piksiak Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 26 Marca 2016 Dla czego tak mówisz co jest złe?bo jesteś jedyny na razie który tak myśli Wielu tak myśli bo Arkadiusz już ich przekonał tylko się nie odzywają bo nie ma sensu kopać się z koniem Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 26 Marca 2016 Koledzy !gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania .Ja jako nowicjusz! Wszystkim,dla całych rodzin życzę:Zdrowych Wesołych Świąt oraz mokrego dyngusa.od Górala jestem ze Szczyrku.Miras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partner Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 26 Marca 2016 Witam, podziwiam te wszystkie pałace wędzarnicze i zachodzę w głowę do czego ma to służyć, czy do upiększenia otoczenia czy do wyprodukowania dobrego zdrowego jedzonka?Jak dla mnie to jest przerost formy nad treścią ..., no ale jeden synową a inny teściową, więc nie będę się rozwodził nad wyższością świąt Wielkiej Nocy a Bożym Narodzeniem.Nie dość że potrzeba dużej ilości opału do rozgrzania, pieca, to jeszcze utrzymywać w tym stałą temperaturę to już w ogóle sztuka sama w sobie.Stosuję od lat drewnianą skrzynię własnej roboty nakrywanej workiem jutowym po brazylijskiej kawie i jako opał drzewo olchowe wysezonowane, i zrębki bukowo olchowe, a za palenisko służy mi wykopana dziura w ziemi z odprowadzeniem dymu i temperatury stalową rurą, ok. 0,7m.Czas wędzenia to średnio 5 do 6 godzin z rozgrzaniem osuszaniem i wędzeniem, bez parzenia.Dąb dodaje pod koniec gdy zależy mi na ściemnieniu koloru wędzonek lub kiełbas.Co do Twoich problemów to koledzy już Ci napisali co było powodem, ja obstawiam dodatkowo jeszcze długość wędzenia i gęstość dymu, bo to jest również błąd u nowicjuszy. Myślą że w komorze musi być tak gęsto od dymu że nic tam nie widać, a to bzdura. Dymu ma być tyle co by innym w okolicy nie przeszkadzało Twoje wędzenie.Osobiście mam mało czasu na "produkcję" więc szkoda mi każdej godziny, dlatego za nic bym nie budował pałacu jaki przedstawiłeś na fotce.Posłuchaj rady Andyandy bo dobrze prawi.Zdrowych spokojnych świąt i zdrowych przede wszystkim wyrobów, co by nie były okopcone smołą ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Marca 2016 .....partner - myślisz że załapie?....tyle roboty wsadził w ten bunkier.....raczej dalej będzie robił dobrą minę do złej gry...... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Marca 2016 Panowie, wrzucicie już na luz bo święta są, a i monotonia staje się nudna, zrobił co zrobił, nie pierwszy on i nie ostatni. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ja ostatnio przed świętami wędziłem kiełbasę, temperatury i czasy suszenia były okej, po uwędzeniu i schłodzeniu w piwnicy spróbowałem kiełbasy i dostałem szału, jelito na kiełbasie miało gorzki smak ,mowie sobie super ale zastanawiałem się czemu, okazało się ze przez głupotę dałem trochę mokrego buka.Ale na następny dzień kiełbasa okazała się w porządku, pewnie mięso wchłonęło nie wielka ilość goryczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Używam kija od miotły, ale bukowego do wędzenia. Ostatnio są w sprzedaży chińskie z jakiegoś drewna bardzo lekkie, ładnie wyglądające i kiełbaski po powieszeniu są niesamowicie gorzkie. Na wszystko należy zwracać uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Miras - koledzy Ci powiedzieli - ale na spokojnie poczytaj forum o wedzeniu i może nie musi być czarne by było uwedzone..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras wędzenie Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 witam jak można skutecznie w ciągu 36godz. do momentu wędzenia zapeklować ok.4kg.mięsa? dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) witam jak można skutecznie w ciągu 36godz. do momentu wędzenia zapeklować ok.4kg.mięsa? dzięki za podpowiedzi. Zgodnie z tabelą peklowania , czyli peklowanie jednodniowe + ociekanie + osuszanie . Skutecznie to może tak ale z walorów smakowych to ja bym nie był zadowolony . Pozdrawiam Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Lepiej przełożyć termin wędzenia. Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 ....zajrzyj na temat - tabela szczepana - tam masz dokładnie co do dnia wyliczone czasy i stężenia Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.