kalibrodka Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Lutego 2016 Witam,pierwszy raz piszę na forum, choć jestem tu od 2 lat a przeglądam stronę od 4 i robię wędliny od 3 lat, mam pytanie dot. kabanosów wieprzowych @halusi@, co robię nie tak? wszystko zgodnie z przepisem a kabanosy wyszły nieco suche, jakby straciły cały tłuszczdziękuję z góry za odpowiedźkalibrodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Lutego 2016 Witaj, napisz dokładnie jakich rodzajów i klas mięsa użyłeś, jakie temperatury wędzenia, pieczenia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalibrodka Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) wieprzowina I - szynki tj. 1.5 kgwieprzowina II - boczek chudy, łopatka -1.5 kg, podgardle 2 kg- osuszanie w temp do 60 st.- wędzenie w temp. 45-70 st.C 1,5 godz- pieczenie w temp. 85-90 st.C ok 35 min- schłodzenie na powietrzuzgodnie z przepisemhttp://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1710-kabanosy-wieprzowe-halusi Edytowane 29 Lutego 2016 przez kalibrodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Lutego 2016 Hmmm jak dla mnie takie powinny być kabanosy. Suche i kruche, to nie jest kiełbasa swojska. Na prawdę boczek musiał być chudziutki że tłuszczu na niej prawie nie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Marca 2016 A czy poszczególne klasy były mielone na odpowiednich oczkach? Bo mi się jakoś wydaje że farsz jest bardziej zmielony? Albo napisz czym nadziewałeś? Maszynką czy nadziewarką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Sprawdź termometr. Z przekroju wynika, że temperatura wędzenia była dużo większa. Podanie w przepisach temperatur nie zawsze idzie w parze z wyrobami. Najczęstszą przyczyną niepowodzeń, jest błędne wskazanie termometru. Np. termometry kotłowe potrafią wskazać 50% błędu zimą. Elektroniczne nawet do 20%. Na rynku jest więcej bubli niż konkretnych urządzeń pomiarowych. Niestety odpowiednie termometry zaczynają się od 50 zł. Termometr ze zintegrowaną sondą immersyjną (ostrzową) wykonaną z ze stali nierdzewnej. Miernik przeznaczony jest przede wszystkim do kontroli temperatury żywności oraz płynów. Zaostrzona sonda umożliwia penetrację mierzonego produktu. Duża wytrzymałość sondy na zginanie pozwala na stosowanie urządzenia do pomiarów temperatury produktów zamrożonych. Wskazania temperatury mogą być wyświetlane w °C lub °F. Miernik zasilany jest z 1,5V baterii typ LR44. Posiada funkcję automatycznego odcięcia zasilania po 20 min. bezczynności. Przeznaczenie: kontrola temperatury żywności, cieczy, w przemyśle spożywczym, motoryzacyjnym, chemicznym, chłodnictwie, w hodowli roślin, fotografice, laboratoriach, itd. Zalety * Szeroki zakres pomiarowy –40°C ~ +250°C * Wysoka dokładność pomiarów * Sonda wykonana ze stali nierdzewnej * Szybki czas reakcji * Możliwość wyboru jednostek pomiarowych °C/°F * Automatyczne odcięcie zasilania po 20 min. * Wodoszczelna obudowa PARAMETRY TECHNICZNE Pomiar temperatury Zakres pomiaru -40 ~ +250°C Dokładność pomiaru 1,5°C ±2° dla całego zakresu Rozdzielczość 0,1° dla całego zakresu Jednostki pomiarowe °C/°F Warunki pracy i składowania Zakres temperatur i wilgotności pracy 0 ~ +40 °C < 80 % rh bez kondesacji Zakres temperatur i wilgotności przechowywania -10 ~ +60°C < 80 % rh bez kondesacji Kompatybilność elektromagnetyczna znak CE Zasilanie Bateria 1,5V DC typ LR44 Samoczynny wyłącznik zasilania po 20 minutach bezczynności Parametry mechaniczne Wyświetlacz LCD Typ czujnika Sonda immersyjna L=120mm φ 3,6mm Czas odpowiedzi 2 sek. Wymiary zewnętrzne przyrządu 150 x 38 x 28 mm Waga 22g Wyposażenie bateria 1,5V LR44, osłona sondy pomiarowej, instrukcja obsługi Edytowane 1 Marca 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Marca 2016 Posiadam taki termometr jak przedstawił Andyandy, na razie wskazuje poprawnie.Moim zdaniem za wysoka temperatura wędzenia. Miałem kiedyś podobny problem. Tłuszcz się wytopił. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalibrodka Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) termometr jest niby ok, wielokrotnie sprawdzony, mieliłam chude i część tłustego na oczkach 8 mm, połowę tłustego na 4 mm a nadziewałam maszynkąfilemonek chyba masz rację bo kiedyś już tak załatwiłam zwykłą kiełbasę Edytowane 1 Marca 2016 przez kalibrodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Marca 2016 kalibrodka masz fajne psiaki Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Na 100% przegrzane kabanosy sprawdź termometr,ty je po prostu zagotowałeś. Edytowane 1 Marca 2016 przez wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Marca 2016 Sitka masz drobniejsze, bo 8 i 4, ale część tłustego mieliłaś i tak na 8-ce, to powinno być go widać.A u ciebie jakby się zgubiło.No i zdjęcia przekłamują kolory i przez to gorzej widać wyrób.Używałaś peklosól? