marula3 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) WitamJestem początkującym producentem kiełbas na swoje potrzeby. Ledwo zacząłem robić kiełbasy, a po około 1 roku uszkodziłem swoją nabijarkę, przekręcił się gwint na deklu. Postanowiłem wykonać swoją nabijarkę. Użyłem do tego starą maszynkę do mięs nr 22, tubę wraz z nakrętką z nabijarki Hoffner, od starej maszyny do szycia zdemontowałem silnik razem ze stopką napędową, na Allegro kupiłem koło pasowe o średnicy 28cm, oraz dokupiłem oring zamiast paska napędowego, w starym sitku do mielenia powycinałem duże otwory. Wszystko to zmontowałem jak na fotkach, jeszcze nie użyłem tej nabijarki, będę to robił po świętach. Ciekawy jestem czy może ktoś zrobił podobną nabijarkę.Pozdrawiam, marula3 Edytowane 24 Marca 2016 przez marula3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2016 Dobre, maszynka z większym gardzielem pytanie tylko po co? i co to zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) ...cuda wianki.... Opisz jak to działa , bo jakoś mniem to przerasta Czy z tuby jest podawany nacisk ....? Edytowane 24 Marca 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2016 . Czy z tuby jest podawany nacisk ....?Tubę mam zamiar wypełnić farszem mięsnym, około 2 kg, następnie włożyć okrągły krążek do środka tuby, na krążek postawić butelkę plastikową 2 litrową. Pod wpływem nacisku farsz będzie przesuwał się do dołu. Prędkość nabijania będę regulował pedałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2016 Ten napęd szybko ci wykończy tego chinczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Marca 2016 Dobre, maszynka z większym gardzielem pytanie tylko po co? i co to zmieni? Przy nabijaniu kiełbas mogę to robić sam, nie muszę kręcić korbą, podawanie farszu reguluje sobie naciskiem na pedał.Ten napęd szybko ci wykończy tego chinczyka.Obroty na maszynce nie są duże, ja wędzeniem zajmuje się wyłącznie jako hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Tubę mam zamiar wypełnić farszem mięsnym, około 2 kg, następnie włożyć okrągły krążek do środka tuby, na krążek postawić butelkę plastikową 2 litrową. Pod wpływem nacisku farsz będzie przesuwał się do dołu Szczęścia , zdrowia, powodzenia Edytowane 24 Marca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Ja bym nie zakładał tego wycinka sitka. Wiotkie to wszystko + 2 litrów butelka, może być awarią. Ale jak coś to ten z awataru będzie miał radoche. Dobrze kojarzę masz dwa takie. Co to za odmiana teriera Edytowane 24 Marca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Przy nabijaniu kiełbas mogę to robić sam, Zwykłą nadziewarką typu 'hendowata" też sam nadziewasz, poza tym zwróć uwagę jak jest zrobiona Twoja maszynka i czym pokryta... bo domyślam się że jest to tani chińczyk. Edytowane 24 Marca 2016 przez tier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Marca 2016 Taki napęd ściąga ślimaka na jedną stronę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Marca 2016 Ja bym nie zakładał tego wycinka sitkaSitko to wyciąłem aby opory farszu nie były zbyt duże, potrzebne jest do utrzymywania ślimacznicy maszynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Marca 2016 Z tym ściąganiem to fakt Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Marca 2016 Taki napęd ściąga ślimaka na jedną stronę .Ja jeszcze tego urządzenia nie używałem, będę to robił po świętachZ tym ściąganiem to faktCzy masz doświadczenie w tym temacie, jeśli możesz coś podpowiedzieć będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Nie, ale to wynikało z rozkładu sił w układzie,możesz spróbować bez i zobaczyć czy tylne łożysko (podparcie) ślimaka przeniesie zniweluje "ciągnięcie" przez pasek-oring w bok ślimak,jak nie ma luzu powinno dać radę (tz.ślimak nie będzie ocieral o sciankę) Edytowane 24 Marca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Marca 2016 możesz spróbować bez i zobaczyć czy tylne łożysko (podparcie) ślimaka przeniesie zniweluje "ciągnięcie" przez pasek-oringPróby robiłem na rozdrobnionym chlebie, nie zauważyłem specjalnie dużych oporów. Mam nadzieję że mięso wraz z tłuszczem będzie niwelować tarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Marca 2016 Silnik z przekładnią powinien być w osi maszynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Marca 2016 Silnik z przekładnią powinien być w osi maszynki.Faktycznie byłaby to najlepsza opcja, jednak najpierw wypróbuje to co zmajstrowałem, później zobaczymy jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Marca 2016 Silnik z przekładnią powinien być w osi maszynki. Faktycznie byłaby to najlepsza opcja, jednak najpierw wypróbuje to co zmajstrowałem, później zobaczymy jak to działa.I TO JEST SEDNO SPRAWY! Najważniejsze fakty jakie wychwyciłem :Kolega robi wyroby w małych ilościach i dla siebie.Wykorzystał elementy dostępne z minimalnym nakładem.Nie idzie w zaparte że to jest naj... A na marginesie, to witam ziomka niewielu tu Nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Marca 2016 @Maciekzbrzegu, jak na moje oko to Welsh Terrier Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Marca 2016 możesz spróbować bez i zobaczyć czy tylne łożysko (podparcie) ślimaka przeniesie zniweluje "ciągnięcie" przez pasek-oringPróby robiłem na rozdrobnionym chlebie, nie zauważyłem specjalnie dużych oporów. Mam nadzieję że mięso wraz z tłuszczem będzie niwelować tarcie ...wałek ślimaka wyrobi ci otwór w obudowie w którym wałek pracuje w kierunku napięcia paska - lepiej ułożyskować lub najlepiej silnik dać w osi...Z tym wycinkiem sitka też daj se luz - ślimak nie wypadnie bo akcja jest równa reakcji . Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Electra chyba tak. Kolega mam nadzieje nam potwierdzi . Gdzieś mi świta w pamięci , że pokazał ich zdjęcia Edytowane 24 Marca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Marca 2016 Silnik z przekładnią powinien być w osi maszynki.Faktycznie byłaby to najlepsza opcja, jednak najpierw wypróbuje to co zmajstrowałem, później zobaczymy jak to działa. A na marginesie, to witam ziomka niewielu tu Nas Przyjemnie przeczytać dobre słowo, lubię majsterkować, mam większą satysfakcję z rzeczy wymyślonych i zrobionych własnoręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Marca 2016 JA rowniez robie male ilosci, . Ale tutaj, chyba ze cos zle zrozumialam z tej konstrukcji , nadal mieso juz do nadziewania w oslonki przechodzi przez walek, jak w maszynce. Czyli jest ponownie jakby gnieciony. Ten efekt nie wystepuje w nadziewarce, dlatego np.kabanosy sa wspaniale nadziewne nadziewarka a nie maszynka do mielenia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Marca 2016 mieso juz do nadziewania w oslonki przechodzi przez walek, jak w maszynce.Tak masz rację, mięso jest przez wałek tylko przepychane, sądzę że proces mielenia już nie następuje. Wcześniej musiałem kręcić korbą, a teraz mam nadzieję że będę miał komfort w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Marca 2016 W nadziewarce tlok popycha farsz i nie zmienia jego konsystencji.A chicalabym zobaczyc np. nadziana szynkowa tutaj.Mieso bedzie zmiazdzone, a te sitko z przodu rowniez bedzie zmniejszac kawalki.Co do kabanosow, bedziesz mial cale mieso jakby bardziej wypracowane, i tluszcz bedzie sie rozsmarowywal, i to wlasnie bedzie robic walek. Kiedys tez chcialam nadziac w oslonki mieso na kabanosy. Skonczylo sie , ze robilam to recznie ( nie mowiac ,ze znalazlam w moim slowniku pare ciekawych slow o ktorych istnieniu nie wiedzialam ). Ale wlasnie, aby kabanosy byly kabanosami tak zrobilam. Dlatego zmien ten walek na cos innego, tak mi sie wydaje, moze inni cos podpowiedza. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.