kosaszeryf Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Stycznia 2008 witam wszystkich w jakich teperaturach i jak dlugo najlepiej parzyć po wędzeniu:-wędzonki (szynka, boczek)-kielbase(jesli dobrze szukalem to co do wedzonek jest to teperatura mniej więcej 75-85°C i 45-50min./kg, a kielbase do 75°C max - pytam gdyz nie znalazlem nigdzie postu o tematyce odparzania, jedynie z wyrywkowych wypowiedzi innych urzytkownikow udalo mi sie wylowic te informacje, a wole byc pewien na 100%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Na stronie głównej w każdym przepisie jest dokładnie podany czas parzenia, a potem studzenia wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Dodam do wypowiedzi Pedra, że na stronie głównej www.wedlinydomowe.plI jeszcze jedno. Jesli sie nie obrazisz, to pozwole sobie zmienić temat na "Parzenie po wedzeniu", gdyz odparzenia to są wady mięsa powstające na skutek niewłasciwego studzenia (stykanie sie półtusz, lub elementów mięsnych) i sam temat może wprowadzić w błąd uzytkowników. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosaszeryf Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Stycznia 2008 ok dzieki, przyznam sie ze nie wiedzialem, tam skad pochodze wiekszosc ludzi uzywa zwrotu "odparzanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal250 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Witam, uwędziłem kiełbasę i już wystygła. Czy jest sens teraz parzyć ? czy to już musztarda po obiedzie ? czy nie zepsuję wyrobu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) uwędziłem kiełbasę i już wystygła. I co z tego.Dalej jest surowa w środku.Parzyć , parzyć i jeszcze raz parzyć. .Jak cienka to 20 - 25 min w wodzie o temp .72-75 C Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.