Skocz do zawartości

Kiełbasa grillowa wieprzowa Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna to kiełbasa grillowa - wieprzowa.

 

Składniki:

 

Wp. I kl. (z rozbioru łopatki) - 0,5 kg

Wp. II kl. - 2 kg

Wp. III kl. (z rozbioru łopatki) - 0,5 kg

 

Przyprawy:

 

peklosól/sól - 10/10 (50 % peklosoli, 50 % soli)

pieprz czarny - 1 g/kg

majeranek 2 g/kg

czosnek 2 g/kg

 

Mięso I kl. mielone na sitku 10 mm,

II kl. na sitku 8 mm,

III kl. 2 razy na sitku 3 mm

 

post-39693-0-15190300-1401116883_thumb.jpg

 

Jelita wieprzowe 32+

 

post-39693-0-06708000-1401116886_thumb.jpg

 

Osuszanie 45 min  w temp. 45-50 st. 

 

Wędzenie dymem ciepłym w temp. 35 - 40 st. 1,5 h

 

post-39693-0-40018100-1401116878_thumb.jpgpost-39693-0-54071400-1401116880_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack
aktualizacja załączników

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodatek peklosoli jest co prawda niewielki tak dla odrobinki wybarwienia i poprawy "toaletowo-papierowej szarości" no ale jest, więc dla ortodoksów odpada na grilla ;) 

 

I jeszcze jedno apropos  ...

 

 

 

Grillowanie 130 st
 

 

Temperatury grillowania są wyższe bo to szybka obróbka termiczna 

 

Sposoby sprawdzenia temperatury rusztu:
 
Ruszt jest bardzo mocno rozgrzany, gdy otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem w wysokości około 15 cm, nie dłużej niż 2 sekundy. 
(temp. powyżej 200*C).
Ruszt jest średnio mocno rozgrzany, gdy otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem w wysokości około 15 cm, nie dłużej niż 3 sekundy. 
(temp. około 190-200*C).
Ruszt jest średnio rozgrzany, gdy otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem w wysokości około 15 cm, nie dłużej niż 4 sekundy. 
(temp. około 175-185*C)
Ruszt jest słabo rozgrzany, gdy otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem w wysokości około 15 cm, przez około 6 -8 sekund. 
(temp. około 140-160*C)
 
Jeżeli użyjemy grill z przykryciem, czasy pieczenia będą oczywiście krótsze.
Oprócz tego istotne jest gdzie umieścimy ruszt czy to bedzie grillowanie bezpośrednie czyli ruszt umieszczony nad żarem wtedy znacznie krócej ... czy też pośrednie gdy ruszt mamy 10-15cm powyżej żaru.
Często gęsto stosuje się metodę kombinowaną czyli pierwsze uderzenie bezpośrednie potem "dochodzenie" pośrednie.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grillowanie 130 st
 

Temperatury grillowania są wyższe bo to szybka obróbka termiczna 

Chyba, że się ustawi 130 st. C. Ktoś ostatnio pisał o bezpiecznym grillowaniu między 110-130 st. C ale nie mogę znaleźć. Wtedy można z peklosolą podobno.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Czy kiełbasa była parzona na końcu?

Tak, nie napisane ale była parzona.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Jeśli tą kiełbasę robisz na grilla a do kiełbas parzonych dajesz 20 g/kg to proponowałbym dać 18 g/kg ponieważ przy grillowaniu może być za słona.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przy użyciu samej soli to dać 20g/kg mięsa?

Ja dałbym 20 g również soli, kiełbasa jest najpierw parzona, potem idzie na grilla. :)  Natomiast pomyśl o bezpieczeństwie, zwłaszcza jak będą upały.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chuuuudzieńka ta kiełbasa - jak na grilla

 

Moi degustatorzy od 3 lat uważają inaczej, chociaż jeszcze bardziej popularna jest ta:

  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/

 

No ta to w ogóle się nie nadaje, z wołowiną, chuda, prawie samo mięso, tragedia po prostu.  ;)

 

A tak poważnie, to są odpowiednie, trzeba najpierw spróbować, a potem teoretyzować. Na zlocie w Pokrzywnej jakoś nikt nie narzekał, że tłuszczem nie ocieka.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Są gusta i guściki, ale wiadomo że na ten temat się nie dyskutuje. W Pokrzywnej  byłeś wśród kulturalnych ludzi,ale nie znałeś ich myśli :tongue:  :) . Nie muszę próbować znając skład farszu i przypraw dodanych, a na dodatek widząc przekrój.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.