Skocz do zawartości

Wędzony przysmak


clipol

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Dziś zaprezentuję słowacki przysmak - szynkę soloną (żadnej chemii) wędzoną na zimno i podsuszaną. Jest tak twarda że można nią stłuc szybę w oknie. Do krojenia użyłem obieraczki do warzyw - świetny patent https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/90e10b421e97e2e069b0cbebdc4f6846.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/f21e06e0e04f9fe5f8f21b866c955bab.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co się dowiedziałem mięso jest peklowane a raczej solone na sucho. Odcieknięte soki wylewamy i posypujemy jeszcze solą pamiętając aby całe mięso było pokryte solą. Co kilka dni przewracamy aby równomiernie obeschło.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.