Skocz do zawartości

Pieczemy chleb - dyskusja


Rekomendowane odpowiedzi

Przy wyrabianiu ciasta zapomniałem dodać soli.

Ciasto pięknie wyrosło, ale przy nacinaniu krzyża opadło i już się nie podniosło.

Czy to wina braku soli?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Raczej nie bo i mi się zdarzyło i nic nie opadło tylko potem smak nie teges... A nie przesadziłeś z czasem wyrastania? Bo to podobno jest najczęstszą przyczyną oklapnięcia.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasy takie same.

Wyrabianie 8 minut w robocie, 1 godzina wyrastanie, po uformowaniu 1 godzina i do piekarnika.

Tym razem ciasto wyrosło 2x więcej niż dotychczas.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro, sol  kontroluje jakby prace drozdzy, jako ze jej nie bylo to one sobie szalaly. Wyroslo ciasto za duzo ( czy robisz to  na czas czy na wyglad?) a jak bylo za duzo, to tak jak Tusiaczek wyzej powiedzial, ciasto opadlo.

 To ze opadlo to bnie tragednia, mozna jeszcze je wyrobic i sie podniesie, tylko z braku soli chleb nie a w ogole smaku

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oglądałem odcinek "chlebów Paula Hollywooda" i tam użył takiego stwierdzenia, cyt.: jeszcze trochę soli, żeby ciasto lepiej wyrosło...

Chyba On się trochę zna, więc może coś jest na rzeczy. Ja jednak obstawiam tak jak tusiaczek, przerosło i za późno nacięte...

Anna ma rzeczywiście rację, a słowa cytowalem miały pewnie znaczyć tyle co wyrastanie w kontrolowanych warunkach...

Edytowane przez withereggie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Zdazyles wpisac odpowiedz na moje pytaniue. Ciasto na chleb powinienes psrawdzac, jesli rosnie , tak jak napisales, to albo drozdzy masz za duzo, albo wlasnie brak soli.

 Proponuje Tobie zanim wezmiesz sie za robienie chleba, uszykowac wszystko w porcjach juz i dopiero robic. Tak juz wyrobisz sobie nawyk dawania wszystkiego , to mozesz przestac tak robic.

 To jest metoda uczenia ,aby wlasnie wszystkie skladniki byly dodane.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś mnie zaćmiło i zapomniałem.

Kiedy rosło już drugi raz miałem zamiar to przerwać, dodać soli, wyrobić i jeszcze raz uformować, tylko nie wiedziałem czy tak można?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest taki zły.... na szczęście.  :D

 

Było dziś na Onecie o chlebie i w tym przepisie jest mleko i woda: 

http://gotowanie.onet.pl/wideo/detal/anielska-kuchnia-pieczony-chleb,2817133/

Autorka wspomina również o serwatce.

Czy serwatka zastępuje całą wodę, czy tylko część?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli dodaje serwatke to nie daje calej ilosci. W serwatce masz bakterie , one rowniez wplywaja na rosniecie chleba. Zacznij dodawal pol na pol ,okreslisz swoj smak. PAmietaj pieczene domowe polega ,ze robisz do smaku domownikow.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mirku, ja do chleba dodaję płyn taki jaki mam pod ręką, w ostateczności wodę z kranu. Robiłem  już na wywarze po ugotowanych ziemniakach, makaronu, kaszy w woreczkach, żurku, barszczu, serwatki, piwa itd w ostateczności wody. Żaden chleb nie jest "kalką" poprzedniego, moja żona nie składa żadnych zażaleń. Raz, na początku mojej przygody z pieczeniem, "upiekłem" tak wspaniały zakalec, że cegłówka to miękkie dzieło! Piekłem kiedyś w automacie, ale teraz piekę w parowym piekarniku.

Chleb na zakwasie buraczanym pieczony w automacie:

 

post-39697-0-45344600-1456699225_thumb.jpg

 

post-39697-0-16829700-1456699236_thumb.jpg

 

post-39697-0-16143400-1456699252_thumb.jpg

 

Jak widać nie ma koloru buraka po upieczeniu :) :)

Robimy dla siebie i mam w poważaniu czy zgodnie z jakąś tam recepturą, ma mi smakować  Na sól trzeba uważać, bo płyny są też posolone! Ten na ogórkach był za słony! HI :)  :) Ale też został zjedzony!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A taki Wasz ulubiony chleb, to jaki?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mirku, po próbach od całkiem żytniego po pszenny, moja żona życzy sobie taki jaki ostatnio robię czyli 0,5kg mąki żytniej chlebowej i 0,7kg mąki pszennej chlebowej. Mąkę kupuję pakowaną po 5 kg w młynie, kilogram jest po 1,6zł Tyle potrzebuję do moich foremek. Dzisiaj piekłem, syn przyjechał z wnuczką i żoną, jutro następny wypiek!

