kszafran Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Znalazłem na Allegro termometr przydatny przy parzeniu kiełbas i w szynkowarce. Ten jest najtańszy. Mało zostało, ale proponuję obserwować użytkownika bo pewnie znowu wystawi.Pozdrawiam wszystkich parzygnatów !A oto linkhttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=299024302 Cytuj Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Podobne termometry bagnetowe występują w marketach Castorama po ok 11-12PLN pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Jak kupiłem tu http://www.stalgast.com/catalog/product_info.php/cPath/918_1557/products_id/1128szybka dostawa, skala do 300C, szybko reaguje PozdrawiamPapla Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Trochę drogi. Tydzień temu taki sam widziałem w lokalnym markiecie "dom i ogród" za 8 zł.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszafran Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Chyba dałem się naciągnąć, ale pewno ktoś skorzysta z Waszych podpowiedzi. Oglądałem ten co proponuję Papla, wygląda na najciekawszy. :shock: Cytuj Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Do Wszystkich użytkowników tych termometrów bagnetowych: proszę zrobić następującą próbę z tym termometrem - zagrzać w garnku wodę, następnie włożyć do wody termometr tylko zanurzając 1 cm. Zaobserwować temp. nastepnie włożyc termometr głębiej i 2cm i zobserwowac temp. Dokonć jeszcze kilku pomiarów wsuwając term. na całą długość bagnetu. Proszę podać mi temp. wody. Który odczyt odpowida rzeczywistej temperaturze?A jak to będzie z wkłówaniem tego bagnetu do szynki? Nie potrafiłem nigdy okreslić temperatury wewnątrz, dla prównania używam termometr bagnetowy elektroniczny zakupiony w firmie Stalgast. Ten dopiero pokazuje prawidłową temp.Może sie mylę ale używałem trzech róznych termometrów bagnetowych i każdy pokazywał inną temp. w zależności od głębokości pomiaru. Podejrzewam, że nagrzewanie się całej długosci bagnetu fałszuje odczyt. Jeśli temp. wody wynosi np 80 stopni i włożę termometr do szynki ktora ma mniej wewnątrz ,to termometr i tak pokaże temp. wody. Chyba że popełniam jakiś błąd w pomiarach.Wyrzuciłem wszystkie trzy i mierzę tym elektronicznym. Jak na razie wszystko się sprawdza. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam MirekB. Mówisz o tym termometrze elektronicznym z sondą za 63zł ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Dlatego jest aż taka różnica w cenie. Dobry termometr elektroniczny posiada sondę pomiarowa na samym końcu pręta (co widać). Sonda ta jest odizolowana od reszty pręta i temperatura całego pręta nie ma wpływu na wskazania sondy. Jest to dość skomplikowane konstrukcyjne i dlatego ma wpływ na cene urządzenia.Pozostałe termometry bagnetowe mają zastoswanie bardziej prymitywne i proste rozwiązania pomiaru i dlatego ich wskazania tak sie róznią, a wpływ temperatury na całą długość bagnetu odzwierciedla sie w końcowych wskazaniach temp., które sa znacznie mniej dokładne od tych pierwszych. Chodzi tutaj głownie o sposób odizolowania samej końcówki pomiarowej od reszty sondy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Który odczyt odpowida rzeczywistej temperaturze?Mam dwa bagnetowe: jeden z tarczą, drugi elektroniczny - porównując je z rtęciowym oraz precyzyjnym elektronicznym stwierdziłem że oba pokazują w miarę dobrą temperaturę przy zanurzeniu ich do co najmniej 2/3 długości, W termometrze tarczowym, rozgrzanie całej obudowy nie ma wpływu na zawyżanie temperatury Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Tomku, to trafiłeś chyba na dobry termometr tarczowy. Ja swoje trzy tak jak pisałem wcześniej, wyrzuciłem. Każdy wskazywł inną temp. w zależnosci od zanurzenia.Jeden kupiłem na allegro, drugi w sklepie typu Stallgast, trzeci za 9 pln w Lidlu.Już ich nie mam. Używam wyłącznie term. rtęciowy/spirytusowy szklany do 100 st. oraz ten z firmy Stalgast za chyba niecałe 80 pln. Taki sam kupiłem Fentelowi, Dzidkowi i juz sam nie pamiętam komu jeszcze z Forum. Wszyscy są zadowoleni. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.