Skocz do zawartości

Pieczemy chleb - dyskusja


Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje.

Mam pytanie.

Co oznacza że zakwas ma 200% mocy, albo jak w przepisie powyżej 130% hydracji?

Jak mam poznać, jaką moc ma zakwas?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

130% hydracji to ilosc wody w stosunku do maki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli robisz zakwas dokarmiając go równą ilością wody i mąki to masz 100% hydracji,

jak chcesz więcej % to trzeba trochę więcej wody,

można to dokładnie obliczyć,

ale wystarczy dodać łyczka więcej wody i obserwować konsystencję ciasta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię zakwas 1:1 czyli mam 100%. :)

Ma się robić 7 dni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tez moj robilam 100% i po pieciu dniach pieklam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To pewnie z tym zakwasem jest tak samo jak z peklowaniem.....

Każdy robi jak uważa. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ma się robić 7 dni.

Poczytaj dokładnie tę stronę, znajdziesz sporo przydatnych informacji.

 

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swoj juz nie raz ganialam po szafce :D teraz zawsze cos podstawiam pod sloik

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak nie do końca. Zakwas musi pracowac, jednemu idzie leniwie, drugiemu spierdziela ze słoja. :D

To ja mam leniwca.... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakwas trzymam w kuchni na półce, to chyba ma dobre warunki.

 

Muszę się jednak bardziej podszkolić z pieczenia chleba, bo teraz przeczytałem , że chleb pszenny robi się na drożdżach, a żytni na zakwasie.

Robiłem zakwas, żeby upiec taki normalny chleb jak w sklepie ......to z tego wynika, że zakwas nie jest mi potrzebny. :facepalm:

Z drugiej strony piekłem już chleb pszenny, ale on był inny niż ten sklepowy.

Był jaśniejszy i smak też inny.

 

To jak upiec taki typowy chleb?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja pieke tez pszenny na zakwasie ,taki bez formy,wyrastaw koszyku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mirek zajrzyj do moich. Pierwsze chleby na zakwasie są TYLKO z mąki 450 z Lidla! Moja LP nie przepada za mąką żytnią i rósł pięknie.

Odszukałem przykład: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-może-mi-się-upiecze/?p=420856

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak że rób swoje tak jak chcesz, zmienić, kombinować zawsze zdążysz. Ja z lenistwa nie zrobiłem jeszcze zakwasu pszennego, a mąką w szawce stoi i czeka... Tylko po co... A dlaczego nie :cool: pamiętaj że zakwas to nie drożdże piekarskie i bardziej lubi ciepło.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę się jednak bardziej podszkolić z pieczenia chleba, bo teraz przeczytałem , że chleb pszenny robi się na drożdżach, a żytni na zakwasie.

Robiłem zakwas, żeby upiec taki normalny chleb jak w sklepie ......to z tego wynika, że zakwas nie jest mi potrzebny. :facepalm:

Co do zasady tak. Ale wiadomo, teoria teorią, a życie życiem. Możesz równie dobrze zrobić pszenny na zakwasie i żytni na drożdżach. Więc nie przejmuj się tym i dalej pielęgnuj swój zakwas. Podstawowe zasady warto (i trzeba) znać, ale wszystko weryfikuje życie i praktyka. Eksperymentuj, a wtedy zobaczysz jaki chleb ci najbardziej pasuje.

Prosty przepis na chleb na zakwasie ......poproszę. :)

 

Lubisz oliwki? Jeśli tak, to polecam ten, naprawdę jest w porządku: http://www.chleby.info/2015/01/chleb-na-zakwasie-z-oliwkami.html

Robię zakwas 1:1 czyli mam 100%. :)

Ma się robić 7 dni.

Generalnie już nawet po 4 dniu się powinien nadawać. Ale im dłużej go robisz tym będzie mocniejszy. Generalna zasada jest taka, że im zakwas starszy tym mniejszej jego ilości używasz do pieczenia, bo jest silniejszy.

Edytowane przez podwawelska

...ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakwas skisł, ale to nic, dzięki teku wypracowałem chyba własny skład ciasta na chleb.... :)

Dziś z tego samego ciasta piekę chleb i bułki....ło matko co to wyjdzie..... :facepalm:

Pytanie do was o ciasto.

Przy wyrabianiu robotem i po pierwszym wyrośnięciu, ciasto klei się do ścianki miski.

Czy tak może być, czy czegoś jest za dużo, lub za mało?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zakwas skisł
 

 Miro zakwas to ma taki troche podejrzany zapach. NApisz wiecej co sie z nim stalo.


Co do klejenia sie ciasta, to ono powinno na poczatku takie byc, ale po wyrobieniu ladnie odchodzi i od reki czy tez od miski w robocie.

TAk na prawde to ciezko pisac jesli sie nie widzi tego. Wstaw zdjecia 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może faktycznie zakwas był dobry, a ja go wyrzuciłem.... :facepalm:

Nie zrobię już zdjęcia, bo już piekę, ale następnym razem wrzucę fotkę.

Po wyrośnięciu cisto lekko klei się do miski i do ręki też.

Ale jak posypię ręce mąką, to nie mam problemu i spokojnie formuję bochenek.

 

 

 

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  Dałem górną grzałkę żeby zarumienić bułki na pięć minut i się spaliły :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro, w tym samym czasie piecze się i moj chlebuś. Po wielu eksperymentach i próbach wybrałem najprostszy: pół kg mąki pszennej chlebowej, pół kg mąki żytniej chlebowej, łyżeczka cukru, 3 łyżeczki soli, 2łyżeczki octu, 4,5 szklanki wody, 2,5 łyżeczki drożdzy suchych. Wszystko razem mieszam łyżką drewnianą ok. 3 min. I zostawiam do wyrośnięcia. Po tym odgazowuję i do 2 keksówek posmarowanych smalcem. Gdy wyrośnie, wrzucam do piekarnika nagrzanego 230 st. Na 10 min. A po tym obniżam do 170 i piekę ok. 40 min. Czasami dodaję czarnuszki a zawsze trochę siemienia. Piekłem wczesniej z mąk sklepowych ale to nie były te smaki. Mąkę mam z młyna. Najważniejsze: cała familia jest zauroczona moim chlebem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.