clipol Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Marca 2016 Cześć. Dziś zaprezentuję słowacki przysmak - szynkę soloną (żadnej chemii) wędzoną na zimno i podsuszaną. Jest tak twarda że można nią stłuc szybę w oknie. Do krojenia użyłem obieraczki do warzyw - świetny patent https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/90e10b421e97e2e069b0cbebdc4f6846.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/f21e06e0e04f9fe5f8f21b866c955bab.jpg Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Marca 2016 A robiłeś sam czy to sklepowy wyrób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Marca 2016 Ja właśnie wędzę na zimno sery, karkówki i polędwice na święta, a jak mi mocno wyschną to ścieram je na drobnej tarce do warzyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Mięso dostałem od Słowaków. Świnka pochodzi z ich własnego chowu. Zabijačka i udeně maso to ich tradycja Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 12 Marca 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Marca 2016 Coś więcej na temat tego przysmaku można się dowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Marca 2016 Coś więcej na temat tego przysmaku można się dowiedzieć ?Jest bardzo smaczny Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1966 Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Marca 2016 hehehheee toś się dowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Marca 2016 Witam. Spróbuję się dowiedzieć czegoś więcej i dam znać Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2016 Z tego co się dowiedziałem mięso jest peklowane a raczej solone na sucho. Odcieknięte soki wylewamy i posypujemy jeszcze solą pamiętając aby całe mięso było pokryte solą. Co kilka dni przewracamy aby równomiernie obeschło. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.