Skocz do zawartości

Wędzenie ze smołą


marcianos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przerobiłem wędzarnie na kanal okolo 2 do 3m pokazały sie na wędlinach za cieki czarnej chyba sadzy jak wędzić aby tego uniknąć ?? czyszczenie wędzarni za każdym rozpaleniem na zimnym dymie  ?? dodam ze mam drugi krotki kanał i niezaradzania się pociła ociekały jakaś ciemna woda wyroby sa wysuszone moze opał zly stosuje za mokry nie wiem jak wedzić a by moje wyroby nie mialy sladów np cienka lina czarnej substancji 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.wysuszyć wędzarnie to że jest ciepła nie oznacza że sucha 2.prawidłowe osuszanie z wyrównaniem temp wyrobu do temp wędzarni 3.używać suchego drewna 4. 3 m kanału to sporo Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim, przed każdym wędzeniem i w jego trakcie usuwać smołę z sufitu komory i wlotu dymu do komina.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia
Zostaw swoją wiedzę, daleko po za własną głową i wypełnij wiedzą z forum WD.  Zbuduj odpowiednią wędzarnię

 

 

Chyba jedyna odpowiednia rada... warto zaznajomić się z podstawowymi faktami i wiedzą... więcej tutaj.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ oraz tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9908-artykuł-budowa-wędzarni-a-mała-architektura-podstawy-wędzenia/?p=355060

 

 

 

Czytaj, zdobywaj wiedzę i sam stwierdzisz dla czego masz efekt taki a nie inny.....

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A może kwestia kory. Ja koruje drewno.

 

Niepotrzebnie.Jedynie brzozę do wędzenia powinno się korować. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest prawdą, że wszystko należy korować. Drzewa owocowe z korą nadają charakterystyczny smak, a brzoza w korze zawiera salicyl i inne substancje smoliste. Sama kora pali się jak papa i dymi na czarno. Drzewo brzozowe musi pochodzić z rejonów nie zanieczyszczonych i należy korować. Można też wędzić drzewem lekko wilgotnym. Olcha należy do drzew brzozowatych i jest super uniwersalnym drzewem.

Jednak brzoza może być jako dodatek lub do rozpalania wędzarni i przy tej opcji najlepiej pozostać. 

 "Wędzenie ze smolą" uzyska się opalając każdym drzewem, tak jak z każdego drzewa można uzyskać węgiel drzewny i dziegć ( smołę ) 

Za wszystko odpowiada konstrukcja wędzarni użyte materiały do budowy i sposób opalania. Dodatkowym problemem jest brak doświadczenia, którą nabywa się praktycznie. Nie zawsze walory architektury ogrodowej, odpowiadają wymogom odpowiadającym za procesy wędzenia. To nie my wędzimy tak jak chcemy, tylko od nas zależy jak ułatwimy przebieg procesu spalania w celu pozyskania odpowiedniego dymu o odpowiednim składzie i jak wykorzystamy uzyskaną temperaturę. Projektując i budując wędzarnię należy zacząć od wiedzy na ten temat. Bez wiedzy powstają podobne tematy.  Musimy wiedzieć co chcemy osiągnąć, wędzonki o dobrej jakości czy "walczyć z fizyką" i przerabiać g...... na be.... żywność, a powinno być odwrotnie. :)      

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.