Anuś Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2016 Szukałam na forum takiego tematu, ale niestety nie znalazłam. Dostałam od Mojej Dagi mąkę kokosową ( olej mam sobie sama kupić ) oraz nasłuchałam się walorów stosowania zarówno mąki jak i oleju w żywieniu. Córcia smaży na tym oleju podobno wszystko ... jakoś mnie to nie przekonuje Poszperałam w necie, ale niestety to tylko teoria. Nie chcę gotowych linków do przepisów, tylko porad i wskazówek osób, które stosują zarówno jedno jak i drugie w swojej kuchni .Dziękuję Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2016 Ja tę mąkę stosuję do ciast. Idealnie się sprawdza. Naleśniki też możesz z niej zrobić.A co do oleju, to jest to bardzo dobry tłuszcz do obróbki termicznej, bo nasycony głównie. Ważne, aby wybrać ten nierafinowany.Na Al.. możesz zakupić taki w dobrej cenie.Większość tłuszczów zwierzęcych jest idealna do smażenia (smalec, masło klarowane).Olej kokosowy ma dużo właściwości prozdrowotnych:- zapobiega zawałom i nadciśnieniu - działa przeciwbakteryjnieItd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2016 Ja dodaję olej kokosowy gdy smażę kotlety schabowe lub kurczaka , również stosuję go gdy robię grzanki do zupy dyniowej. Ma zdecydowanie kokosowy aromat więc według mnie rzeczywiście nie do wszystkiego pasuje. Mam go w nadmiarze bo kuzyn przysyła i nie nadążam go zużyć zanim termin mu nie minie .Mąki kokosowej nie używałam więc nic w tej kwestii z osobistych doświadczeń Ci nie poradzę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2016 Racja.Ma posmak kokosa i w niektórych uzyciach go to dyskwalifikuje.Niemniej jednak jest bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Marca 2016 Wątróbka z kurczaka,królika z boczkiem i cebulką zrobiona na tym oleju = rewelacyjny smak,dodajemy też do smalcu jak smażymy swojskie frytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2016 Ja mąki też nie miałam okazji wykorzystać ,ale olej stosuję do smażenia i pieczenia [ostatnio piekłam czekoladowe ciasto-pycha]Stosuję go również na włosy ,do twarzy i całego ciała.Robię domowe mydełka i dezodorant..Można zrobić domową pastę do zębów,niektórzy używają oleju alternatywnie dla śmietanki do kawy,można nim smarować chleb-generalnie ma dość duże zastosowanie. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2016 Kupując olej trzeba uważać na podróbki.Pierwszy który kupiłem miał być rafinowany, a wcale nie był.Dopiero drugi ze sprawdzonego źródła EAnny jest "prawdziwy"Smażę na oleju i nie czuć posmaku kokosu, no może odrobinę, ale jak się nie powie to i tak nikt się nie kapnie.Poza tym spożywam dla zdrowotności dwie łyżki dziennie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Marca 2016 Poza tym spożywam dla zdrowotności dwie łyżki dziennie. Pijesz olej rafinowany dla zdrowotności? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Dla zdrowotności proponuję olej lniany nierafinowany.Olej kokosowy można kupić również bezzapachowy nierafinowany [pozbywają się zapachu działająć parą wodną] Edytowane 29 Marca 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Marca 2016 Moja mama od lat smazy faworki na oleju kokosowym, zadnego posmaku nie ma Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Marca 2016 Może smaży na tym rafinowanym ?Ten nierafinowany zdecydowanie pachnie kokosem,chyba,ze jak wyżej wspomniałam są takie bezzapachowe nierafinowane , ale ich cena jest wyższa.Ja przeważnie używam z firmy Targroch [po przetestowaniu kilku innych].Jest tani i smaczny. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Marca 2016 ten jest nierafinowany ,ja nie wiem czy on drozszy czy nie, kupowany w sklepie zielarskim 59 sek (ok 30 zl ) za 225g Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Marca 2016 Poza tym spożywam dla zdrowotności dwie łyżki dziennie. Pijesz olej rafinowany dla zdrowotności? Pomyłka.Nierafinowany!Nie piję tylko jem, bo do wyglądu oleju to mu dużo brakuje.Ma raczej konsystencję smalcu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Marca 2016 Dziękuję za rady ale jeszcze chciałabym wiedzieć czy tą mąkę można stosować do wypieku chleba i jakie proporcje należy użyć, zamieniając mąkę pszenną lub żytnią mąką kokosową. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Mówi się, (nie testowałem jeszcze), że 30 g pszennej to 40 g kokosowej. Dodajemy dwa razy więcej płynu niż zwykle do pszenicy. Jeszcze jedna przewaga kokosów, jest taka, że ciasta z mąki kokosowej nie " zaciągniesz"..jak przy kruchym z pszenicy, Jeszcze jedno się przypomniało. Mąki kokosowej przed dodaniem, ważeniem, nie ubijamy, wręcz przeciwnie, rozbijamy grudy, jeśli są.Pozdrawiam. Edytowane 29 Marca 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.