (lekko ją wtarłem) oraz posypałem pozostałymi przyprawami: I wersja (4 szt. bez sznurków)- pieprz ziołowy- majeranek - papryka słodka II wersja (5 szt. czerwony sznurek)- pieprz ziołowy- majeranek - kminekPo włożeniu rolad w siatkę dodatkowo obtoczone w grubo mielonym kminku III wersja (3 szt. biały sznurek dodatkowy)- pieprz ziołowy- majeranek - papryka harboneoNastępnie każdy obsypany ( żelatyną oraz przyprawami ) z jednej strony kawałek boczku położyłem na desce ( przyprawami do góry ) nałożyłem reklamówkę na mięso (może być folia spożywcza) i potraktowałem go ostro tłuczkiem do mięsa.Kawałek obróciłem, posypałem tylko żelatyną, reklamówka i tłuczek.Następnie każdy płat boczku skręciłem, obwiązałem sznurkiem i dodatkowo wsadziłem w siatkę wędliniarską w celu lepszego ścisku rolowanego mięsa. Ociekanie Na zewnątrz było około 5 stopni więc mięso przy otwartym oknie powiesiłem w pokoju od godziny 18 w piątek do godziny 4 w sobotę – o 4 rano zamknąłem okno aby temperatura była wyższa i mięso wisiało do godziny 7.. Wędzenie i parzenie Wygrzewanie wędzarni – około 40 minut, osuszanie mięsa w temperaturze 45 - 55 stopni – 50 minut, wędzenie przez około 3,5 godziny w temperaturze 50 - 60 stopni.Po uwędzeniu boczki parzyłem w temperaturze 75 – 85 stopni przez 2 godziny a kilka dodatkowo podpiekłem w piekarniku z włączonym termo obiegiem przez 30 minut w temperaturze 130 stopni. Autor: świadziu Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Lutego 2016 Piekny chudziutki i apetyczny boczek :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Lutego 2016 A co ze świadziem, że Maxell wstawia posty? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) A co ze świadziem, że Maxell wstawia posty? Na grzybach pewnie jest . albo robi na maszynkę . Edytowane 19 Lutego 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lutego 2016 A co ze świadziem, że Maxell wstawia posty? Na grzybach pewnie jest . Albo po.. (żart) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lutego 2016 Na grzybach pewnie jest . albo robi na maszynkę . Raczej w grabiach szczeble wymienia Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lutego 2016 Mięso peklowałem 7 dni według tabeli mojego autorstwa – 0,5 litra zalewy peklującej na 1 kg mięsa. Ile peklosoli na 0,5 l zalewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.