DZIADEK Opublikowano 8 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Lutego 2008 Kolega podrzucił mi znów kilka zdjęć Mała wędzarnia z przewodu wentylacyjnego Wędzenie w kombinowanej prowizorce i swojski widok Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Lutego 2008 Ech....i te parniki z podrobami i parzącymi się wędzoneczkami.... :tongue: Swojska atmosfera. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Lutego 2008 Czego to ludzie nie wymyślą! Wędzić można wszędzie i we wszystkim. Polak potrafi.To mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Lutego 2008 Wędzarnia metalowa z solidnej blachy składana skręcana na śruby z dostawianym paleniskiem mocowanym przetyczkami .Bardzo szczelna i ekonomiczna w spalaniu drewna. Konstruktor popełnił jeden błąd nie z tej strony przyspawał listwę do zawieszania kijów lub kątownik usztywniający blachę i jest kłopot w zawieszaniu. Efekty wędzenia również. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Lutego 2008 Dziadku! Czy nie przeszkadza wilgoć zawarta w ziemi? Trzeba dłużej wygrzewać wędzarnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Lutego 2008 Ile tej wilgoci może być na miejscu spalania drewna -na pewno mniej jak w kanałach doprowadzających ciepło i dym zagłębionych w ziemi . Ciepło idzie z paleniska ku górze To jest inna technika wędzenia ponieważ nie ma równomiernego rozmieszczenia ciepła w takich wędzarniach i trzeba główkować jak równo na koniec mieć uwędzone kiełbasy jak również w tym czasie uwędzić w nich wędzonki. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Lutego 2008 Ech, Dziadku! Za późno się wziąłem za te wyroby. Ale i tak dość wcześnie żeby uszczęśliwić swoją córeczkę! Wybredna jest! Tłuszcz chowam Twoim sposobem.Jeszcze raz dzięki za Twoje rady i sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Lutego 2008 Prosta wiejska wędzarnia w pomieszczeniu gospodarczym obok piec do pieczenia chleba obecnie nie używany. Kjie z wędlinami wiesza się na dwóch poziomach .Palenisko bezpośrednio pod wędzonymi wędlinami w odległości 1m.Wędzi się tak jak w takich wędzarniach . przy otwartych drzwiczkach temperatura szybko wzrasta przy zamkniętych wiadomo . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Marca 2008 Kolejna wędzarnia wiejska wsad ok 80kg kiełbasy. bardzo dobrze sie w niej wędzi .Warta pokazania. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Marca 2008 Drewniana wiejska przydomowa wędzarnia Ciekawie rozwiązane palenisko Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Marca 2008 Drewniana wędzarnia z paleniskiem zagłębionym w ziemi. Przysłonięcie paleniska starodawną pralką ręczną -to lepszy efekt zadymiania. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Marca 2008 Witam DZIADKU . Wędzarnia efektowna i zapewne skuteczna co widać po wędzonkach . Ale zastosowanie tej ręcznej pralki jak to mówisz u nas mówiło się tarka do tego celu to aż żal patrzeć . Pakuj w paczkę i wysyłaj na mój adres , pokryję wszystkie koszty a na Zlocie będzie załącznik . Świątecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Marca 2008 U nas mówiono tara. gospodynie prały na niej w baliach a później tak wyprane rzeczy nosiło się do rzeczki lub strumyka i były wyprane rzeczy płukane i obijane kijankami na kamieniach wystających z dna rzeczki lub strumyka . Owa pralka ręczna czyli- tara nie jest moją własnością więc sprawy wysyłki stają się bez przedmiotowe. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Marca 2008 DZIADKU Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Składana drewniana wędzarnia Szerokość 22 parki długość 7 kiji z kiełbasami wysokość 130cm .Palenisko wsuwane. przy palenisku trochę bałagan może kto z nowicjuszy odpowie dlaczego leży nie dopalone drewno Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Bo się nie dopaliło? :rolleyes: :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Za dużo było żaru Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 To ja - nowicjusz - TOSHIBA :lol: Bo było za mało powietrza, i się ogień zadusił. Ewentualnie woda przyczyniła się do zagaszenia. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 A nowicjusz andy myśli, że to niedopalone drewno jest wyjęte z paleniska, bo się okazało, że mokre się palić nie chce i zamiast wędzić-kopci. Wygrałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 witamdobra zagadka :wink: moga byc trzy wariantyA-wyciagniecie drewna z zaru,a w jego miejsce wrzucenie kilka galazek jalowca,aby nadac charakteru wedlinom. zamkniete aby suche galazki jalowca szybko sie nie spalily. B-wedzenie zakonczone,palenisko przykryte,czesc kielbasy poszla do parzenia,a reszta czeka w wedzarni na kolejke w wedzarni,aby za bardzo nie wyschla palenisko jest zakryte C-nieoczekiwane zapalenie sie drewna w palenisku,wyciagniecie go i ugaszenie za pomoca wody (slady na klepisku) sam jestem ciekaw jaki byl powod slonecznie pozdrawiamDziadka i BabcieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Jak nie mam suchego drewna to podczas rozpalania i wygrzewania wędzarni wkładam grubsze kawałki aby trochę odparowały a później je wyciągam i dokładam podczas wędzenia już w ten sposób osuszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Andrzej k odpowiedział prawie poprawnie. Rzeczywiście było za dużo żaru w palenisku i to w momencie gdy po osuszeniu wędzonek należało rozpocząć właściwe wędzenie i mieć dużo dymu w wędzarni. Przez ten żar temperatura w wędzarni zaczęła się podnosić .Wyjściem mogło być odsłonięcie wędzarni ale przy takich przerobach nie ma czasu na przedłużanie wędzenia .Dlatego stosuje się najprostszą metodę, szybkie delikatne wygarniecie części żaru i drewna w jego końcowym stadium spalania które daje znikome ilości dymu a samo ciepło.Na pozostawionym w palenisku niewielkiej ilości żaru dokłada się nowe świeże drewno suche lub pół suche i uzyskuje się duże ilości dymu Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Witam DZIADKU nawet nie wiesz jaki jestem dumny , dostać plusik od takiego zacnego fachowca . Serdecznie i gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Eee! Nie wygrałem :sad: Ale tym nie mniej gratuluję andrzejowi k wyczucia tematu :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 :lol: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.