Skocz do zawartości

Cebularz - inaczej


darxxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam przepis na wykonanie cebularza. Piekła go moja prababcia ,babcia ostatnio coraz rzadziej mama. Pochodzę z województwa lubelskiego - okolice Lubartowa.

 

Przyrządzanie farszu:

1,2 kg cebuli

1 kg boczku

1 szklanka kaszy gryczanej

pieprz i sól do smaku

Cebulę kroimy w pół talarki, bardzo dużą cebulę w ćwierć talarki. Boczek kroimy w drobną kostkę

post-60980-0-67852100-1458891750_thumb.jpg

Następnie kaszę wysypujemy na papier ,gazetę w małych porcjach i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. Rozdrobnioną kaszę dodajemy do cebuli.Mieszamy kaszę z cebulą.post-60980-0-50769100-1458891938_thumb.jpgpost-60980-0-95617600-1458891971_thumb.jpg

Następnie do wymieszanej kaszy z cebulą dodajemy pokrojony boczek . Dodajemy do smaku pieprz i sól mieszamy około 10 minut.post-60980-0-92785800-1458892112_thumb.jpgpost-60980-0-96042400-1458892140_thumb.jpg

Przygotowanie ciasta:

1 kg mąki pszennej (przesianej)

50 gr drożdzy

woda i sól do smaku.post-60980-0-98785300-1458892258_thumb.jpg

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 2 części w stosunku 2/3 do 1/3.post-60980-0-20341300-1458892379_thumb.jpg. Większą częścią ciasta wykładamy spód blaszki (35 cm x 25 cm)

post-60980-0-53442400-1458892477_thumb.jpg. Następnie do blaszki wykładamy cały farsz i wywijamy cisto jak na zdjęciupost-60980-0-68282100-1458892554_thumb.jpg

Pozostałą częścią ciasta przykrywamy szczelnie spód placka.post-60980-0-57187900-1458892615_thumb.jpgCebularz wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C bez termoobiegu  i pieczemy około 1,5 godziny do uzyskania równomiernego kolorupost-60980-0-18137200-1458892784_thumb.jpg. Życzę smacznego a tak wygląda cebularz po przekrojeniupost-60980-0-73148300-1458892841_thumb.jpgpost-60980-0-64028600-1458892855_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gregtom: nie myślałam, że ktoś jeszcze o tym pamięta.;-)

Ciekawe czy ktoś próbował i mu smakowało. Nie był to mój autorski przepis.. Podałam źródło w tamtym poście. Pozdrawiam

Edytowane przez Barbarella
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.