miro Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lutego 2016 Przy wyrabianiu ciasta zapomniałem dodać soli.Ciasto pięknie wyrosło, ale przy nacinaniu krzyża opadło i już się nie podniosło.Czy to wina braku soli? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lutego 2016 Raczej nie bo i mi się zdarzyło i nic nie opadło tylko potem smak nie teges... A nie przesadziłeś z czasem wyrastania? Bo to podobno jest najczęstszą przyczyną oklapnięcia. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lutego 2016 Czasy takie same.Wyrabianie 8 minut w robocie, 1 godzina wyrastanie, po uformowaniu 1 godzina i do piekarnika.Tym razem ciasto wyrosło 2x więcej niż dotychczas. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Lutego 2016 Tak jak Tusiaczek pisal no i moze za gleboko naciety krzyz w powstalej juz "skorupce" ciasta.. ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lutego 2016 Miro, sol kontroluje jakby prace drozdzy, jako ze jej nie bylo to one sobie szalaly. Wyroslo ciasto za duzo ( czy robisz to na czas czy na wyglad?) a jak bylo za duzo, to tak jak Tusiaczek wyzej powiedzial, ciasto opadlo. To ze opadlo to bnie tragednia, mozna jeszcze je wyrobic i sie podniesie, tylko z braku soli chleb nie a w ogole smaku Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Oglądałem odcinek "chlebów Paula Hollywooda" i tam użył takiego stwierdzenia, cyt.: jeszcze trochę soli, żeby ciasto lepiej wyrosło...Chyba On się trochę zna, więc może coś jest na rzeczy. Ja jednak obstawiam tak jak tusiaczek, przerosło i za późno nacięte... Anna ma rzeczywiście rację, a słowa cytowalem miały pewnie znaczyć tyle co wyrastanie w kontrolowanych warunkach... Edytowane 28 Lutego 2016 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zdazyles wpisac odpowiedz na moje pytaniue. Ciasto na chleb powinienes psrawdzac, jesli rosnie , tak jak napisales, to albo drozdzy masz za duzo, albo wlasnie brak soli. Proponuje Tobie zanim wezmiesz sie za robienie chleba, uszykowac wszystko w porcjach juz i dopiero robic. Tak juz wyrobisz sobie nawyk dawania wszystkiego , to mozesz przestac tak robic. To jest metoda uczenia ,aby wlasnie wszystkie skladniki byly dodane. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Lutego 2016 Coś mnie zaćmiło i zapomniałem.Kiedy rosło już drugi raz miałem zamiar to przerwać, dodać soli, wyrobić i jeszcze raz uformować, tylko nie wiedziałem czy tak można? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Lutego 2016 JA bym tak zrobila na twoim miejscu. I tak juz chleb bez soli nie da sie jesc, wiec probowalambym . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Lutego 2016 Nie jest taki zły.... na szczęście. Było dziś na Onecie o chlebie i w tym przepisie jest mleko i woda: http://gotowanie.onet.pl/wideo/detal/anielska-kuchnia-pieczony-chleb,2817133/Autorka wspomina również o serwatce.Czy serwatka zastępuje całą wodę, czy tylko część? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lutego 2016 Jesli dodaje serwatke to nie daje calej ilosci. W serwatce masz bakterie , one rowniez wplywaja na rosniecie chleba. Zacznij dodawal pol na pol ,okreslisz swoj smak. PAmietaj pieczene domowe polega ,ze robisz do smaku domownikow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lutego 2016 Dziękuje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Lutego 2016 Mirku, ja do chleba dodaję płyn taki jaki mam pod ręką, w ostateczności wodę z kranu. Robiłem już na wywarze po ugotowanych ziemniakach, makaronu, kaszy w woreczkach, żurku, barszczu, serwatki, piwa itd w ostateczności wody. Żaden chleb nie jest "kalką" poprzedniego, moja żona nie składa żadnych zażaleń. Raz, na początku mojej przygody z pieczeniem, "upiekłem" tak wspaniały zakalec, że cegłówka to miękkie dzieło! Piekłem kiedyś w automacie, ale teraz piekę w parowym piekarniku.Chleb na zakwasie buraczanym pieczony w automacie: Jak widać nie ma koloru buraka po upieczeniu :)Robimy dla siebie i mam w poważaniu czy zgodnie z jakąś tam recepturą, ma mi smakować Na sól trzeba uważać, bo płyny są też posolone! Ten na ogórkach był za słony! HI Ale też został zjedzony! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Lutego 2016 A taki Wasz ulubiony chleb, to jaki? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Lutego 2016 Mirku, po próbach od całkiem żytniego po pszenny, moja żona życzy sobie taki jaki ostatnio robię czyli 0,5kg mąki żytniej chlebowej i 0,7kg mąki pszennej chlebowej. Mąkę kupuję pakowaną po 5 kg w młynie, kilogram jest po 1,6zł Tyle potrzebuję do moich foremek. Dzisiaj piekłem, syn przyjechał z wnuczką i żoną, jutro następny wypiek!Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lutego 2016 U mnie najbardziej idzie na zakwasie ,ale pszenny oraz bialy drozdzowy do opiekania jesli juz. No i od czasu do czasu rogaliki( nie bulki)JA najwecej to jem, ryzowe krazki ze skepu Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Lutego 2016 JA najwecej to jem, ryzowe krazki ze skepu @PapcioNa samej wodzie? Jeszcze muszę się podszkolić w rodzajach mąki.Na razie mam 500 pszenną i 2000 żytnią.Mam dostęp do młyna, tak więc z mąką nie będę miał problemu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Lutego 2016 Czy serwatka zastępuje całą wodę, czy tylko część? Miro z mojego doświadczenia wiem że wody jakieś 10% mniej trzeba dac niż serwatki Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Lutego 2016 Annam a czytalas o tych ryzowych krazkach? mam nadzieje ze nie kupujesz tych smakowych ,w nich jest cala masa soliu nas najpopularniejszy jest chleb 50/50 przenno zytni ,maka zytnia taka grubo mielona i do tego daje nasiona czasem pelne ziarna zboz i platki owsiane.Platki zazwyczaj zastepuja czesc maki zytniej ..dodaje maslanke.Ostatnio poleglam na garnkowym takim co mial wyrastac w lodowce ,chyba przesadzilam z woda ,ciasto bylo za luzne a garnek za duzy wiec chleb byl niski ale bardzo smaczny wiec zrobimy jeszcze raz tylko w mniejszym garnku, Dzis pieke moj standart z przepisu Sivona. to jednego dodam prazona cebulke bo niezle sie komponuje z boczkiem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Marca 2016 Annam a czytalas o tych ryzowych krazkach? mam nadzieje ze nie kupujesz tych smakowych ,w nich jest cala masa soli electra tych u nas duzo. Ja ich ne jadam, chocby dlatego ,ze nie lubie tych sztucznych smakow. A kupuje takie zwykle, bo nimi zastepuje po prostu chleb. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Marca 2016 Annam u nas bylo wielkie holoo w zeszlym roku zeby dzieci nie jadly tych ryzowych krazkow bo ponoc zawieraja dosc spore stezenie arseniku, wiecej niz przewidywaly normy ,ale to glownie chodzilo o dzieci do lat 6. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Marca 2016 Ciasto pięknie wyrosło, ale przy nacinaniu krzyża opadło i już się nie podniosło. Ciasto za dlugo wyrastalo (bylo przerosniete), mozesz to sprawdzic naciskajac polcem wyrosniete ciasto. Jesli po nacisnieciu sie juz nie podniesie to wyrastalo za dlugo, optymlne wyrosniecie to takie kiedy po nacisnieciu ciasto podnosi sie bardzo wolno, ale sie podnosi.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Marca 2016 Prosty przepis na chleb na zakwasie ......poproszę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Marca 2016 Prosty przepis na chleb na zakwasie ......poproszę. http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/mamy-zakwas-i-co-dalej/jaki-chleb-na-poczatek Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Marca 2016 Ten przepis lubię, i robię dość często,bo zużywa on dużo zakwasu,którego, jak każdy wie, produkuje się dość dużo,a szkoda wyrzucać... 200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)(dałam 250 swojego dość płynnego, ale młodego)550 g mąki białej pszennej chlebowej (750)50g mąki pszennej razowej żarnowej lub 50 g otrąb pszennych (pszenna 1850)1 lyzeczka slodu - nie mam = nie daję1 łyżka soli (duża płaska łyżka)300 g letniej wodyopcjonalnie 1/4-1/2 lyzeczki drozdzy instant - nie dajęopcjonalnie 2 łyżki kminku - nie daję Wszystkie skladniki wymieszałam w misce, i zagniotłam ciasto. Zostawiam w misce przykrytej ściereczką na 2 -2 1/2 godziny i składam w tym czasie 3 razy.Składam - w moim wydaniu wygląda to tak, że ciasto rozplaszczam, rogi/boki zawijam do środka, i już.Zwinęłam owalny bochenek, umieściłam na blaszce zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny Chleb wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 260C spryskanego wodą, piekłam przez 10 minut, potem obniżyłam temperaturę do 230C i piekłam jeszcze 20 minut. Uwagi: * pryskałam 2-3 razy wodą do piekarnika * piekłam najpierw 10 minut a później 20 minut, okazuje się że jednak chyba trochę za krótko, mimo iż skórka była już bardzo zarumieniona * wniosek - piec o 10 minut dłużej, przykryć folią jak za mocno się rumieni http://4.bp.blogspot.com/-07b9SWIlkkY/UtLF6wKrFPI/AAAAAAAAFlc/cX22qcapaxg/s1600/Polski+1b.jpg a z większej porcji http://3.bp.blogspot.com/-28zfW2h-7rQ/UwC_Puyq3-I/AAAAAAAAF18/Q4ZnnQBebIE/s1600/polski+3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.