marula3 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Witam !Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%. Planuję zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku, tłuste części golonki mielić na drobnym sitku, natomiast skóry rozbić na miazgę w termomiksie. Chcę spróbować zrobić białą kiełbasę o dużej zawartości kalogenu który występuje w tłustych częściach golonki oraz w skórze golonki.Czy ktoś robił podobną białą kiełbasę. Co o tym myślicie ?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50% Wyjdzie Ci "pała policyjna" Chcę spróbować zrobić białą kiełbasę o dużej zawartości kalogenu Lepiej kup spacerówki i zrób sobie "trzęsidoopę" (galaretę) Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Czy ktoś robił podobną białą kiełbasę. Co o tym myślicie ? Białą to się robiło, ale szynka i golonka = "twarda guma" Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 .....proszę cię.... A występowanie kol(al)genu trochę jest inne.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50% Wyjdzie Ci "pała policyjna" Gonzo, ta kiełbasa będzie jedzona na ciepło, więc może to będzie pała miękka. Czy masz doświadczenie w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Gonzo, ta kiełbasa będzie jedzona na ciepło, więc może to będzie pała miękka. Czy masz doświadczenie w tym temacie Na ciepło, też będzie "pała" .Jest tyle przepisów na białą, wybierz coś Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Gonzo, ta kiełbasa będzie jedzona na ciepło, więc może to będzie pała miękka. Czy masz doświadczenie w tym temacie Na ciepło, też będzie "pała" .Jest tyle przepisów na białą, wybierz coś Gonzo, zależy mi na białku kolagenowym, ponieważ trochę mi go brakuje w organizmie, dlatego chciałem spróbować zrobić białą kiełbasę z dodatkiem golonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) dlatego chciałem spróbować zrobić białą kiełbasę z dodatkiem golonki. Z dodatkiem golonki to i owszem możesz zrobić białą ale nie 50/50 z szynką. Jak chcesz kolagenu, to tak jak pisałem, zrób sobie galaretę z nóżek wieprzowych.Ja sobie robię raz na tydzień z 3 nóżek, bo lubię Jak okroisz golonkę do białej to pozostałości (skórę i kość) też możesz dodać do galarety. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 To może ja zaproponuję z tego składu zrobić tzw 2w1 , czyli mielonkę w otoczce z galaretki w osłonce barierowej... Pozdrawiam Ps. Ale tłustego bym trochę jednakowoż dodała... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Jak brakuje Ci kolagenu to możesz zrobić zupkę http://zlapbalans.pl/2015/07/03/zupa-kolagenowa-zupa-mlodosci/ Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Jak brakuje Ci kolagenu to możesz zrobić zupkę http://zlapbalans.pl/2015/07/03/zupa-kolagenowa-zupa-mlodosci/Gonzo, dzięki za przepis na pewno skorzystam z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku, kiełbasa będzie jedzona na ciepło,To będzie pała z twardymi kawałkami chudej golonki.Mięso golonkowe to tzw. III wp. i nadaje się w kiełbasach wyłącznie na klej.Ale musi być drobno zmielona. Jest to mięso chude, ścięgniste.Do grubszego mielenia nadaje się wyłącznie "I" - to też chude ale nieścięgniste, z innych elementów. Ale skoro jesteś przywiązany do myśli o takiej kiełbasie to ją zrób na próbę.Sam ocenisz i inaczej spojrzysz na sugestie kolegów. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%. Z tego surowca to można zrobić szynkową i to w innych proporcjach.(80/20) a nie białą. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 zmielić szynkę i chude części golonki na grubym sitku, kiełbasa będzie jedzona na ciepło,Ale skoro jesteś przywiązany do myśli o takiej kiełbasie to ją zrób na próbę. EAnna, jutro będę robił tą kiełbasę, nie mogę się doczekać. Jeśli wyjdzie PAŁA to wyląduje wszystko w bigosie Mam ochotę zrobić białą kiełbasę z szynki 50% i golonki 50%. Z tego surowca to można zrobić szynkową i to w innych proporcjach.