Skocz do zawartości

Boczek wędzony wg. Kostka


kostek61

Rekomendowane odpowiedzi

Boczek wędzony z przyprawami.

 

post-41979-0-25789900-1456593859_thumb.jpg

 

Boczek podzielony na paski o szerokości ok 12 cm. peklujemy na sucho w dawce 25-30 g. peklosoli na kilogram mięsa plus ulubione przyprawy niezbyt drobno rozdrobnione.W moim przypadku,pieprz,kolendra,gorczyca.płatki papryki suszonej,ziele angielskie,liść laurowy i czosnek.

Odmierzoną dawką peklosoli i przypraw nacieramy boczki i umieszczamy w lodówce na 5 dni.

Po tym czasie boczki wyciągamy z lodówki i wieszamy na ok. dwie godziny w temp.pokojowej.

Wędzenie: osuszanie w temp ok. 50 st 30 min i wędzenie właściwe w temp do 50 st do koloru jaki nas interesuje.Wędzę w takiej temp. bo chcę żeby boczki były w wpół surowe.Można też po uzyskaniu koloru podnieść temp.wędzenia do 85-90 st. i boczki podpiekać.

 

post-41979-0-08728900-1456593878_thumb.jpg

 

post-41979-0-86128500-1456593896_thumb.jpg

 

Na zdjęciach boczki wędzone na wpół surowo .Smacznego :)

 

 

 

 

 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Odmierzoną dawką peklosoli i przypraw nacieramy boczki i umieszczamy w lodówce na 5 dni.

 

Jak myślicie, czy można peklować na sucho 2-3 tygodnie? Oczywiście w lodówce bez systemy anti-frost, która nie wysusza na wiór.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak myślicie, czy można peklować na sucho 2-3 tygodnie?

 

Oczywiście, że można.Ja dwa tygodnie tak pekluję karkówkę a'la parmeńską, ale i dłużej też można.Podgardle peklowane na sucho też potrzebuję 14 dni.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Odmierzoną dawką peklosoli i przypraw nacieramy boczki i umieszczamy w lodówce na 5 dni.

 

Jak myślicie, czy można peklować na sucho 2-3 tygodnie? Oczywiście w lodówce bez systemy anti-frost, która nie wysusza na wiór.

 

Marek, od bardzo dawna pekluję na sucho słoninę, boczek, i wszelkie mięsiwa, układam dokładnie w pojemnikach i do lodówki, temperatura +4, czas peklowania 14 dni, lub 10 dni, wszystko zależy od wielkości kawałków, dawka peklosoli 20g na kg, dla mnie, rodziny i znajomych słoność ok.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wyjaśnienie. Z reguły pekluję na sucho 3-5 dni, ale teraz będę miał surowiec wcześniej i zastanawiałem się, czy to czymś nie grozi. Przykrywasz te pojemniki?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

post-40431-0-51706200-1456675832_thumb.jpg

Boczki uwędzone i przed dopiekaniem 98 st.

Kolorek zostanie podczas dopiekania uzupełniony 

Ilość p-soli 20 gr/ 1 kg. Czas peklowania 4 do 6 dni.

 Dopiekam boczki zawsze na drugi dzień ponieważ  mają dużo lepszy smak. 

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wyjaśnienie. Z reguły pekluję na sucho 3-5 dni, ale teraz będę miał surowiec wcześniej i zastanawiałem się, czy to czymś nie grozi. Przykrywasz te pojemniki?

Z takim krótkim czasowym interwałem pekluję wówczas jak muszę uwędzić "na już" wówczas niestety wędzonki są małe, wolę nie ryzykować bo przecież nie ma nastrzyku, a czas peklowania skrócony do minimum.

Odnośnie przykrywania pojemników to tak, przykrywam lecz niezbyt szczelnie, dodatkowo przynajmniej raz na dobę, a czasami to i nawet co 12 godzin przekładam zawartość pojemników, czyli dół na górę, a góra na dół, staram się układać szczelnie, najdłużej, na sucho peklowałem 20 dni bo sytuacja mnie do tego zmusiła, tyle że mięso, boczki i słonina była z własnego uboju, czyli ryzyko że coś pójdzie nie tak było mocno zminimalizowane w porównaniu do mięsa zakupionego, gdzie nie wiadomo kiedy był ubój.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.