Skocz do zawartości

Wiejskie wędzarnie i wędzenie


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam z tego cyklu wędzarnię zbudowaną przez młodego chłopaka który miał podane tylko wymiary i miała być rozkładana .Składa się z czterech boków obitych od wewnątrz blachą wąskie boki są wsuwane tak jak tyłki kiedyś przy wozach konnych. Całość skręcona dwoma prętami z śrubami.Pojemność 100kg . Na załączonych zdjęciach widać palenisko .Pytanie moje dotyczy jak należy w niej wędzić i w jakich temperaturach by to wszystkie podchody przyniosły efekt jak na zdjęciach i do tego uwędzić a niej jeszcze 25 kg wędzonek

I

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 455
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja bym zamontował jakieś wentylatory, wymusiły by obieg powietrza równomiernie rozkładając temperaturę i stężenie dymu. Jednak wędzenie w większych temperaturach (pieczenie) okupione będzie niedociągnięciami, chyba że cyrkulacja będzie naprawdę duża i równomierna w całej skrzyni.

A do wędzenia zimnego nic bym nie instalował, no może jakiś tam mały wentylatorek co by tam trochę pomielił dymem.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszym foto, przed paleniskiem widać jakieś ustrojstwo - czyżby to wylot czegoś w rodzaju nawiewu? :wink: :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Są i takie również jak będę miał możliwość to wyślę fotki w tym temacie. Ale przy takim rozwiązaniu trzeba mieć drabiny co utrudnia obsługę no i regulację temperatury . To jest mały wentylator włączany gdy trzeba szybciej osiągnąć pożądaną temperaturę lub włączany jest przy nie sprzyjających wiatrach. Dodam że zapanowanie nad temperaturą jest uciążliwe bo w ciągu kilku minut temp. w najgorętszym miejscu potrafi skoczyć do 200st C Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hihihi moj szwagier cos takiego posiada wedzimy w niej dziczyzne

ale to nie wedzenie to wedzenio-pieczenie a i roboty z przekladaniem w diably

jak go namawiam na cos normalnego to nie chce - ale to jego broszka :grin: :grin: :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale to jest frajda, każde wędzenie to inna wędzarnia i nowe wyzwania i główkowanie jak podołać nowym uwarunkowaniom. Jednym słowem więcej doświadczeń. I wcale to nie musi być upieczenie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

masz racje ze to nie musi byc upieczenie ale caly czas stoisz i pilnujesz temp

jak usiadziemy w altanie na jakie co nie co ,to temperatura juz wysoka i potem wielka panika :tongue:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja posiadam wędzarnię działającą na tej samej zasadzie, ten sam typ tyle tylko ,że jest murowana. Mam zainstalowany wentylator w środku wędzarni, rozprowadzający równomiernie dym i ciepłe powietrze. Wędzonki z mojej wędzarni wychodzą idealne, jednak zauważyłem,że wentylator w środku należy po obsuszeniu wędzonek należy wyłączyć, ponieważ nie wyłączenie go powoduje zbytnie wysychanie wsadu. Zauważyłem jeden mankament tej wędzarni otóż wędzonki w tym wypadku kiełbasy wiszą zbyt wysoko i na samej górze pod przykryciem jest dużo mniejsza cyrkulacja dymu i wytwarza się za wysoka temp. Wg. mnie powinna być dołożona jesze jedna deska w około, nastąpi wtedy lepsze krążenie dymu co za tym idzie ładniejsze uwędzenie kiełbasy od góry. Chodzi tu przede wszystkim o kiełbasy wiszące na drążkach bo inne wędzonki wieszamy na hakach lub sznurkach więc wiszą niżej.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Następna wędzarnia z tego typu. Zbudowana z cegieł w środku dodatkowa ocieplenie z czerwonej cegły na której wieszane są kije. Drzwiczki od pieca chlebowego bardzo szczelne służące jako dobry szyber. U góry deski zdają doskonale egzamin w obniżaniu temp. i nie tylko Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK,

Witam - jak widzę wędzarnia stoi bez zadaszenia, może za/przy budynku od takiej strony, że deszczu jest mało. Kanał troszkę chyba krótki - tak tylko dumam bo bardzo mi się podoba /prosto i łatwo/. Może wymuruję sobie ?

