miras wędzenie Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Marca 2016 Dzięki wszystkim za cenne doradztwo. Wesołych Świąt życzy Miras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Marca 2016 Wesołych Świąt życzy Miras I ja Tobie Wesołych Świąt życzę Głowa do góry, ja zaczynałem tak samo jak Ty, a nawet jeszcze gorzej. Więc czytaj forum i ćwicz, na pewno będzie dobrze :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Marca 2016 Kolego Miras, drewno dębowe posiada goryczkę i lepiej takim nie wędzić, lub dodawać, ale tak żeby nie przesadzić. Mięsa pewnie nie suszyłeś, a jeśli nawet, to mocząc drewno i tak spaprałeś mięso. Po to suszy się mięso i sezonuje drewno, żeby nie smolić mięsa. Wpływ na gorycz ma zarówno drewno dębowe jak i smoła która pokrywa Twoje mięso.Do tego jeśli masz wędzarnię z kanałem i do tego palisz pełnym ogniem, wyprodukowałeś niezłą truciznę.Zasady już znasz, pokaż wędzarnię, będziemy poprawiali dalsze błędy.Dla porównania masz efekt mojego dzisiejszego wędzenia, tak to wyglądać powinno.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160324/994d06e976c615bd6140b7ed454a541f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Marca 2016 EtcPrzykładowe zdjęcieIMG_20160324_110837.jpgPrzykładowe zdjęcieIMG_20160324_110837.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Marca 2016 A tak wędzimyhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160324/c6cf35737acccc05b42972f1cb4492b2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Marca 2016 lepiej takim nie wędzić Wędziłem kiedyś w beczce i wędziłem m.in. drewnem dębowym, goryczki nie czułem. Teraz wędzę w Borniaku, wsio co wędziłem na święta wędziłem zrębkami dębowymi, goryczki nie czuje Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Marca 2016 Możliwe, gdzieś takie coś jednak czytałem, lecz osobiście nie sprawdzałem bo używam tylko owocowego, mam spory zapas.To jeśli nie drewno, to smoła lub błąd w budowie wędzarni. Ogólnie czy to wilgoć na ściankach komory, nie wysuszone mięso, czy nie sezonowane (nie wspomnę o moczonym) drewno, niepożądane skutki zawsze ma. Patrząc na wędzonki widać że wędzenie prawidłowo nie przebiegało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Marca 2016 Możliwe, gdzieś takie coś jednak czytałem, lecz osobiście nie sprawdzałem bo używam tylko owocowego, mam spory zapas.To jeśli nie drewno, to smoła lub błąd w budowie wędzarni. Ogólnie czy to wilgoć na ściankach komory, nie wysuszone mięso, czy nie sezonowane (nie wspomnę o moczonym) drewno, niepożądane skutki zawsze ma. Patrząc na wędzonki widać że wędzenie prawidłowo nie przebiegało. ... co winne jest goryczce - napisałem w 16 poscie... A Zbóju apropo's dębiny ma całkowitą rację.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Marca 2016 Cześć Piotrek 82 podaj numer to prześle tobie zdjęcie wędzarni na telefon.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Marca 2016 Kolor wędzonek powalił "miszcza wczesnego", znaczy mnie dębina którą moczyłem we wodzie Kto Tobie takie coś doradził?? Pytam z czystej ciekawości i mam nadzieję, że to był jedyny raz, kiedy moczyłeś drewno do dymienia Co do peklowania to poczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka najlepsza lektura na początki z wyrobami domowymi Wojtek, może Okrasa bo On "cuś" takiego zalecał?O mojej "ulubienicy" Gesslerowej nie wspomnę Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Marca 2016 Kolego Miras, wstaw je zwyczajnie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Marca 2016 drewno dębowe posiada goryczkę Proszę o nie wypisywanie nie sprawdzonych bzdur. Dębina nie powoduje żadnej goryczki!Wędzę od dawna głównie na dębinie i nigdy nie spotkałem się ze zjawiskiem goryczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Marca 2016 Jest jeszcze niedokończona z zewnętrz. Termometr jest wkręcany w drzwiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Marca 2016 Wojtek, może Okrasa bo On "cuś" takiego zalecał? Jak