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Marca 2016 A u ciebie jakby się zgubiło. Bo się wytopiło.Za wysoka temp. wędzenie + podpiekanie moim zdaniem za długie i w efekcie tłuszcz popłynął. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Marca 2016 A u ciebie jakby się zgubiło. Bo się wytopiło.Za wysoka temp. wędzenie + podpiekanie moim zdaniem za długie i w efekcie tłuszcz popłynął.Ja też tak myślę,a nawet jestem pewny Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Marca 2016 Może tak być jak piszecie, choć po zdjęciach tego nie widać.Albo tak kolor przekłamuje.Nie wiadomo tez ile było boczku? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Marca 2016 wieprzowina II - boczek chudy, łopatka -1.5 kg, podgardle 2 kg Co do skladu mięsa jest niezgodność ... Kabanosy wieprzowe ''Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kgWieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg'' W/g mnie jest mało masy mięsnej... czyli tylko 30% wpI...Wyraznie pisze 1.5 kg okrawki z szynki lub łopatki czyli wpII .W skladzie Twoich kabanosów jest za dużo tłustego, ktore podczas wędzenia najprawdopodobniej się wytopi. Stąd wędlina wygląda na wysuszoną ...Proponuję prześledzić temat i zrobić dokladnie jak mówi przepis.Podejrzewam że jednak podczas wędzenie musiała Ci skoczyć temp wyższa niż piszesz. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Marca 2016 Wyraznie pisze 1.5 kg okrawki z szynki lub łopatki czyli wpII . Halusiu nie ma lub?Może tak odczytała przepis:Okrawki z szynki....?kg, łopatki 1,5kg, podgardle 2kg Halusia ja bym poprawił skład na Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kgWieprzowina II - 70% okrawki z szynek lub łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg'' Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Marca 2016 Halusiu nie ma lub? Może tak odczytała przepis: Okrawki z szynki....?kg, łopatki 1,5kg, podgardle 2kg Miro... wszystko się zgadza, ale boczek w ogóle nie był brany pod uwagę Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Marca 2016 Halusia ja bym poprawił skład na Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek lub łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg'' Generalnie mięso z łopatki jest bardziej kleiste niż szynki lub np. biodrówki.Biorąc pod uwagę pożądaną cechę, jaką jest kruchość kabanosów, wykluczyłabym wyłącznie łopatkę w roli II. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalibrodka Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Marca 2016 A czy poszczególne klasy były mielone na odpowiednich oczkach? Bo mi się jakoś wydaje że farsz jest bardziej zmielony? Albo napisz czym nadziewałeś? Maszynką czy nadziewarką?mam pytanie, czy ma jakieś znaczenie czym nadziewam?, nadziewarką czy maszynką?, sama mam czasami wrażenie, że farsz wychodzący z maszynki przy nadziewaniu jest jakby bardziej miałki (taka mazia) niż ten, który wkładam i czy nadziewarka, na zamieszczonym zdjęciu może się sprawdzić na początek?dzięki z góry za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Marca 2016 Ma i to duże znaczenie i przede wszystkim czas oraz wygoda napełniania. Nadziewarka na początek wystarczy, tylko weź pod uwagę że prędzej czy później coś popsuję się jak chcesz coś kupować to już solidny sprzęt który będzie na lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Marca 2016 czy nadziewarka, na zamieszczonym zdjęciu może się sprawdzić na początek? Jak jeszcze jej nie kupiłaś, to szukaj innej.A jak już po ptakach to na początek się pomęczysz trochę Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalibrodka Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Marca 2016 nie kupiłam, wolałam spytać, może ktoś mi coś zaproponować bo się na tym nie znam, jaka byłaby najlepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdariusz Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Marca 2016 Jak bym miał wybierać to wolałbym maszynkę niż tą nadziewarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Marca 2016 To zależy jaką maszynką, bo np. 5 lub 8 to farsz będzie jeszcze miażdżony podczas napełniania jelit. Nadziewarka taka jak na obrazku służyła mi raptem osiem miesięcy (bardzo słaby gwint na śrubie ) Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalibrodka Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Marca 2016 niestety mam maszynkę Zelmera "8" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.