Skocz do zawartości

Autoklawy domowe


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.ua.all.biz/pl/autoklaw-domowy-bgg1079208

http://nikolnerj.all.biz/pl/autoklaw-domowy-g2382583

Produkcja ukraińska tylko jak to kupić . Może  kto wytłumaczy.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy link Dziadku to taki Ukraiński OLX czyli kontaktujesz się bezpośrednio ze sprzedawcą telefonicznie lub mailowo i dogadujecie resztę ;)

 

http://kiev.all.biz/pl/autoklaw-domowy-g6730045#.V1bQ5vnRhQI

 

Po prawej masz widoczny numer telefonu a na dole możliwość wysłania maila (musisz podać swój adres zwrotny) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro ja to bym się obawiał robić z kanki od mleka -one nie były raczej przystosowane do wysokich ciśnień. Szybciej bym obstawiał za kegiem od pepsi lub coca-coli -koszt ~150-170zł i w dodatku porządny materiał kwasówka i ma nawet fajny "właz" od góry -tylko nie wiem jaki rozmiar -czy da się przez ten otwór słoik przełożyć?

post-44204-0-37555600-1465328092_thumb.jpgpost-44204-0-82821100-1465328099_thumb.jpg

Ewentualnie można by się zastanowić nad przeróbką zbiornika LPG z auta -używkę można za 20-30zł kupić, ale tu niestety trzeba by dospawać kołnierz i jakieś zamknięcie dorobić w celu umożliwienia wkładania słoików.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadek przerabiając szybkowar i tak już ryzykował. :D

 

Dziadku.

Przemyśleć, przerobić mocowanie dekla na solidniejsze, dołożyć zawór samochodowy do pompowania ciśnienia + termometr i manometr.

Na koniec zrobić próbę ciśnieniową przy 4-5 atmosferach i masz autoklaw. :thumbsup:

Od przyjaciół za wschodniej granicy można wiele rozwiązań podejrzeć.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na koniec zrobić próbę ciśnieniową przy 4-5 atmosferach

TYLKO UWAGA!

Jak Ktoś będzie robił próbę ciśnieniową to róbcie to TYLKO I WYŁĄCZNIE WODĄ, a nie powietrzem.

Ze względu na małą ścieśliwość wody w razie utraty szczelności i rozerwania zbiornika przy zastosowaniu wody/cieczy nic się nie stanie (no prawie nic) bo spadek ciśnienia i rozprężenie będzie natychmiastowe po wypłynięciu np. 1 litra cieczy. Natomiast przy sprężeniu powietrza i rozerwaniu zbiornika skutki będą opłakane np. https://www.youtube.com/watch?v=EbfLZlr9mZ0

To tak ku przestrodze!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam , znalazłem taką stronkę z autoklawami 

http://agronovator.pl/company/id22518/

Ciekawa propozycja. Zaufałbym raczej tym, którzy od lat na swoje bezpieczeństwo kładą większy nacisk.

http://www.ebay.pl/itm/All-American-25-Quart-Pressure-Cooker-Canner-NO-925-Solid-Aluminum-Canning-/231972455085?ssPageName=ADME:B:SS:PL:3160

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

W materiale jest mowa o pasteryzacji konserw rybnych w słoikach. Od jakiegoś czasu robię takie konserwy. Sterylizuję w szybkowarze. Robię to tak około 15+60+15, a nawet nie wiem czy nie robiłem 15+45+15, i wychodzi mi tak, żę praktycznie ości nie są wyczuwalne, czy to w rybie w oleju czy w pomidorach.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadku,

filmik bardzo dydaktyczny, jasno wszystko wyłożone odnośnie autoklawu , brawa dla autora  :clap:   

Chociaż dla mnie poszczególne etapy tego procesu są nadal niejasne.

Próbuję to sobie wszystko wyobrazić i nie rozumiem uzasadnienia takiego postępowania.

Szczególnie to wstępne podniesienie ciśnienia o jedną Atm.

Czy wtedy woda nie wlewa się do słoików?

A co by się stało, gdyby pozwolić na odpowietrzenie słoików w otwartym autoklawie a w drugim kroku zamknięcie autoklawu w celu podniesienie ciśnienia/temperatury???

.....................

Utrzymanie wysokiego ciśnienia w czasie chłodzenia jest oczywiste.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ktos jest zainteresowany to adres do producenta (za takiego się podaje a niskie ceny raczej to potwierdzają, )

https://autoclav.com.ua  

Niestety strona w miejscowym jerzyku, ale są obrazki i wujek Google Translator  tez pomoże   :)

Drugi problem to płatność, przelew lub Western Union 

Jest tez strona na Słowacji  o jakieś 25 - 35  % drożnej, ale płatność kartą kredytową ( ale nadal taniej niż na Amazon )

https://shop.wienkiew.com/

Ale nie zapominajcie ze z Ukrainy dojdzie cło, a ze Słowacji już nie  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest tez strona na Słowacji

Link nie działa. 


[Dodano: 30 sty 2019 - 21:04]

Ode mnie na Słowację to rzut beretem. 

Na Białoruś lub Ukrainę to już przez pół Polski trzeba jechać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Link nie działa. 

  

Link na Słowację już działa

 

 

 

Ale jak przywieziesz sam, to już nie dojdzie.

 

A z Ukrainy tez mam "transport bezcłowy"  :laugh: 

 

Ten sprzedawca ze Słowacji skłonny do przeróbek, zamówiłem parę dodatków i bez problemu (odpłatnie) będę miał 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Próbuję to sobie wszystko wyobrazić i nie rozumiem uzasadnienia takiego postępowania. Szczególnie to wstępne podniesienie ciśnienia o jedną Atm. Czy wtedy woda nie wlewa się do słoików? A co by się stało, gdyby pozwolić na odpowietrzenie słoików w otwartym autoklawie a w drugim kroku zamknięcie autoklawu w celu podniesienie ciśnienia/temperatury???

W filmiku pan sterylizuje konserwy .Instrukcja dostosowana jest do ukraińskich czy białoruskich słoi które mają inną konstrukcję zamknięcia podobną do puszek . -zaciskanie  brzegów przykrywek na słój specjalnym urządzeniem. .Dlatego nie odpowietrzają . Nadciśnienie działające na wieczka dociska je do słoja  i nie powinna dostać się do nich woda, Dopompowanie powietrza po samo odpowietrzeniu się słoi stwarza trudność określenia ile tego powietrza należy dopompować by po wystudzeniu wartość nadciśnienia wynosiła w autoklawie 0.6 Bar .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dopompowanie powietrza po samo odpowietrzeniu się słoi stwarza trudność określenia ile tego powietrza należy dopompować by po wystudzeniu wartość nadciśnienia wynosiła w autoklawie 0.6 Bar .

I to do mnie przemawia  :thumbsup: 

Dziękuję za objaśnienie procesu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostałem własnie odpowiedz od tego ze Słowacji 

Uwzględnił wszystkie moje zmiany i z wysyłką jest taniej a jeżeli taki sam na Amazon bez przeróbek = standard

Ci z Ukrainy nie chcą żadnych przeróbek robić, albo kupuje jak jest albo wcale, za to trochę taniej i + cło (lub nie  :laugh: )

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.