kostek61 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2016 Boczek wędzony z przyprawami. Boczek podzielony na paski o szerokości ok 12 cm. peklujemy na sucho w dawce 25-30 g. peklosoli na kilogram mięsa plus ulubione przyprawy niezbyt drobno rozdrobnione.W moim przypadku,pieprz,kolendra,gorczyca.płatki papryki suszonej,ziele angielskie,liść laurowy i czosnek.Odmierzoną dawką peklosoli i przypraw nacieramy boczki i umieszczamy w lodówce na 5 dni.Po tym czasie boczki wyciągamy z lodówki i wieszamy na ok. dwie godziny w temp.pokojowej.Wędzenie: osuszanie w temp ok. 50 st 30 min i wędzenie właściwe w temp do 50 st do koloru jaki nas interesuje.Wędzę w takiej temp. bo chcę żeby boczki były w wpół surowe.Można też po uzyskaniu koloru podnieść temp.wędzenia do 85-90 st. i boczki podpiekać. Na zdjęciach boczki wędzone na wpół surowo .Smacznego Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2016 Dziekuje , bardzo smacznie wygladaja :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2016 Super się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Lutego 2016 Boczek ekstraliga! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lutego 2016 Odmierzoną dawką peklosoli i przypraw nacieramy boczki i umieszczamy w lodówce na 5 dni. Jak myślicie, czy można peklować na sucho 2-3 tygodnie? Oczywiście w lodówce bez systemy anti-frost, która nie wysusza na wiór. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Jak myślicie, czy można peklować na sucho 2-3 tygodnie? Oczywiście, że można.Ja dwa tygodnie tak pekluję karkówkę a'la parmeńską, ale i dłużej też można.Podgardle peklowane na sucho też potrzebuję 14 dni. Edytowane 28 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Lutego 2016 Odmierzoną dawką peklosoli i przypraw nacieramy boczki i umieszczamy w lodówce na 5 dni. Jak myślicie, czy można peklować na sucho 2-3 tygodnie? Oczywiście w lodówce bez systemy anti-frost, która nie wysusza na wiór. Marek, od bardzo dawna pekluję na sucho słoninę, boczek, i wszelkie mięsiwa, układam dokładnie w pojemnikach i do lodówki, temperatura +4, czas peklowania 14 dni, lub 10 dni, wszystko zależy od wielkości kawałków, dawka peklosoli 20g na kg, dla mnie, rodziny i znajomych słoność ok. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Lutego 2016 Dzięki za wyjaśnienie. Z reguły pekluję na sucho 3-5 dni, ale teraz będę miał surowiec wcześniej i zastanawiałem się, czy to czymś nie grozi. Przykrywasz te pojemniki? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Boczki uwędzone i przed dopiekaniem 98 st.Kolorek zostanie podczas dopiekania uzupełniony Ilość p-soli 20 gr/ 1 kg. Czas peklowania 4 do 6 dni. Dopiekam boczki zawsze na drugi dzień ponieważ mają dużo lepszy smak. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Lutego 2016 Dzięki za wyjaśnienie. Z reguły pekluję na sucho 3-5 dni, ale teraz będę miał surowiec wcześniej i zastanawiałem się, czy to czymś nie grozi. Przykrywasz te pojemniki?Z takim krótkim czasowym interwałem pekluję wówczas jak muszę uwędzić "na już" wówczas niestety wędzonki są małe, wolę nie ryzykować bo przecież nie ma nastrzyku, a czas peklowania skrócony do minimum.Odnośnie przykrywania pojemników to tak, przykrywam lecz niezbyt szczelnie, dodatkowo przynajmniej raz na dobę, a czasami to i nawet co 12 godzin przekładam zawartość pojemników, czyli dół na górę, a góra na dół, staram się układać szczelnie, najdłużej, na sucho peklowałem 20 dni bo sytuacja mnie do tego zmusiła, tyle że mięso, boczki i słonina była z własnego uboju, czyli ryzyko że coś pójdzie nie tak było mocno zminimalizowane w porównaniu do mięsa zakupionego, gdzie nie wiadomo kiedy był ubój. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.