miro Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Marca 2016 Dziękuje.Mam pytanie.Co oznacza że zakwas ma 200% mocy, albo jak w przepisie powyżej 130% hydracji?Jak mam poznać, jaką moc ma zakwas? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Marca 2016 130% hydracji to ilosc wody w stosunku do maki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Marca 2016 Mirku ja daję 200-220g wczoraj wieczorem dokarmionego, łącznie ok. 450g mąki takiej jaką chcesz ale najczęściej 300g pszennej/ 150g żytniej, Ok. 180-200ml wody, 10g soli. Powtarzalność zapewne widziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Marca 2016 jeśli robisz zakwas dokarmiając go równą ilością wody i mąki to masz 100% hydracji,jak chcesz więcej % to trzeba trochę więcej wody,można to dokładnie obliczyć,ale wystarczy dodać łyczka więcej wody i obserwować konsystencję ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Marca 2016 Robię zakwas 1:1 czyli mam 100%. Ma się robić 7 dni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Marca 2016 Robię zakwas 1:1 czyli mam 100%. Ma się robić 7 dni. W ten sposób w 5 dzień upiekłem swój pierwszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Marca 2016 Ja tez moj robilam 100% i po pieciu dniach pieklam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Marca 2016 To pewnie z tym zakwasem jest tak samo jak z peklowaniem.....Każdy robi jak uważa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Marca 2016 Ma się robić 7 dni.Poczytaj dokładnie tę stronę, znajdziesz sporo przydatnych informacji. http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Marca 2016 No tak nie do końca. Zakwas musi pracowac, jednemu idzie leniwie, drugiemu spierdziela ze słoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Marca 2016 Ja swoj juz nie raz ganialam po szafce teraz zawsze cos podstawiam pod sloik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Marca 2016 Jadę jutro po mąkę na zakwas... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Marca 2016 A ja zamiast coś podłorzyć to chodziłem co 2 godz. go mieszać! ot mądry! Ale tylko raz... Teraz wstawiam do wiadereczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Marca 2016 No tak nie do końca. Zakwas musi pracowac, jednemu idzie leniwie, drugiemu spierdziela ze słoja. To ja mam leniwca.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Marca 2016 Może ma ciut chłodno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Zakwas trzymam w kuchni na półce, to chyba ma dobre warunki. Muszę się jednak bardziej podszkolić z pieczenia chleba, bo teraz przeczytałem , że chleb pszenny robi się na drożdżach, a żytni na zakwasie.Robiłem zakwas, żeby upiec taki normalny chleb jak w sklepie ......to z tego wynika, że zakwas nie jest mi potrzebny. Z drugiej strony piekłem już chleb pszenny, ale on był inny niż ten sklepowy.Był jaśniejszy i smak też inny. To jak upiec taki typowy chleb? Edytowane 3 Marca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Marca 2016 Ja pieke tez pszenny na zakwasie ,taki bez formy,wyrastaw koszyku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Marca 2016 Mirek zajrzyj do moich. Pierwsze chleby na zakwasie są TYLKO z mąki 450 z Lidla! Moja LP nie przepada za mąką żytnią i rósł pięknie. Odszukałem przykład: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11238-withereggie-może-mi-się-upiecze/?p=420856 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Marca 2016 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Marca 2016 Tak że rób swoje tak jak chcesz, zmienić, kombinować zawsze zdążysz. Ja z lenistwa nie zrobiłem jeszcze zakwasu pszennego, a mąką w szawce stoi i czeka... Tylko po co... A dlaczego nie pamiętaj że zakwas to nie drożdże piekarskie i bardziej lubi ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwawelska Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Muszę się jednak bardziej podszkolić z pieczenia chleba, bo teraz przeczytałem , że chleb pszenny robi się na drożdżach, a żytni na zakwasie.Robiłem zakwas, żeby upiec taki normalny chleb jak w sklepie ......to z tego wynika, że zakwas nie jest mi potrzebny. Co do zasady tak. Ale wiadomo, teoria teorią, a życie życiem. Możesz równie dobrze zrobić pszenny na zakwasie i żytni na drożdżach. Więc nie przejmuj się tym i dalej pielęgnuj swój zakwas. Podstawowe zasady warto (i trzeba) znać, ale wszystko weryfikuje życie i praktyka. Eksperymentuj, a wtedy zobaczysz jaki chleb ci najbardziej pasuje.Prosty przepis na chleb na zakwasie ......poproszę. Lubisz oliwki? Jeśli tak, to polecam ten, naprawdę jest w porządku: http://www.chleby.info/2015/01/chleb-na-zakwasie-z-oliwkami.htmlRobię zakwas 1:1 czyli mam 100%. Ma się robić 7 dni.Generalnie już nawet po 4 dniu się powinien nadawać. Ale im dłużej go robisz tym będzie mocniejszy. Generalna zasada jest taka, że im zakwas starszy tym mniejszej jego ilości używasz do pieczenia, bo jest silniejszy. Edytowane 4 Marca 2016 przez podwawelska Cytuj ...ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Marca 2016 Zakwas skisł, ale to nic, dzięki teku wypracowałem chyba własny skład ciasta na chleb.... Dziś z tego samego ciasta piekę chleb i bułki....ło matko co to wyjdzie..... Pytanie do was o ciasto.Przy wyrabianiu robotem i po pierwszym wyrośnięciu, ciasto klei się do ścianki miski.Czy tak może być, czy czegoś jest za dużo, lub za mało? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Marca 2016 Zakwas skisł Miro zakwas to ma taki troche podejrzany zapach. NApisz wiecej co sie z nim stalo.Co do klejenia sie ciasta, to ono powinno na poczatku takie byc, ale po wyrobieniu ladnie odchodzi i od reki czy tez od miski w robocie.TAk na prawde to ciezko pisac jesli sie nie widzi tego. Wstaw zdjecia Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) Może faktycznie zakwas był dobry, a ja go wyrzuciłem.... Nie zrobię już zdjęcia, bo już piekę, ale następnym razem wrzucę fotkę.Po wyrośnięciu cisto lekko klei się do miski i do ręki też.Ale jak posypię ręce mąką, to nie mam problemu i spokojnie formuję bochenek. Dałem górną grzałkę żeby zarumienić bułki na pięć minut i się spaliły Edytowane 9 Marca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ab48 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Marca 2016 Miro, w tym samym czasie piecze się i moj chlebuś. Po wielu eksperymentach i próbach wybrałem najprostszy: pół kg mąki pszennej chlebowej, pół kg mąki żytniej chlebowej, łyżeczka cukru, 3 łyżeczki soli, 2łyżeczki octu, 4,5 szklanki wody, 2,5 łyżeczki drożdzy suchych. Wszystko razem mieszam łyżką drewnianą ok. 3 min. I zostawiam do wyrośnięcia. Po tym odgazowuję i do 2 keksówek posmarowanych smalcem. Gdy wyrośnie, wrzucam do piekarnika nagrzanego 230 st. Na 10 min. A po tym obniżam do 170 i piekę ok. 40 min. Czasami dodaję czarnuszki a zawsze trochę siemienia. Piekłem wczesniej z mąk sklepowych ale to nie były te smaki. Mąkę mam z młyna. Najważniejsze: cała familia jest zauroczona moim chlebem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.