dyzio Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Maja 2016 Chyba nie do końca doparzona. Ostatnia fotka.No i ten czosnek w przepisie. Faktycznie 250g na 10kg kiełbasy? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Chyba nie do końca doparzona. Ostatnia fotka. Czytaj uważnie co napisałem.Doparzona do 68 C w środku . Edytowane 7 Maja 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Maja 2016 Wnioski. Kiełbasa przed parzeniem bardzo miękka.Po ponownym parzeniu do 68C (pierwsze parzenie 5 min w 80C przeprowadzone przez wykonawcę) i rozkrojeniu duży wyciek soku ( przy tym składzie normalka) i kiełbasa rozpadająca się (też j/w).Doprawieni dobre.Jak na mój gust lekko pikantna , ale da się zjeść. Wnioski wyciągajcie sobie sami bo ja nie będę w Chłapowie i w tej zapowiadanej libacji nie mogę uczestniczyć. .Swoje wnioski przekazałem autorowi osobiście. No faktycznie. Przeczytałem nieuważnie. Stoi jak wół napisane, że doparzona do 68°C w środku.Znowu się niepotrzebnie spinasz. Więcej luziku.A co sądzisz o tej ilości czosnku? Smakowało czy pomyłka w przepisie? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Maja 2016 Znowu się niepotrzebnie spinasz. Więcej luziku. To było tylko wyjaśnienie.Wyluzowany to ja jestem. A co sądzisz o tej ilości czosnku? Smakowało czy pomyłka w przepisie? Nie było źle, ale jak dla mnie trochę za dużo było przypraw. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Maja 2016 Nie było źle, ale jak dla mnie trochę za dużo było przypraw. Czyli 25 gramów czosnku na kilogram kiełbasy? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Maja 2016 Czyli 25 gramów czosnku na kilogram kiełbasy? Na mój smak to było jakieś 2,5 g/kg, ale nie wiem jaki jest mocny czosnek niedźwiedzi bo go nigdy nie stosowałem. Twórca się pojawi to go zapytaj czy się nie machnął.Przypuszczam , że miało być 25g. + niedźwiedzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Maja 2016 Dodawanie zwykłego czosnku i niedźwiedziego razem do kiełbasy to zły pomysł, nic w smaku to nie zmieni zwykły po prostu zabije delikatniejszy smak niedźwiedziego... jedyny plus to efekt wizualny. Inna sprawa to zrobić kiełbasę tylko na niedźwiedzim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 7 Maja 2016 Marula3Jeżeli zależy Tobie na kolagenie to zrób tak jak mój kolega. Ciągle narzekał ( i leczył się) na stawy kolanowe. Dostawał drogie i dość bolesne zastrzyki, ale to nie pomagało na długo. Będąc na urlopie na Mazurach dowiedział się od „gospodarza”, że on też miał kiedyś takie problemy ale nie miał czasu na lekarzy. Miejscowy „znachor” poradził mu żeby gotował sobie ( i oczywiście zjadał) świńskie uszy. Mają podobno więcej kolagenu niż nóżki. No koleś zaczął to stosować, początkowo z pewnymi jak to nazwał oporami, ale teraz systematycznie co dwa tygodnie robi sobie taką „galaretkę” Mówił, że ból wyraźnie się zmniejszył i ustąpiły obrzęki kolan i kostek. Ja kiedyś spróbowałem u niego tego specjału i gdyby nie te chrupiące chrząstki to było to bardzo smaczne danie. Sam się zastanawiam czy nie zacząć stosować tego dla profilaktyki. W sieci jest nawet sporo przepisów na to danie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 7 Maja 2016 Witam zetesDziękuje za Twoje rady, to co piszesz ma na pewno duże znaczenie sam jestem o tym przekonany. Chętnie bym zastosował ta dietę, ale nigdy w sprzedaży nie widziałem uszów świńskich, może dopytaj kolegi skąd je bierze.Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 7 Maja 2016 Te chrupiące chrząstki to to co mnie w uszkach urzeka Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 7 Maja 2016 A co sądzisz o tej ilości czosnku? Smakowało czy pomyłka w przepisie? Witam DyzioJeśli mogę sprostować to nie jest żadna pomyłka, czosnku świeżego obranego ze skórek dałem 1/4 kg na 10 kilo mięsa, natomiast czosnku niedźwiedziego i dałem 75 ml ( czyli około 1/4 szklanki, czosnek niedźwiedzi jest w postaci suchej, przypomina wzrokowo majeranek ).Ja zdaję sobie sprawę że to jest moja niekonwencjonalna receptura, nie wszystkim ją polecam.Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Te chrupiące chrząstki to to co mnie w uszkach urzeka Tapniete z GT-I9500 ...uszęcia takowe ,jak pisze roger - łącznie zez ścierwami około rosnącyni , na targowisku możesz zamówić...o ile masz takowe w okolicy , Edytowane 7 Maja 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) nigdy w sprzedaży nie widziałem uszów świńskich, może dopytaj kolegi skąd je bierze. Przespaceruj się po "Manhatanie", na 100% gdy zapytasz to nawet jeśli nie mają to "na jutro" przywiozą.Na Pomorskiej w Dąbiu nasz sklep firmowy Agryfu...Nie wiem skąd jesteś, więc na razie tyle podpowiedzi Edytowane 8 Maja 2016 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Maja 2016 Te chrupiące chrząstki to to co mnie w uszkach urzeka Mnie też Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Maja 2016 withereggieDziękuję za informację, mieszkam w Kijewie, jutro pojadę do Agryfu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 8 Maja 2016 Przespaceruj się po "Manhatanie", na 100% gdy zapytasz to nawet jeśli nie mają to "na jutro" przywiozą. potwierdzam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 8 Maja 2016 Ja zdaję sobie sprawę że to jest moja niekonwencjonalna receptura, nie wszystkim ją polecam. Oj tak ,oj tak Dziękuję za informację, mieszkam w Kijewie, jutro pojadę do Agryfu. Jedź Marek i kup bo kolagenu w tej kiełbasie to jak kot napłakał i musiał byś z tonę miesięcznie zjeść , żeby poczuć efekty. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) A to u Was nie sprzedają łbów z uszami...? Mój organizm też chyba potrzebuje kolagenu , bo taką ''rasową'' galaretę , to bym codziennie mogła jeść... i salceson też... Edytowane 8 Maja 2016 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 8 Maja 2016 withereggieDziękuję za informację, mieszkam w Kijewie, jutro pojadę do Agryfu.PozdrawiamPozdrawiam ze Słonka a najbliższy czas codziennie jestem na Świstaczej także jak coś.... Wal. Jak mogę, pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 8 Maja 2016 Co Wy tam w Szczecinie za nazwy macie! :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 8 Maja 2016 Papcio takie same jak np. Praga w Wa-wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 10 Maja 2016 nigdy w sprzedaży nie widziałem uszów świńskich, może dopytaj kolegi skąd je bierze. Na Pomorskiej w Dąbiu nasz sklep firmowy Agryfu... WitajDzisiaj wybrałem się do Agryfu na ul. Pomorskiej 112, nie znalazem tam sklepu firmowego jedynie bufet w którym nie sprzedają uszu, tylko jedynie bardziej szlachetne mięsa.Może to było dawno temu, lub nie w to miejsce trafiłem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 11 Maja 2016 Miejsce dobre, bufet jest sklepem a uszy były. Dobrze trafiłeś... Pozostaje rozpytanie na Letniej na terenie Agromy. Jest tam kilka mięsnych. Jest też sporą szansa w sklepach Witkowa, bo mają własną ubojnie. Na Słonecznym i Majowym jest kilka sklepów, jak zdążę to się zorientuję...W Farmerach nie ma, pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.