Tsosna Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Marca 2016 Ostatnio wszystkie wędzonki oprócz boczku pakowałem w siatki jak na załączonym obrazku Moje pytanie, co dawać na haki, co tylko osznurować, a co powinno być w siatce ? pończochy na 6-7 godzinne wędzenie ?Na co zwrócić uwagę ? czym się kierować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Szynka w siatki, baleron sznurkiem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/ a reszty nie potrzeba pakować, znaczy polędwicy i polędwiczek.na 6-7 godzinne wędzenie ?No i po co takie długie wędzenie? Jak zimnym dymem to za krótko a gorącym wystarczą 3-4 do koloru, oczywiście po wcześniejszym, porządnym osuszeniu. Edytowane 2 Marca 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Marca 2016 gorącym wystarczą 3-4 do koloru ale potem parzenie, ja miałem na myśli wędzenie z podpiekaniem na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2016 gorącym wystarczą 3-4 do koloruale potem parzenie, ja miałem na myśli wędzenie z podpiekaniem na końcuNo tak, to po 3-4 podpiekanie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Marca 2016 a co powinno być w siatce ? To jest chyba tylko i wyłącznie kwestia estetyki - nic poza tym - moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Marca 2016 No i po co takie długie wędzenie? A po to, że każda wędzarnia przydomowa wędzi inaczej.Nie wędzimy na czas tylko do uzyskania odpowiedniego koloru.Widać na załączonym obrazku, że w tej wędzarni odpowiedni kolor otrzymuje się po 6- 7 godzinach.W mojej też. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Marca 2016 W mojej też.Jak tak to i ja zacznę wędzić 7. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Marca 2016 Szynka w siatki, baleron sznurkiem http://wedlinydomowe...rodukcji-pawła/a reszty nie potrzeba pakować, znaczy polędwicy i polędwiczek. Szynki widziałem też sznurowane, czy to zależy od mięśnia, czy od tego że z tłuszczykiem?Baleronu (karkówka) nie będę robił w kątnicy, więc czy sznurkiem wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Marca 2016 Ja sznuruję zarówno szynki jak i balerony ( oczywiście rękoma MegoŚlubnego ) - bo sznurowane bardziej mi sie podobają . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Marca 2016 Szynki widziałem też sznurowane, czy to zależy od mięśnia, czy od tego że z tłuszczykiem? To zależy czy szynka jest robiona z jednego mięśnia czy składa się z kilku mięśni.W pierwszym wypadku można , ale nie trzeba sznurować natomiast w drugim sznurowanie jest konieczne, żeby ładnie się skleiła. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8739-wędzonki/?p=448490 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Marca 2016 no właśnie zamierzam zrobić też z tłuszczykiem tylko nie wiem jeszcze jaką szynkę dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) no właśnie zamierzam zrobić też z tłuszczykiem tylko nie wiem jeszcze jaką szynkę dostanęNajlepiej nogę ze skórą, wtedy nikt Ci tłuszczu nie wytnie. Edytowane 3 Marca 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) no właśnie zamierzam zrobić też z tłuszczykiem tylko nie wiem jeszcze jaką szynkę dostanę Do takiej szynki wystarczy sama szynka bez kulki bez golonki , bez nóżki i bez biodrówki, ale ze skórą, albo cała szynka z kulką ze skórą bez golonki i nóżki i bez biodrówki tylko będziesz musiał ją obrobić, ale obawiam się , że nic Ci nie ujmując będzie Ci trudno bez odpowiedniego doświadczenia to zrobić .Tą pierwszą jak i tą druga jeszcze trzeba odpowiednio przygotować wycinając to i owo. Edytowane 3 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Marca 2016 zobaczymy co ja tam kupię, a potem będziemy się martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.