Maxell Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Pieczony ogon bobra Zdj.: dreamstime.com Jest to stary przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie. Składniki: - ogon bobra- sól- pieprz naturalny- jałowiec- kolendra- gorczyca- rozmaryn- liść laurowy- czosnek- boczek wieprzowy- czerwone wino Sposób przyrządzenia: Ogon należy pozbawić naskórka. Kiedyś polewano go gorąca woda i zdejmowano naskórek. Ja podgrzałem go nad ogniem i też fajnie można go odrywać.Po oczyszczeniu ogon nacinamy w poprzek w kilku miejscach co 2-3 cm z obu stron. Nacieramy go ziołami i solą. Ząbki czosnku tniemy na pół i wciskamy w przekrojone miejsca. Zawijamy ogon folią spożywczą i odkładamy na 3 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki). Rozgrzewamy patelnię, na której podsmażamy plastry boczku. Następnie kładziemy na chwilę ogon i obsmażamy ze wszystkich stron.Tak przygotowany ogon układamy w rękawie do pieczenia na wcześniej podsmażonym boczku. Kawałki boczku można położyć też na ogon. Podlewamy czerwonym, wytrawnym winem i wstawiamy piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 180 stopni 2-3 h. Pod koniec rozcinamy folię i zapiekamy grillem. Podajemy i jemy na gorąco z dodatkami warzywnymi.Smak …. każdy musi ocenić sam. Na pewno inny, niż wszelakich dostępnych mięs. W przeszłości ogon bobra uchodził za rarytas i był jadany nawet przez księży w okresie postu z uwagi na to, że pokryty jest „łuską”, a raczej skórą przypominająca łuskę. Pozdrawiam i smacznego beiot Edytowane 2 Marca 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Lutego 2016 Taki ogon to co najmniej w 90% tłuszcz - przynajmniej ten z którym miałam do czynienia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.