Skocz do zawartości

Co w czym ?


Tsosna

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wszystkie wędzonki oprócz boczku pakowałem w siatki jak na załączonym obrazku

 

post-46258-0-47758800-1456916081_thumb.jpg

 

Moje pytanie, co dawać na haki, co tylko osznurować, a co powinno być w siatce ? pończochy na 6-7 godzinne wędzenie ?

Na co zwrócić uwagę ? czym się kierować ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynka w siatki, baleron  sznurkiem  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/  a reszty nie potrzeba pakować, znaczy polędwicy i polędwiczek.


na 6-7 godzinne wędzenie ?

No i po co takie długie wędzenie? Jak zimnym dymem to za krótko a gorącym wystarczą 3-4 do koloru, oczywiście po wcześniejszym, porządnym osuszeniu.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

gorącym wystarczą 3-4 do koloru

ale potem parzenie, ja miałem na myśli wędzenie z podpiekaniem na końcu

No tak, to po 3-4 podpiekanie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i po co takie długie wędzenie?

 

A po to, że każda wędzarnia przydomowa wędzi inaczej.Nie wędzimy na czas tylko do uzyskania odpowiedniego koloru.Widać na załączonym obrazku, że w tej wędzarni odpowiedni kolor otrzymuje się po 6- 7 godzinach.W mojej też.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka w siatki, baleron sznurkiem http://wedlinydomowe...rodukcji-pawła/a reszty nie potrzeba pakować, znaczy polędwicy i polędwiczek.

 

Szynki widziałem też sznurowane, czy to zależy od mięśnia, czy od tego że z tłuszczykiem?

Baleronu (karkówka) nie będę robił w kątnicy, więc czy sznurkiem wystarczy ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja sznuruję zarówno szynki jak i balerony ( oczywiście rękoma MegoŚlubnego :D ) - bo sznurowane bardziej mi sie podobają .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynki widziałem też sznurowane, czy to zależy od mięśnia, czy od tego że z tłuszczykiem?

 

To zależy czy szynka jest robiona z jednego mięśnia czy składa się z kilku mięśni.W pierwszym wypadku można , ale nie trzeba sznurować natomiast w drugim sznurowanie jest konieczne, żeby ładnie się skleiła.

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8739-wędzonki/?p=448490

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no właśnie zamierzam zrobić też z tłuszczykiem tylko nie wiem jeszcze jaką szynkę dostanę

Najlepiej nogę ze skórą, wtedy nikt Ci tłuszczu nie wytnie.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no właśnie zamierzam zrobić też z tłuszczykiem tylko nie wiem jeszcze jaką szynkę dostanę

 

Do takiej szynki wystarczy sama szynka bez kulki bez golonki , bez nóżki i bez biodrówki, ale ze skórą, albo cała szynka z kulką ze skórą bez golonki i nóżki i bez biodrówki tylko będziesz musiał ją obrobić, ale obawiam się , że nic Ci nie ujmując będzie Ci trudno bez odpowiedniego doświadczenia to zrobić .Tą pierwszą jak i tą druga jeszcze trzeba odpowiednio przygotować wycinając to i owo.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.