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie najbardziej idzie na zakwasie ,ale pszenny oraz bialy drozdzowy do opiekania jesli juz. No i od czasu do czasu rogaliki( nie bulki)


JA najwecej to jem, ryzowe krazki ze skepu  :facepalm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

JA najwecej to jem, ryzowe krazki ze skepu 
   :D  :thumbsup:

 

@Papcio

Na samej wodzie?

 

Jeszcze muszę się podszkolić w rodzajach mąki.

Na razie mam 500 pszenną i 2000 żytnią.

Mam dostęp do młyna, tak więc z mąką nie będę miał problemu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Annam a czytalas o tych ryzowych krazkach? mam nadzieje ze nie kupujesz tych smakowych ,w nich jest cala masa soli

u nas najpopularniejszy jest chleb 50/50 przenno zytni ,maka zytnia taka grubo mielona i do tego daje nasiona czasem pelne ziarna zboz i platki owsiane.Platki zazwyczaj zastepuja czesc maki zytniej ..dodaje maslanke.

Ostatnio poleglam na garnkowym takim co mial wyrastac w lodowce ,chyba przesadzilam z woda ,ciasto bylo za luzne a garnek za duzy wiec chleb byl niski ale bardzo smaczny wiec zrobimy jeszcze raz tylko w mniejszym garnku, Dzis pieke moj standart z przepisu Sivona. to jednego dodam prazona cebulke bo niezle sie komponuje z boczkiem 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Annam a czytalas o tych ryzowych krazkach? mam nadzieje ze nie kupujesz tych smakowych ,w nich jest cala masa soli
 

 electra tych u nas duzo. Ja ich ne jadam, chocby dlatego ,ze nie lubie tych sztucznych smakow. A kupuje takie zwykle, bo nimi zastepuje po prostu chleb.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Annam u nas bylo wielkie holoo w zeszlym roku zeby dzieci nie jadly tych ryzowych krazkow bo ponoc zawieraja dosc spore stezenie arseniku, wiecej niz przewidywaly normy ,ale to glownie chodzilo o dzieci do lat 6. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciasto pięknie wyrosło, ale przy nacinaniu krzyża opadło i już się nie podniosło.

Ciasto za dlugo wyrastalo (bylo przerosniete), mozesz to sprawdzic naciskajac polcem wyrosniete ciasto. Jesli po nacisnieciu sie juz nie podniesie to wyrastalo za dlugo, optymlne wyrosniecie to takie kiedy po nacisnieciu ciasto podnosi sie bardzo wolno, ale sie podnosi.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosty przepis na chleb na zakwasie ......poproszę. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis lubię, i robię dość często,
bo zużywa on dużo zakwasu,
którego, jak każdy wie, produkuje się dość dużo,
a szkoda wyrzucać...
 
 
 
200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
(dałam 250 swojego dość płynnego, ale młodego)
550 g mąki białej pszennej chlebowej (750)
50g mąki pszennej razowej żarnowej lub 50 g otrąb pszennych (pszenna 1850)
1 lyzeczka slodu - nie mam = nie daję
1 łyżka soli (duża płaska łyżka)
300 g letniej wody
opcjonalnie 1/4-1/2 lyzeczki drozdzy instant - nie daję
opcjonalnie 2 łyżki kminku - nie daję
 
Wszystkie skladniki wymieszałam w misce, i zagniotłam ciasto. 
Zostawiam w misce przykrytej ściereczką na 2 -2 1/2 godziny i składam w tym czasie 3 razy.
Składam - w moim wydaniu wygląda to tak, że ciasto rozplaszczam, 
rogi/boki zawijam do środka, i już.
Zwinęłam owalny bochenek, umieściłam na blaszce zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny 
Chleb wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 260C 
spryskanego wodą, piekłam przez 10 minut, 
potem obniżyłam temperaturę do 230C i piekłam jeszcze 20 minut. 
 
 

 

Uwagi:

 

* pryskałam 2-3 razy wodą do piekarnika

 

* piekłam najpierw 10 minut a później 20 minut, okazuje się że jednak chyba trochę za krótko, mimo iż skórka była już bardzo zarumieniona 

 

* wniosek - piec o 10 minut dłużej, przykryć folią jak za mocno się rumieni
 
http://4.bp.blogspot.com/-07b9SWIlkkY/UtLF6wKrFPI/AAAAAAAAFlc/cX22qcapaxg/s1600/Polski+1b.jpg
 
a z większej porcji
 
http://3.bp.blogspot.com/-28zfW2h-7rQ/UwC_Puyq3-I/AAAAAAAAF18/Q4ZnnQBebIE/s1600/polski+3.jpg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.