Skocz do zawartości

Podwawelska z chlebem


podwawelska

Rekomendowane odpowiedzi

 

Skoro już go tu ściągnąłeś w ramach terapii, to mu nie dogryzaj teraz. 
A kto powiedział że to było skierowane do Pawła?  :facepalm:

 

Tusiaczku, oni wiedzą lepiej, przecież na wszystkie pytania zawsze mają prawdziwe odpowiedzi ;)

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 146
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Spokój mi tu zaraz :devil:

:tongue::D

Coś ostatnio "dym" pojawia się w za dużej ilości tematów, rozumiem że zima, że pogoda w kratkę, że ciśnienie skacze, ale dajcie spokój bo człek już sam nie wie jak korzystać z tych różnych przepisów :(

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jeden "nerwowy" wpis i temat leci do kosza. :devil:

Maxell, rozumiem, ale proponowałbym, że jeszcze jeden mój nerwowy wpis i temat leci do kosza. Jak widzisz, prowokatorzy chętnie się znajdą, którzy z przyjemnością wywalą ten temat. A ja naprawdę nie mam na nich wpływu i nie fair byłoby usuwać ten temat z powodów ode mnie nie zależnych. Liczę na przychylenie się do mojej prośby.

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie podwawelska, Ty założyłeś ten temat, prowadzisz go i prowadź dalej. Moje ostrzeżenie dotyczy forumowiczów, którzy ostatnio dosyć często podgrzewają atmosferę w różnych tematach. Trzeba w końcu zrobić porządek, gdyż nie mam czasu na ciągłe śledzenie nerwowych dyskusji. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu masz pierwszego prowokatora, to sobie z nim pogadaj, żeby Ci tematów nie rozwalał

 

Tak apropos dyskusji akurat wpadł mi w oko pewien cytat... "To żaden wstyd przyznać się, że nie zna się odpowiedzi na wszystkie pytania. Tylko głupiec jest pewny siebie, że na wszystkie pytania ma zawsze prawdziwe odpowiedzi."  :facepalm: 

 

A drugim jesteś sam.  

 

Tylko jedna osoba się żaliła, że ma po nim zgagę, ale podejrzewam, że to, tak naprawdę, od nadmiaru cudzych rzeczy 

 

To oczywiste dla mnie po co tu jesteś tak naprawdę. Mocno sie powstrzymuję, żeby Twoje tematy nie wyleciały przeze mnie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Informuję, że za naruszenie regulaminu: pkt 2.5 i pkt 2.10, Kolega paweljack został ukarany ostrzeżeniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niech zostaną chleby, "chleby", bułki, "bułki", - no dobra, poprawniej PIECZYWO

A reszta niech swoje racje przedstawia tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12015-ring-wolny/page-7?hl=ring

I temat będzie bardziej przejrzysty i ostrzeżeń nie będzie. ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za godzinkę albo i dwie się zobaczy... Niestety okazało się że była mi i wyjszła mąka 650 z Tesco jakiej używa Paweł więc użyłem zwykłej 550. reszta jak w przepisie. I chyba mi piekarnik mocniej na górze daje...  :facepalm: Następnym razem pójdzie piętro niżej :)

 

Moja buła :)

 

post-44979-0-96374800-1456238198_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Tusaczek: troszku ciemnawy, chyba piekarnik faktycznie mocno grzeje :) A w środku zjadliwy?

Mi się tak z raz czy dwa zjarał, jak po zdjęciu pokrywy po 30 minutach zapomniałem zmniejszyć temperatury ;)

Edytowane przez podwawelska

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A garnek żeliwny masz?

Mam brytfannę jakieś 6-6,6 litra. Oczywiście żeliwną 

Kiedyś jak nie miałem zrobiłem w normalnej brytfannie i też wyszło tylko że ja mam kamień do pieczenia i on skumulował ciepło. Jak piekę w żeliwnej to kamienia nie używam.

 

 

A w środku zjadliwy?

Jeszcze nie wiem... się studzi :) Przy kolacji się okaże... 

