Skocz do zawartości

Pieczony ogon bobra wg Beiot'a


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Pieczony ogon bobra

 

post-39694-0-15718700-1456784298_thumb.jpg

Zdj.: dreamstime.com

 

 

Jest to stary przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie.

 

Składniki:

 

- ogon bobra

- sól

- pieprz naturalny

- jałowiec

- kolendra

- gorczyca

- rozmaryn

- liść laurowy

- czosnek

- boczek wieprzowy

- czerwone wino

 

post-39694-0-34940100-1456912110_thumb.jpg

post-39694-0-90657100-1456912141_thumb.jpg

 

 

Sposób przyrządzenia:

 

Ogon należy pozbawić naskórka. Kiedyś polewano go gorąca woda i zdejmowano naskórek. Ja podgrzałem go nad ogniem i też fajnie można go odrywać.

Po oczyszczeniu ogon nacinamy w poprzek w kilku miejscach co 2-3 cm z obu stron.

 

post-39694-0-05385500-1456912212_thumb.jpg

 

Nacieramy go ziołami i solą. Ząbki czosnku tniemy na pół i wciskamy w przekrojone miejsca. Zawijamy ogon folią spożywczą i odkładamy na 3 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki).

 

post-39694-0-56600500-1456912233_thumb.jpg

post-39694-0-79872900-1456912241_thumb.jpg

 

Rozgrzewamy patelnię, na której podsmażamy plastry boczku. Następnie kładziemy na chwilę ogon i obsmażamy ze wszystkich stron.

Tak przygotowany ogon układamy w rękawie do pieczenia na wcześniej podsmażonym boczku. Kawałki boczku można położyć też na ogon. Podlewamy czerwonym, wytrawnym winem i wstawiamy piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 180 stopni 2-3 h. Pod koniec rozcinamy folię i zapiekamy grillem.

 

post-39694-0-39436200-1456912277_thumb.jpg

post-39694-0-32955500-1456912291_thumb.jpg

 

Podajemy i jemy na gorąco z dodatkami warzywnymi.

Smak …. każdy musi ocenić sam. Na pewno inny, niż wszelakich dostępnych mięs. W przeszłości ogon bobra uchodził za rarytas i był jadany nawet przez księży w okresie postu z uwagi na to, że pokryty jest „łuską”, a raczej skórą przypominająca łuskę.

 

Pozdrawiam i smacznego

 

beiot

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.