Czy wiesz może jak wprowadzony jest dym - na środku wędzarni chyba ?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym cyklu przedstawianych wędzarni ,ideą jest pokazanie jak sobie radzą ludzie nie związani z zawodem .ciekawostką może być ich myśl techniczna jak sobie wyobrazili i rozwiązali problem uwędzenia domowej kiełbasy w własnej wędzarni. Dlatego uważam że ocena ich czy są dobre czy złe nie powinna być główną opinią w naszych wypowiedziach .Wędzarnie te stoją i nikt ich nie będzie zmieniał. Zdjęcie przedstawionych wędzarni niech raczej skłania nas do znalezienia sposobu jak uwędzić w nich , pięknie wyrobione i nadziane kiełbasy, cudownie sznurowane szyneczki, by ten cały dotychczasowy wysiłek nie zmarnować w ostatnim cyklu naszej pracy to jest wędzeniu. Rozwiązania techniczne później. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadku! Dla takich jak ja którzy są w fazie projektowania wędzarni-też prostej lecz spełniającej zadanie, z materiałów łatwo dostępnych, odrobina rozwiązań tech. przy okazji prezentowania zdjęć się przyda. A jakbyś Ty i inni dorzucili swój komentarz, byłoby super.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolega DZIADEK prowadzi bardzo ciekawy cykl postów w temacie jak w tytule działu.

Jasno wynika z tego że nie potrzebne są marmury lub atmosy, aby coś uwędzić.

Z pewnością takie wiejskie wędzarnie są proste w wykonaniu i nisko budżetowe.

Wymagają jednak one trochę wprawy od operatora wędzarni i z pewnością okupione one były paroma wpadkami na początku. No i z powtarzalnością procesu na pewno nie jest za dobrze, ale z pewną dozą tolerancji powinny podstawowe wyroby wychodzić wpożądku, najwięcej problemu na pewno napotyka się przy procesach wysokotemperaturowych, gdzie równomierne rozłożenie temperatur w całej wędzarni (na szerokości, długości i wysokości) jest bardzo trudne wręcz czasami niemożliwe.

Jednak ważąc za i przeciw jest to dobry początek żeby nabrać wprawy i zdobyć pierwsze szlify.

Zdobyte doświadczenia pomogą zrozumieć proces, i dać wskazówki do budowy innej wędzarni często za „grubą kasę”, zaoszczędzi ewentualnych przeróbek i związanych z tym dodatkowych kosztów.

 

Tak jak zwykła beczka do wędzenia, załatwia się ją, wywala się dno i praktycznie już jest wędzarnia. Są pierwsze wyroby i zaczyna się przygoda z wędzeniem.

Dalej „choroba” postępuje już swoim tempem, u jednych powolutku, a u innych „powala z nóg” :lol: :lol: :lol: :lol: .

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia skrzyniowa składana na czas wędzenia z byle jakim paleniskiem kombinowanym. Cztery boki skręcane na śruby. W środku przybite oparcie na kije poniżej górnej krawędzi wędzarni (ok 15 cm )zapewnia lepszy obieg ciepła i dymu pod grubą derą .

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Następna wędzarnia wiejska bardzo ciekawa , przydało by się jej małe przeróbki by nie robić prowizorek. Nie komentuję jej konstrukcji wspaniale w niej się wędzi ,zdjęcia niech będą tego dowodem. Na wszelkie zapytania odpowiem.Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Metalowa wędzarnia skrzyniowa prawdopodobnie pochodzi z kanału wentylacyjnego kupiona na złomie .Wysokośc 1,0 m długość 1,80 m szerokość 0.80m . Bardzo praktyczne palenisko dostawiane .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozkładana wędzarnia wiejska z prowizorycznym paleniskiem . Po zdemontowaniu na podwórku zostaje popiół, .O ile by palenisko było dorobione jak u poprzedniej to wędzenie by było łatwiejsze. Wymiary- 2 boki kwadrat 1,1- 1,2 m dokładnie nie mierzono.oraz dwa boki prostokąt o wymiarach ok 1,1-1,2 x 1,3-1,4m Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.