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło zacnie... wprawdzie odrobinkę mu jeszcze brakuje do tego smaku jaki zapamiętałem z imprezy u Boczusia ale jestem już blisko, struktura i skórka jak najbardziej OK  :) Jutro kupię znów mąkę 650 z Tesco i się zobaczy...

 

post-44979-0-25326200-1456245306_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy do pieczenia można użyć naczynia żaroodpornego?

W czym pieczecie chleb?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zaroodporne jest Ok ,ja bede probowac w zeliwnym bo to jedyne jakie mi pasuje gabarytowo , na razie pieke pieczywo na zwyklej blasze ,wyrastajace w koszyku i ciezkie zytnie w brytwankach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku, przedobrzyles z czasem w piekarniku , swiadczy o tym grubisc i kolor skorki, do tego jeszcze musisz nauczyc sie odrobine zwijania chleba.  Chleb formuje sie zwijajac go i  od razu odpowietrzajac. Kiedy pozniej rosnie jeszcze bochenek widac ksztalt w jakim skladales chleb.  U ciebie jest jakby to powiedziec, taki balagan, jakbys kule czy prostokat tylko wyksztaltowal. 

 Kiedys ktorys z kolegow wstawial na youtube tati film, gdzie piekarz  wlsnie robil koncowke chleba i jak odpowietrzal i zwijal, nie pamietam kto i gdzie, ale jest to na forum.


Podwawelska, patrzac na te chleby ( mam tu na mysli ,zdjecia chleba na zakwasie ), to wygladaja , jakbys ciasto wlewal do foremki,a na zdjeciach drugim i trzecim od dolu wyglada, jakbys albo za wczesnie kroil, albo mial lekki zakalec, takie gumowate mokre ciasto.Ostatnie zas zdjecie pokazuje, jakbys chcial kolejny raz tego uniknac i dodales za duzo maki.

 Chleby z maka zytnia trzeba  niec dobra recepture i na pewno ie podsypywac je maka, bo wlasnie taki efekt wychodzi.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu najprawdopodobniej masz rację. Co do czasu to jak dla mnie jest bardzo ale to bardzo OK, Marta uwielbia taką przypieczoną chrupiącą skórkę :) Co do zwijania to robiłem to bez żadnego zastanowienia, nikt mi wcześniej nie pokazał że to się jakoś specjalnie robi a filmu nie widziałem. Może jak obejrzę następny złożę inaczej? 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku, ja rowniez lubie dobrze przypieczona skorke w chlebie ( tylko bez podtekstow, panowie) , popatrz na przekroj i zobacz na gorze ten ciemny cienpod sama powierzchnia, taki co nachodzi juz na jasna czesc chleba. To wlasnie o tym swiadczy.

 Tutaj masz pokazana technike skladania chleba , po upieczeniu bedziesz widzial te zlozenia   


Jest to pokazane w taki prostu krotki sposob.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podwawelska, patrzac na te chleby ( mam tu na mysli ,zdjecia chleba na zakwasie ), to wygladaja , jakbys ciasto wlewal do foremki,a na zdjeciach drugim i trzecim od dolu wyglada, jakbys albo za wczesnie kroil, albo mial lekki zakalec, takie gumowate mokre ciasto.Ostatnie zas zdjecie pokazuje, jakbys chcial kolejny raz tego uniknac i dodales za duzo maki.

 Chleby z maka zytnia trzeba  niec dobra recepture i na pewno ie podsypywac je maka, bo wlasnie taki efekt wychodzi.

Ciężko mi się ustosunkować, to dość stare zdjęcia, nie bardzo już pamiętam. Zakalca wykluczam, bo gdyby był (a czasem każdemu się zdarza) to bym nie robił zdjęć. Zresztą wszystkie te chleby różnią się nieco strukturą, bo każdy jest z innymi dodatkami. Każdy dodatek inaczej chłonie wodę. W ostatnim za dużo mąki nie dodałem, bo w każdym jest jej tyle samo, zawsze dbam o powtarzalność przepisu. No i o to żeby receptura była dobra też dbam ;) Mam nadzieję, że moje przepisy będą się tutaj na forum podobały. Jutro wrzucę bułki, o które już parę razy byłem proszony :)

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.