paweljack Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Kolejna to kiełbasa grillowa - wieprzowa. Składniki: Wp. I kl. (z rozbioru łopatki) - 0,5 kgWp. II kl. - 2 kgWp. III kl. (z rozbioru łopatki) - 0,5 kg Przyprawy: peklosól/sól - 10/10 (50 % peklosoli, 50 % soli)pieprz czarny - 1 g/kgmajeranek 2 g/kgczosnek 2 g/kg Mięso I kl. mielone na sitku 10 mm,II kl. na sitku 8 mm,III kl. 2 razy na sitku 3 mm Jelita wieprzowe 32+ Osuszanie 45 min w temp. 45-50 st. Wędzenie dymem ciepłym w temp. 35 - 40 st. 1,5 h Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez paweljack aktualizacja załączników Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 z tego co wiem to do kiełbas które będą grilowane to nie dodaje się peklosoli , a w przepisach podajesz chba ze to tylko taka nazwa tej kiełbasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Dodatek peklosoli jest co prawda niewielki tak dla odrobinki wybarwienia i poprawy "toaletowo-papierowej szarości" no ale jest, więc dla ortodoksów odpada na grilla I jeszcze jedno apropos ... Grillowanie 130 st Temperatury grillowania są wyższe bo to szybka obróbka termiczna Sposoby sprawdzenia temperatury rusztu: Ruszt jest bardzo mocno rozgrzany, gdy otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem w wysokości około 15 cm, nie dłużej niż 2 sekundy. (temp. powyżej 200*C).Ruszt jest średnio mocno rozgrzany, gdy otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem w wysokości około 15 cm, nie dłużej niż 3 sekundy. (temp. około 190-200*C).Ruszt jest średnio rozgrzany, gdy otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem w wysokości około 15 cm, nie dłużej niż 4 sekundy. (temp. około 175-185*C)Ruszt jest słabo rozgrzany, gdy otwartą dłoń możemy przytrzymać nad rusztem w wysokości około 15 cm, przez około 6 -8 sekund. (temp. około 140-160*C) Jeżeli użyjemy grill z przykryciem, czasy pieczenia będą oczywiście krótsze.Oprócz tego istotne jest gdzie umieścimy ruszt czy to bedzie grillowanie bezpośrednie czyli ruszt umieszczony nad żarem wtedy znacznie krócej ... czy też pośrednie gdy ruszt mamy 10-15cm powyżej żaru.Często gęsto stosuje się metodę kombinowaną czyli pierwsze uderzenie bezpośrednie potem "dochodzenie" pośrednie. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Grillowanie 130 st Temperatury grillowania są wyższe bo to szybka obróbka termiczna Chyba, że się ustawi 130 st. C. Ktoś ostatnio pisał o bezpiecznym grillowaniu między 110-130 st. C ale nie mogę znaleźć. Wtedy można z peklosolą podobno. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Hmmm no niby i tak tylko czy to jeszcze grillowanie ... ? ja powiedziałbym że 110-130 to opiekanie, podpiekanie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Smacznego! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 dziękuję Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyho22 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Czy kiełbasa była parzona na końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Września 2016 Czy kiełbasa była parzona na końcu?Tak, nie napisane ale była parzona. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbnowa Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Września 2016 Spróbuję taką zrobić w przyszłym tygodniu - przepysznie wygląda;) ciekawy przepis, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeRReK Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 witam, przy użyciu samej soli to dać 20g/kg mięsa? Wybacz za naiwne pytanie, ale to moje początki W zasadzie będzie to mój pierwszy samowyczynny wyrób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Tak, 20g/kg mięsa będzie ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Jeśli tą kiełbasę robisz na grilla a do kiełbas parzonych dajesz 20 g/kg to proponowałbym dać 18 g/kg ponieważ przy grillowaniu może być za słona. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 przy użyciu samej soli to dać 20g/kg mięsa? Ja dałbym 20 g również soli, kiełbasa jest najpierw parzona, potem idzie na grilla. Natomiast pomyśl o bezpieczeństwie, zwłaszcza jak będą upały. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Chuuuudzieńka ta kiełbasa - jak na grilla, ale z wody powinna być smaczna. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Chuuuudzieńka ta kiełbasa - jak na grilla Moi degustatorzy od 3 lat uważają inaczej, chociaż jeszcze bardziej popularna jest ta: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12935-kie%C5%82basa-grillowo-ogniskowa-paw%C5%82a/ No ta to w ogóle się nie nadaje, z wołowiną, chuda, prawie samo mięso, tragedia po prostu. A tak poważnie, to są odpowiednie, trzeba najpierw spróbować, a potem teoretyzować. Na zlocie w Pokrzywnej jakoś nikt nie narzekał, że tłuszczem nie ocieka. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Są gusta i guściki, ale wiadomo że na ten temat się nie dyskutuje. W Pokrzywnej byłeś wśród kulturalnych ludzi,ale nie znałeś ich myśli . Nie muszę próbować znając skład farszu i przypraw dodanych, a na dodatek widząc przekrój. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.