Kosmos Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2016 Witam Czas pojawić się w nowym dziale.Dziś uczyniłem kaszankę wg tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem. Zamówiłem głowy, podgardle, płucka i wątrobę. Jakież jednak było moje zdziwienie, gdy okazało się że dostałem dwie głowy. Cóż, błąd nowicjusza. Prosząc o dwie głowy, myślałem o dwóch połówkach. No, ale dotargałem to do do domu i jakoś poszło dalej. Po wytrybowaniu głów otrzymałem prawie 2,5 kg mięsa. Trochę za dużo do kaszanki, ale nadmiar pójdzie na pasztet, a kości i inne na galaretę. Nic nie może się zmarnować.No, ale do rzeczy.Wszystko przygotowałem wedle przepisu, z tym że na 5 kg zamiast na 10 kg. Mam nadzieję że nie walnąłem się w proporcjach i wyszło dobrze. Nie posiadam niestety sitka 5 więc wszystko zmieliłem na 8, a wątrobę pokroiłem w kostkę 10 x 10 mm.Chciałem jeszcze przewiązać kaszanki, żeby się nie rozwalały podczas krojenia, ale mój sposób okazał się być niewypałem. Następnym razem użyję cieńszej nici, albo innego patentu.Mimo to, jestem zadowolony, chociaż po siedmiu godzinach w kuchni nieco zmęczony. Wyszła 1 godzina roboty na 1 kg kaszanki Będzie pyszne śniadanko A to wszystko dzięki Wam i forum Dziękuję i smacznego Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Marca 2016 Elegancko się prezentują , super :clap: Mogłeś odkręcać zamiast wiązać ale to indywidualna sprawa, mniej czasu by Ci to zajęło. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Marca 2016 Brawo to jeszcze przed sniadaniem pokaz nam przekroj . Mogłeś odkręcać zamiast wiązać ale to indywidualna sprawa, mniej czasu by Ci to zajęło. Arkawroc, ja rowniez moje sznuruje, latwiej mi je pozniej w kapieli kontrolowac. za sznureczek, za sznureczek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Marca 2016 Już po degustacji Oczywiście że pyszna no i swoja przede wszystkim. Ale mam już pewne przemyślenia.Przede wszystkim następnym razem zwiększę ilość pieprzu i majeranku, a nieco zmniejszę ilość soli. Poza tym zastanawiam się czy nie dodać czosnku, bo wg mnie pasuje do kaszanki idealnie. No i muszę wypróbować inną kaszę. Nie wiem też czy to właśnie rodzaj kaszy, czy jej ilość, ale zdecydowanie zdominowała smak. No i te kawałeczki wątroby... pychota Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) No i muszę wypróbować inną kaszę A jaką dałeś kaszę? Nie wiem też czy to właśnie rodzaj kaszy, czy jej ilość, ale zdecydowanie zdominowała smak Dlatego, to jest kaszanka.Gorzej jak dałeś gryczną paloną. Edytowane 10 Marca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2016 Właśnie miałem zapytać o to co sugeruje Krzysiu Gryczanej są dwa rodzaje biała i palona - ta druga ma mocniejszy smak gryki i jak ktoś nie lubi to lepiej dać pół na pół jęczmienna z gryczaną białą ... Co do czosnku to lepiej sobie odpuść a zwiększ udział cebuli bo ta lepiej się z kaszanką komponuje a ilość pieprzu i majeranku raz zależy od preferencji smakowych a dwa od jakości tych składników jak masz swój majeranek i dobry nie zwietrzały pieprz to z pewnością wystarczy ilość z przepisu ... inaczej trzeba kombinować Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Po wytrybowaniu głów otrzymałem prawie 2,5 kg mięsa. Głowy do kaszanki zasadniczo gotuję z kością.Jakaś godzinka do przodu na trybowaniu a i wywar ma lepszy smak. Edytowane 10 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Marca 2016 Dlatego, to jest kaszanka.Gorzej jak dałeś gryczną paloną. Użyłem kaszę jęczmienną. Gryczanej białej nie mogłem znaleźć.Smak inny niż ten, do którego się przyzwyczaiłem i może stąd moje spostrzeżenie. Co do czosnku to lepiej sobie odpuść a zwiększ udział cebuli bo ta lepiej się z kaszanką komponuje Tak też chyba zrobię. Dzięki za podpowiedź.Cóż, przyprawy póki co kupuję gdziekolwiek. Może rzeczywiście warto zastanowić się nad własnymi ziołami. O tym wcześniej nie pomyślałem. Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.