okrasa takie cuś zalecał to cóż ręce opadają. O mojej "ulubienicy" Gesslerowej nie wspomnę Masz waro rację, o tej pani nie wspominaj Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Marca 2016 drewno dębowe posiada goryczkę Proszę o nie wypisywanie nie sprawdzonych bzdur. Dębina nie powoduje żadnej goryczki!Wędzę od dawna głównie na dębinie i nigdy nie spotkałem się ze zjawiskiem goryczki. Ale tak piszą w Internetach:Dym z dębu czerwonego pozostawia wyczuwalny smak miodu, oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki.Może goryczka jest w zależności od gatunku dębu. W twoim tego nie ma, może inni mają inny gatunek drewna? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Jest jeszcze niedokończona z zewnętrz. Termometr jest wkręcany w drzwiczki. I gitara nie kończ nie warto. Nie pytaj, tylko czytaj forum. Edytowane 25 Marca 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Marca 2016 Leśnikiem nie jestem ale raczej z tym dębem nie miałem styczności, nie jest zbyt popularny. Faktem jest, że wędzę naszym dębem a nie jakimś uchodźcą z ameryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Marca 2016 Andyandy widzę że pomóc nie potrafisz ale krytykowaniu jesteś dobry pozdrawiam Miras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Marca 2016 Wędzarnia typu pomnikowego - przed wędzeniem palić godzinę ostro przy otwartych drzwiczkach - do wygrzanej wędzarni wkładać osuszone mięska, wędzić, na początku przy uchylonych górnych wrotach, czekać na efekt. Pod żadnym pozorem nie moczyć drewna, dębem można wędzić, czynię to od wielu lat... bez skutków goryczkowych w wyrobach..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Marca 2016 Dzięki A szyber w jakiej pozycji i czy otwarte drzwiczki nie ostudzoną komory ?bo palenisko jest zboku lewa strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Marca 2016 Andyandy widzę że pomóc nie potrafisz ale krytykowaniu jesteś dobry pozdrawiam Miras I ja pozdrawiam. Pomóc to konkret, a nie ratowanie czegoś co będzie wiecznym problemem. Minie trochę dni lub miesięcy zanim zrozumiesz sens wędzarnia. Można latać na drzwiach od stodoły, ale szanuj swoje zdrowie i rozbierz to coś, co udaje wędzarnia. Pytaj tych co już przez taką drogę przeszli. Jaki ma sens dbać o zdrowie jak samemu się je niszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Marca 2016 Dla czego tak mówisz co jest złe?bo jesteś jedyny na razie który tak myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Marca 2016 Co do wędzenia dębem, proszę:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8504-co-jest-takiego-fajnego-w-dymie-debowymNiektórzy używają, ale nie każdemu smak przypada do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Marca 2016 Co do wędzenia dębem, proszę: Kolega Grizzli dużo pisał a mało robił. Radził bym jednak słuchać praktyków a nie teoretyków . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Marca 2016 Wiem już Arkadiuszu, że dębem wędzić się jak najbardziej da.Miałem na myśli iż wędząc nim nieprawidłowo, można się o zepsuty smak doprosić.Wprawni, nie mają i nie mieli z nim problemów. Tutaj patrząc jednak na wyroby, widać sporo popełnionych błędów i kto wie jak było tym dębem opalanie.Lepiej więc mieć najpierw dobrą wędzarnię, nauczyć się wędzić, a praktyki z trudniejszym drewnem i szukanie smaków zostawić na później. Prawda jest taka, że dębem należy umieć wędzić - opalać. Dębina posiada bardzo dużo garbnika i łatwo o zmianę smaku. Jeżeli przydusimy lub przymkniemy drzwiczki uzyskamy błyskawicznie wysoką temperaturę. Dąb powinien się żarzyć i bardzo dobre wyniki są z dodatkami wiśni i śliwy. Nie należy nigdy kłaść blisko obok siebie dwa kawałki dębu. Nie należy używać dębu w małych ograniczonych paleniskach. Dębina doskonale spisuje się w dużych wiejskich wędzeniach. Proponuję na początek zrobić próby.Przeoraszam, nie mam w smartfonie opcji "cytuj" To tekst naszego kolegi AndyAndy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.