marcianos Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2016 Witam przerobiłem wędzarnie na kanal okolo 2 do 3m pokazały sie na wędlinach za cieki czarnej chyba sadzy jak wędzić aby tego uniknąć ?? czyszczenie wędzarni za każdym rozpaleniem na zimnym dymie ?? dodam ze mam drugi krotki kanał i niezaradzania się pociła ociekały jakaś ciemna woda wyroby sa wysuszone moze opał zly stosuje za mokry nie wiem jak wedzić a by moje wyroby nie mialy sladów np cienka lina czarnej substancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) 1.wysuszyć wędzarnie to że jest ciepła nie oznacza że sucha 2.prawidłowe osuszanie z wyrównaniem temp wyrobu do temp wędzarni 3.używać suchego drewna 4. 3 m kanału to sporo Edytowane 24 Marca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2016 Przede wszystkim, przed każdym wędzeniem i w jego trakcie usuwać smołę z sufitu komory i wlotu dymu do komina. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2016 Witam przerobiłem wędzarnie na kanal okolo 2 do 3m pokazały sie na wędlinach za cieki czarnej chyba sadzy jak wędzić aby tego uniknąć ?? Zostaw swoją wiedzę, daleko po za własną głową i wypełnij wiedzą z forum WD. Zbuduj odpowiednią wędzarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Zostaw swoją wiedzę, daleko po za własną głową i wypełnij wiedzą z forum WD. Zbuduj odpowiednią wędzarnię Chyba jedyna odpowiednia rada... warto zaznajomić się z podstawowymi faktami i wiedzą... więcej tutaj.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ oraz tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9908-artykuł-budowa-wędzarni-a-mała-architektura-podstawy-wędzenia/?p=355060 Czytaj, zdobywaj wiedzę i sam stwierdzisz dla czego masz efekt taki a nie inny..... Z Dymnym pozdrowieniem... Edytowane 25 Marca 2016 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2016 niestety drugi link coś nie działa..... wrzucam jeszcze raz.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9908-artyku%C5%82-budowa-w%C4%99dzarni-a-ma%C5%82a-architektura-podstawy-w%C4%99dzenia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) A może kwestia kory. Ja koruje drewno. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160326/fa9a0d50baeac1d603d9a4e088e66573.jpg tu widać efekt. Edytowane 26 Marca 2016 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Marca 2016 A może kwestia kory. Ja koruje drewno. Niepotrzebnie.Jedynie brzozę do wędzenia powinno się korować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Marca 2016 Mnie inaczej uczono, kilku starych masaży mi mówiło zawsze koruj. Kiedyś zrobiłem test i korowane byly bardzo ciemne wędliny. Można było wyczuć goryczkę. Jak kupujecie zrębke wędzarniczą to zawsze korowaną!!! Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Marca 2016 Nie do końca kolego ... ; tylko brzoza wymaga korowania Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Nie jest prawdą, że wszystko należy korować. Drzewa owocowe z korą nadają charakterystyczny smak, a brzoza w korze zawiera salicyl i inne substancje smoliste. Sama kora pali się jak papa i dymi na czarno. Drzewo brzozowe musi pochodzić z rejonów nie zanieczyszczonych i należy korować. Można też wędzić drzewem lekko wilgotnym. Olcha należy do drzew brzozowatych i jest super uniwersalnym drzewem.Jednak brzoza może być jako dodatek lub do rozpalania wędzarni i przy tej opcji najlepiej pozostać. "Wędzenie ze smolą" uzyska się opalając każdym drzewem, tak jak z każdego drzewa można uzyskać węgiel drzewny i dziegć ( smołę ) Za wszystko odpowiada konstrukcja wędzarni użyte materiały do budowy i sposób opalania. Dodatkowym problemem jest brak doświadczenia, którą nabywa się praktycznie. Nie zawsze walory architektury ogrodowej, odpowiadają wymogom odpowiadającym za procesy wędzenia. To nie my wędzimy tak jak chcemy, tylko od nas zależy jak ułatwimy przebieg procesu spalania w celu pozyskania odpowiedniego dymu o odpowiednim składzie i jak wykorzystamy uzyskaną temperaturę. Projektując i budując wędzarnię należy zacząć od wiedzy na ten temat. Bez wiedzy powstają podobne tematy. Musimy wiedzieć co chcemy osiągnąć, wędzonki o dobrej jakości czy "walczyć z fizyką" i przerabiać g...... na be.... żywność, a powinno być odwrotnie. Edytowane 28 Marca 2016 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Marca 2016 marcianos czy to co skapnęło łatwo szło usunąć z wędzonek czy to twarda smoła , jak często wędzisz w tej wędzarni Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.