marula3 Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Lutego 2016 MaxellZrozum że ja dzieliłem się moimi spostrzeżeniami, wydawało mi się że na forum można o tym pisać. Nie podważam tego co nauczacie. Prawda że niewiele wiem na temat wędzenia, jestem początkującym wędzarzem, pomimo że mam 63 lata. Może nie jestem już tak sprawny fizycznie jak byłem młody, lecz smak dobrych i smacznych wyrobów wędliniarskich bardzo dobrze mam zachowany.Umiem rozróżnić smaczne i zdrowe wędliny, moje właśnie takie są. Proszę jeśli kiedykolwiek będziesz w Szczecinie, zapraszam na degustacje.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Lutego 2016 My tutaj temat peklowania "wałkujemy" i dopracowujemy od, można powiedzieć, kilkunastu lat. W związku z tym prosiłbym, abyś, zanim zaczniesz podważać nasze dokonania, wpierw się z nimi zapoznał.Co do zaproszenia dziękuję, mam nadzieję że z niego skorzystam. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Lutego 2016 Czemu się tak upierasz przy swoim jednodniowym soleniu ,bo to w żadnym wypadku nie jest peklowanie?Twoje wędliny są na pewno dobre ,ale na pewno lepsze są peklowane 10 dni [abstrahując ,ze bardziej bezpieczne]. Koniec. kropka . beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Lutego 2016 MaxellJa nie podważam Waszych osiągnięć, wielokrotnie z Waszych rad skorzystałem, za to dziękuję. W swoim poście dzieliłem się tyko swoimi spostrzeżeniami na temat peklowania.Pozdrawiam, Marula3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Lutego 2016 @ marula3Jaki zawód wykonujesz? www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Lutego 2016 Potwierdza że mam dużo racji w sposobie peklowania, lecz Wam to nie pasuje bo przecież organizujecie płatne szkolenia dla początkujących, kogo mielibyście wówczas szkolić z peklowania, skoro to moje peklowanie jest takie proste. Uwierz mi, ja gdybym mogla na pewno jako pierwsza zapisalambym sie na takie płatne szkolenia niestety odleglosc i zycie mi na to nie pozwalaja. Jednak slucham madrzejszych ode mnie ,chybe glowe i sie ucze. Kiedys dodalam do peklowania jakies przyprawy , tylko po to aby sprobowac , przekonalam sie ,ze nie nalezy. Pytanie , ja uczylam sie wedlin z forum i od madrzejszych dostawalam odpowiedzi na pytania, moze warto tez sporbowac , (bez platnego szkolenia, gdzie masz wszystko podane na talerzu) zrobic wedliny sposobem jaki tutaj proponuja i wtedy wydaj opinie, dlaczego taka duza ilosc osob obstaje przy tradycjonalnym peklowaniu. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Lutego 2016 MaxellJa nie podważam Waszych osiągnięć, wielokrotnie z Waszych rad skorzystałem, za to dziękuję. W swoim poście dzieliłem się tyko swoimi spostrzeżeniami na temat peklowania.Pozdrawiam, Marula3Szanowny kolegoJestem też ze Szczecina, ale twoich pseudo wędzonek próbować nie zamierzam. Nawet mnie nie zapraszaj. Twoje wyroby to nie są wędzonki we właściwym rozumieniu tego słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Lutego 2016 Witaj odyn06W piątek będę wędził, przyjedź spróbuj, i krytykuj. Jeśli zmienisz zdanie zapraszam. Mieszkam na prawobrzeżu w dzielnicy KijewoPozdrawiam, Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) ...czyli pieczesz posolone wyroby.....To jest określenie tego co robisz , po prostu grilujesz/wędzisz na drewnie doprawione mięso. Mięso grilowane na drewnie jest również smaczne. Niektórzy solą po . Nie dawał bym peklosoli w moim odczuciu nie zdąży zadziałać (kolega pisał już o tym)(W tym temacie daje sobie autobana więcej nie wypowiadam się ) Edytowane 22 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Lutego 2016 ...czyli pieczesz posolone wyroby.....To jest określenie tego co robisz , po prostu grilujesz na drewnie doprawione mięso . Mięso grilowane jest również smaczne. Niektórzy solą po . Nie dawał bym peklosoli w moim odczuciu nie zdąży zadziałać (kolega pisał już o tym)(W tym temacie daje sobie autobana więcej nie wypowiadam się )Można i tak nazwać grilowanie przez 5 godz, w temp, około 100 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Lutego 2016 Doprawiasz mięso i to jest chyba najlepszy opis na to co nazywasz peklowaniem.Nikt tutaj raczej nie wątpi, że są smaczne, ale w to, że są prawidłowo zapeklowane. https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Lutego 2016 są smaczne, ale w to, że są prawidłowo zapeklowane. Czy jedząc wędliny ktoś się zastanawia czy jest prawidłowo peklowane. Efektem dobrej obróbki wędzonki jest smak. Moim zdaniem smak jest lepszy od mięs peklowanych tradycyjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Lutego 2016 Czy jedząc wędliny ktoś się zastanawia czy jest prawidłowo peklowane. ja się zastanawiam jeśli jem nie swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Lutego 2016 Nie wiem jak reszta z Was, ale mam wrażenie że czytam "misia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Lutego 2016 Moim zdaniem smak jest lepszy od mięs peklowanych tradycyjnie To po "kiego" sam robisz wędliny - takich co mają "lepszy smak" są pełne półki w marketach - i dużo taniej Cie to wyniesie . Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Lutego 2016 Nie wiem jak reszta z Was, ale mam wrażenie że czytam "misia" Święta racja Tieru.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Lutego 2016 Witam Brać WędzarnicząZ waszych wypowiedzi nie można myśleć i robić wędliny inaczej, tylko tak samo jak Was wyuczyli MODERATORZY.Ja mogę robić wędzenie tak jak mi odpowiada, jeśli podzieliłem się moim sposobem na peklowanie, to nie znaczy wcale że trzeba mnie krytykować, Niech każdy pekluje jak uważa.Życzę całej Braci Wędzarniczej, udanych i smacznych wędzonekPozdrawiam, marula3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Lutego 2016 Z waszych wypowiedzi nie można myśleć i robić wędliny inaczej, tylko tak samo jak Was wyuczyli MODERATORZY. Ja mogę robić wędzenie tak jak mi odpowiada, jeśli podzieliłem się moim sposobem na peklowanie Kolego wszystko można tylko jak zauważyłeś to forum to forum tematyczne i to ukierunkowane ... a zatem musimy mieć świadomość że to co tu piszemy czytają ludzie bez jakiegokolwiek doświadczenia w temacie i to moderatorzy stoją na straży tego żeby posty tutaj pisane nie wprowadzały broń Boże w błąd lub nie były niebezpieczne dla tych niedoświadczonych. Dbamy również o to żeby terminologia była zgodna z rzeczywistością a procesy nazywane tak jak powinny ...Ty nie peklujesz żeby była jasność ... czym innym jest robić coś dla siebie w domowym zaciszu a czym innym pisać i zachwalać swoje patenty nie wiedząc nawet co się w tym mięsie zadziało a co zadziać powinno żeby było BEZPIECZNIE a nie tylko smakowało Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Lutego 2016 Ale marula3.. moim zdaniem nie masz się co denerwować....wrzucając opis swojego "peklowania" musiałeś się liczyć z uwagami na ten temat. Kwestia czy dobre czy złe to już jest inna sprawa. A co do "naszych" sposobów... są one potwierdzone wieloma badaniami oraz wielowiekową praktyką w wytwarzaniu wyrobów.... więc jednak myślę że nie tylko Moderatorzy nas tego wyuczyli.... Z Dymnym pozdrowieniem..... i Tobie również życzę smacznych i zdrowych wyrobów domowych!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Lutego 2016 Nie wiem jak reszta z Was, ale mam wrażenie że czytam "misia" A ja mam wrażenie że to Kombii pod nowym nikiem Z waszych wypowiedzi nie można myśleć i robić wędliny inaczej, tylko tak samo jak Was wyuczyli MODERATORZY. Kolego mnie akurat moderatorzy nie uczyli, a Ty rób sobie jak chcesz, możesz sobie nawet w moczu peklowac tylko nie proponuj tego innym TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Lutego 2016 Kolego mnie akurat moderatorzy nie uczyli, a Ty rób sobie jak chcesz, możesz sobie nawet w moczu peklowac tylko nie proponuj tego innym w moczu się nie pekluje, tylko moczuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Lutego 2016 Witam Brać WędzarnicząZ waszych wypowiedzi nie można myśleć i robić wędliny inaczej, tylko tak samo jak Was wyuczyli MODERATORZY.Ja mogę robić wędzenie tak jak mi odpowiada, jeśli podzieliłem się moim sposobem na peklowanie, to nie znaczy wcale że trzeba mnie krytykować, Niech każdy pekluje jak uważa.Życzę całej Braci Wędzarniczej, udanych i smacznych wędzonekPozdrawiam, marula3SąsiedziePrzestań proszę nadużywać słowa "peklowanie". Z definicji wynika, że jest to skomplikowany w treści i rozłożony w czasie proces chemiczny z udziałem chlorku wapnia, nitrytów i innych środków. Celem peklowania jest zatłuczenie bakterii powodujących gnicie mięsa i uczynienie wędzenia bezpieczną przyjemnością.Twoja jazda na skróty może być niebezpieczna dla konsumentów i na tym forum dla takiej "partyzantki" poparcia nie szukaj.Osobiste wycieczki wobec moderatora są tak smaczne jak twoje pseudopeklowane wyroby wędzonkopodobne.Pozdrowienia z lewobrzeża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Lutego 2016 Na forum "ELEKTRODA" już po 3-4 tego typu poście byłby koniec jałowej dyskusji - podziwiam cierpliwość modów i innych użytkowników że mają ciągle ochotę tłumaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 22 Lutego 2016 "Solenie" mięs peklosolą - jeszcze krótsze i smaczniejszeRobimy solankę 100% - zanurzamy na 5 sekund mięso pokrojone w plasterki 0,5 mm i biegniemy szybo do wędzarni, wieszamy mięso 5 cm nad ogniem też na 5 sekund, zdejmujemy i szybko zjadamy, póki świeże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 22 Lutego 2016 Na forum "ELEKTRODA" już po 3-4 tego typu poście byłby koniec jałowej dyskusji - podziwiam cierpliwość modów i innych użytkowników że mają ciągle ochotę tłumaczyć.KolegoNa tym forum miecz moda jest liberalny. A tak naprawdę, to mottem forum jest krzewienie wymiany informacji na temat tradycyjnej, bezpiecznej, wolnej od nowatorskich patologii sztuki samodzielnego tworzenia wędzonek w zaciszu domowej wędzarni.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi