darxxxx Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2016 Przedstawiam przepis na wykonanie cebularza. Piekła go moja prababcia ,babcia ostatnio coraz rzadziej mama. Pochodzę z województwa lubelskiego - okolice Lubartowa. Przyrządzanie farszu:1,2 kg cebuli1 kg boczku1 szklanka kaszy gryczanejpieprz i sól do smakuCebulę kroimy w pół talarki, bardzo dużą cebulę w ćwierć talarki. Boczek kroimy w drobną kostkęNastępnie kaszę wysypujemy na papier ,gazetę w małych porcjach i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. Rozdrobnioną kaszę dodajemy do cebuli.Mieszamy kaszę z cebulą.Następnie do wymieszanej kaszy z cebulą dodajemy pokrojony boczek . Dodajemy do smaku pieprz i sól mieszamy około 10 minut.Przygotowanie ciasta:1 kg mąki pszennej (przesianej)50 gr drożdzywoda i sól do smaku.Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 2 części w stosunku 2/3 do 1/3.. Większą częścią ciasta wykładamy spód blaszki (35 cm x 25 cm). Następnie do blaszki wykładamy cały farsz i wywijamy cisto jak na zdjęciuPozostałą częścią ciasta przykrywamy szczelnie spód placka.Cebularz wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C bez termoobiegu i pieczemy około 1,5 godziny do uzyskania równomiernego koloru. Życzę smacznego a tak wygląda cebularz po przekrojeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2016 Apetycznie wygląda trzeba będzie wypróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pm Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2016 Prawdziwe cudo. Spróbuje koniecznie, ale po świętach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2016 Dawno temu robiłem coś podobnego, a że jestem wielbicielem cebuli na pewno zrobię -dzięki za fajny przepis -zmobilizuje mnie do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2016 Mniam mniam Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greyf Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2016 Lecę szybko po boczek, póki w kuchni jeszcze bałagan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneta Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2016 Zrobiłam, wszyscy pojedli. Dzięki za przepis. Cytuj Uśmiechaj się - to pomaga ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Marca 2016 Wygląda zachęcająco. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Marca 2016 Wygląda zachęcająco. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Dziękuję za inspirację. PozdrawiamMy Twoj tez.. Link.: https://www.facebook.com/wedlinydomowepl-148037251897288/ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Gregtom: nie myślałam, że ktoś jeszcze o tym pamięta.;-) Ciekawe czy ktoś próbował i mu smakowało. Nie był to mój autorski przepis.. Podałam źródło w tamtym poście. Pozdrawiam Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Barbarella Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.