miras wędzenie Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2016 Witam, wędziłem szynki, karczek itd. 6.5 godziny w temperaturze od 50 do 60 stopni. Po sparzeniu wyroby mają goryczkę, są gorzkawe. Jaki jest tego powód? Coś zrobiłem źle? Proszę o podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2016 Co dodawałeś do zalewy peklującej? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2016 Rozrobiłem sól peklową z odrobiną oleju z czosnkiem i natarłem mięso,stało w lodówce ok.32godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2016 Może być od czosnku, gdyż teraz zaczyna rosnąć, albo mokre lub stare drewno czy trociny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2016 Bardzo bym prosił fachowe podpowiedzi postawiłem wędzarnie i się uczę,już popełniłem jakiś błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Marca 2016 Dobra , poczekamy na Mistrzów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Drzewo to zeszło roczna dębina którą moczyłem we wodzie żeby ją zwilżyć Edytowane 24 Marca 2016 przez miras wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Marca 2016 Drzewo to zeszło roczna dębina którą moczyłem we wodzie żeby ją zwilżyć No i się zaczyna. Wklej fotki tych wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Marca 2016 Drzewo to zeszło roczna dębina którą moczyłem we wodzie żeby ją zwilżyć No i masz odpowiedź 'dębina' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Marca 2016 Drzewo to zeszło roczna dębina którą moczyłem we wodzie żeby ją zwilżyćDaleko mi do Mistrzów, ale bazując na własnych błędach:1. Mokre drewno to piroliza i zły kolor mięsa po wędzeniu.2, Czosnek skisł i stąd goryczka3. Peklowania nie rozumiem zupełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Marca 2016 Drzewo to zeszło roczna dębina którą moczyłem we wodzie żeby ją zwilżyć Sam sobie odpowiedziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Przykładowe zdjęcie Edytowane 24 Marca 2016 przez miras wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Marca 2016 50-60C to na pewno nie było, zdecydowanie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Brak osuszania ?Za długo ? Edytowane 24 Marca 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Marca 2016 Przykładowe zdjęcieIMG_20160324_110837.jpgBędę brutalnie szczeryNie czytasz, nie uczysz się forumowych mądrości, a rezultaty?Sam widzisz.Aby było optymistyczniej - nie ty pierwszy i nie ostatni.Wesołych i mniej gorzkich świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Marca 2016 .....matko i córko - jakaś nowa jazda z peklowaniem , bo moczenie drewna już było.... Pytasz co zrobiłeś źle - to tak pokrótce powiem - WSZYSTKO Ale zarejestrowałeś się dzisiaj i wgłęb się w to co na forum napisali Ci , co zaczynali jak Ty..... Zaś goryczka to suma braku osuszania , okopcenia , pirolizy i niepanowania nad temperaturą..... ....wszystko przed Tobą... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Marca 2016 To proszę o przepis jak peklować w krótkim czasie,jak wędzić żeby efekt końcowy był pyszny od A do z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Marca 2016 bo moczenie drewna już było.... Moczenie drewna zalecał też niedawno Okrasa ( o pomysłach Gessler, nawet nie wspomnę ).Według mnie brak osuszenia i bardzo mokre drewno, ewentualnie brak ruchu powietrza w wędzarni. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Marca 2016 a co jest złego w wędzeniu dębiną? Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Marca 2016 Jumbo drzewo leżało rok w piwnicy na 5minut we wodzie zamoczone nawet nie było wilgotne,może brak osuszenia?bo powietrze w wędzarni krążyło komina nie da się szczelnie zamknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Marca 2016 To proszę o przepis jak peklować w krótkim czasie,jak wędzić żeby efekt końcowy był pyszny od A do z ....tu masz - 8 post u paweljacka - pobierz tabelę Szczepana...https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/?hl=tabela+szczepanaDrewna nie mocz , tylko niech się tli a nie pali.....wiele zależy od samej wędzarni jaką masz - najlepiej daj zdjęcie owej. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Marca 2016 miras wędzenie zapisz się tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12774-kurs-podstawowy-316-w-%C5%82azach-w-dniach-03-05-czerwca-2016-r/?do=findComment&comment=486690Dokładnie zobaczysz i nauczysz się tego co chcesz - w piątek wieczorem peklowanie a w niedzielę na śniadanie będziesz jadł smaczne wędzonki. Przemyśl to. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Marca 2016 To proszę o przepis jak peklować w krótkim czasie,jak wędzić żeby efekt końcowy był pyszny od A do zSzanowny NowicjuszuCoś mi się wydaje, że wnosząc o "gotowca" idziesz na skróty.Na forum jest folder "dla początkujących". tam goń i się ucz.A tak na szybko: kupuj dobre mięso, pekluj według tabeli Dziadka i Szczepana, osączaj, osuszaj w komorze, wędź nie na czasale na temperaturę i kolor, parz do 68 stopni w wodzie 85 stopni, a potem zrób zdjęcie i pochwal się na forum.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Marca 2016 parz do 68 stopni w wodzie 85 stopni, a potem zrób zdjęcie i pochwal się na forum.Powodzenia szczególnie polędwicą... Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Marca 2016 Kolor wędzonek powalił "miszcza wczesnego", znaczy mnie dębina którą moczyłem we wodzie Kto Tobie takie coś doradził?? Pytam z czystej ciekawości i mam nadzieję, że to był jedyny raz, kiedy moczyłeś drewno do dymienia Co do peklowania to poczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka najlepsza lektura na początki z wyrobami domowymi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.