(80/20) a nie białą. arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę, co wyjdzie nie wiem, mam nadzieję że będzie zdrowe. To będzie mój eksperyment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 No i fajnie... Próba nie strzelba , a jak to się mówi ... nic się nie może zmarnować To czekamy na relacje... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę, A co wg, Ciebie oznacza b.zdrową bo to jest pojęcie względne.? co wyjdzie nie wiem, Ale My wiemy. To będzie mój eksperyment Eksperyment darmo.No może nie całkowicie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 arkadiusz, chciałem zrobić b. zdrową białą kiełbasę, co wyjdzie nie wiem, Ale My wiemy. arkadiusz, Białko kolagenowe jest potrzebne człowiekowi do regeneracji stawów, skóry, wpływa na odbudowę wielu narządów ruchu - dlatego nazwałem tą kiełbasę zdrową.Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zacytuję klasyka ."Róbta co chceta ".Szkoda mi czasu na jałową dyskusję.EOT Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 marula3 nie spinaj się, liczy się smak. Ja na ostatnia Wielkanoc zrobiłem leniwą kiełbase białą. W sumie wyszło 10 kg. Łopatka zmielona na szarpaku, ok 1,5 kg golonki zmielonej tak drobno jak mozliwe (najpierw 6mm, potem 3 mm, dopóki sie nie zapchało). Kiełbasa byla chuda , nierówna (miała w środku puste przestrzenie, bo za mało było wypełniacza - tłuszczu , skóry). Tak czy owak jedzący byli zachwyceni - liczy się doprawienie i świeżość. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat. Nie ma najmniejszego znaczenia nazwa kiełbasy. Ważne są jej składniki, głównie mięsne, i o tym Ci Koledzy piszą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 marula3 nie spinaj się, liczy się smak. Kiełbasa byla chuda , nierówna (miała w środku puste przestrzenie, bo za mało było wypełniacza - tłuszczu , skóry). Tak czy owak jedzący byli zachwyceni - liczy się doprawienie i świeżość.jacinto,To jest konkretna podpowiedź, na moje wątpliwości. Ja też myślę że będzie smaczna. Dziękuję Tobie że podzieliłeś się swoim doświadczeniem.Pozdrawiam Piszesz że Wy wiecie co wyjdzie, ja się pytałem czy ktoś taką białą kiełbasę robił, do tej pory nikt się do tego nie przyznał, jeśli ktoś robił taką kiełbasę proszę niech podzieli się informacjami na ten temat.Nie ma najmniejszego znaczenia nazwa kiełbasy. Ważne są jej składniki, głównie mięsne, i o tym Ci Koledzy piszą. MaxellZ szynki i słoniny robiłem białą kiełbasę, była pyszna. Teraz będę miał nowe doświadczenie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Białko kolagenowe jest potrzebne człowiekowi do regeneracji stawów, skóry, wpływa na odbudowę wielu narządów ruchu - to prawdaale druga prawda Jak chcesz kolagenu, to tak jak pisałem, zrób sobie galaretę z nóżek wieprzowych.Ja sobie robię raz na tydzień z 3 nóżek, bo lubię JBo wizyta u dentysty to ból a ból na koncie :facepalm:. Maksymalizujesz użyteczność zalety verus koszty Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Bo wizyta u dentysty to ból a ból na koncie . Maksymalizujesz użyteczność zalety verus koszty Bla, bla, bla Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Ja też golonki zawsze używam jako wp III i składnika kleju i w kiełbasach po rozdrobnieniu jej na sicie 2.7 przepuszczając dwa razy.Przeważnie kupuje tylną nogę całą,wiec golonka zawsze jest w składzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Marula "umyślił " sobie przepis jakiego nikt nie zna i domaga się odpowiedzi- więc dostał ,że z takich surowców białej się nie robi ale On uważa, że nikt nie chce się przyznać. Znaczy się On wie lepiej, wiec musi to "cudo" zrobić by się przekonać. Moim zdanie jest to akademicki przykład oportunizmu dla którego szkoda próbować oporu. Jak zrobi bedzie wiedział i mam nadzieję, że się z nami podzieli swoimi wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.