Skocz do zawartości

Kiełbasa z szynki i golonki ? - eksperyment marula3


marula3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%. Planuję zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku, tłuste części golonki mielić na drobnym sitku, natomiast skóry rozbić na miazgę w termomiksie. Chcę spróbować zrobić białą kiełbasę o dużej zawartości kalogenu który występuje w tłustych częściach golonki oraz w skórze golonki.

Czy ktoś robił podobną białą kiełbasę. Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%

 

Wyjdzie Ci "pała policyjna" ;)  


 

 

Chcę spróbować zrobić białą kiełbasę o dużej zawartości kalogenu

 

Lepiej kup spacerówki i zrób sobie "trzęsidoopę" (galaretę) 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.....proszę cię.... :facepalm:

A występowanie kol(al)genu trochę jest inne.... :cry:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Gonzo, ta kiełbasa będzie jedzona na ciepło, więc może to będzie pała miękka. Czy masz doświadczenie w tym temacie

 

Na ciepło, też będzie "pała"  .Jest tyle przepisów na białą, wybierz coś  :)

 

Gonzo, zależy mi na białku kolagenowym, ponieważ trochę mi go brakuje w organizmie, dlatego chciałem spróbować zrobić białą kiełbasę z dodatkiem golonki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dlatego chciałem spróbować zrobić białą kiełbasę z dodatkiem golonki.

 

Z dodatkiem golonki to i owszem możesz zrobić białą ale nie 50/50 z szynką. Jak chcesz kolagenu, to tak jak pisałem, zrób sobie galaretę z nóżek wieprzowych.Ja sobie robię raz na tydzień z 3 nóżek, bo lubię  :) Jak okroisz golonkę do białej to pozostałości (skórę i kość) też możesz dodać do galarety.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może ja zaproponuję z tego składu zrobić tzw 2w1 , czyli mielonkę w otoczce z galaretki w osłonce barierowej... :thumbsup::rolleyes::) Pozdrawiam :)  Ps. Ale tłustego bym trochę jednakowoż dodała... :cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku,

 

 

kiełbasa będzie jedzona na ciepło,

To będzie pała z twardymi kawałkami chudej golonki.

Mięso golonkowe  to tzw. III wp. i nadaje się w kiełbasach wyłącznie na klej.

Ale musi być drobno zmielona. Jest to mięso chude, ścięgniste.

Do grubszego mielenia nadaje się wyłącznie "I" - to też chude ale nieścięgniste, z innych elementów. 

Ale skoro jesteś przywiązany do myśli o takiej kiełbasie to ją zrób na próbę.

Sam ocenisz i inaczej spojrzysz na sugestie kolegów.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%.

 

Z tego surowca to można zrobić szynkową i to w innych proporcjach.(80/20) a nie białą.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku,

 

 

kiełbasa będzie jedzona na ciepło,
Ale skoro jesteś przywiązany do myśli o takiej kiełbasie to ją zrób na próbę.

 

 

EAnna, jutro będę robił tą kiełbasę, nie mogę się doczekać. Jeśli wyjdzie PAŁA to wyląduje wszystko w bigosie

 

Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%.

 

Z tego surowca to można zrobić szynkową i to w innych proporcjach.(80/20) a nie białą.

 

arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę, co wyjdzie nie wiem, mam nadzieję że będzie zdrowe. To będzie mój eksperyment

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę,

 

A co wg, Ciebie oznacza b.zdrową bo to jest pojęcie względne.?

 

 

 

co wyjdzie nie wiem,

 

 

Ale My wiemy. :tongue:

 

 

 

To będzie mój eksperyment

 

Eksperyment darmo.No może nie całkowicie.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę,

 

 

 

 

 

co wyjdzie nie wiem,

 

 

Ale My wiemy. :tongue:

 

 

 

 

 

 

arkadiusz, Białko kolagenowe jest potrzebne człowiekowi do regeneracji stawów, skóry, wpływa na odbudowę wielu narządów ruchu - dlatego nazwałem tą kiełbasę zdrową.

Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacytuję klasyka ."Róbta co chceta ".Szkoda mi czasu na jałową dyskusję.EOT

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

marula3 nie spinaj się, liczy się smak. Ja na ostatnia Wielkanoc zrobiłem leniwą kiełbase białą. W sumie wyszło 10 kg. Łopatka zmielona na szarpaku, ok 1,5 kg golonki zmielonej tak drobno jak mozliwe (najpierw 6mm, potem 3 mm, dopóki sie nie zapchało). Kiełbasa byla chuda , nierówna (miała w środku puste przestrzenie, bo za mało było wypełniacza - tłuszczu , skóry). Tak czy owak jedzący byli zachwyceni - liczy się doprawienie i świeżość.

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat.

Nie ma najmniejszego znaczenia nazwa kiełbasy. Ważne są jej składniki, głównie mięsne, i o tym Ci Koledzy piszą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

marula3 nie spinaj się, liczy się smak.  Kiełbasa byla chuda , nierówna (miała w środku puste przestrzenie, bo za mało było wypełniacza - tłuszczu , skóry). Tak czy owak jedzący byli zachwyceni - liczy się doprawienie i świeżość.

jacinto,

To jest konkretna podpowiedź, na moje wątpliwości. Ja też myślę że będzie smaczna. Dziękuję Tobie że podzieliłeś się swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam

 

Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat.

Nie ma najmniejszego znaczenia nazwa kiełbasy. Ważne są jej składniki, głównie mięsne, i o tym Ci Koledzy piszą.

 

Maxell

Z szynki i słoniny robiłem białą kiełbasę, była pyszna. Teraz będę miał nowe doświadczenie.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Białko kolagenowe jest potrzebne człowiekowi do regeneracji stawów, skóry, wpływa na odbudowę wielu narządów ruchu - to prawda

ale druga prawda 

Jak chcesz kolagenu, to tak jak pisałem, zrób sobie galaretę z nóżek wieprzowych.Ja sobie robię raz na tydzień z 3 nóżek, bo lubię :) J

Bo wizyta u dentysty to ból  :facepalm: a  ból na koncie :facepalm: :facepalm:. Maksymalizujesz  użyteczność zalety verus koszty 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marula "umyślił " sobie przepis jakiego nikt nie zna i domaga się odpowiedzi- więc dostał ,że z takich surowców białej się nie robi ale On uważa, że nikt nie chce się przyznać. Znaczy się On wie lepiej, wiec musi to "cudo" zrobić by się przekonać. Moim zdanie jest to akademicki przykład oportunizmu dla którego szkoda próbować oporu. Jak zrobi bedzie wiedział i mam nadzieję, że się z nami podzieli swoimi wrażeniami :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.