wosiu Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Witam W środę kupiłem od pana Tomasza Fecko z firmy SAUSAGE MAKER mieszarkę na 22kg wsadu.Maszynka jest wykonana bardzo solidnie i napewno długo posłuży,ze spokojnym sumieniem można polecić do amatorkiego przerobu wędlin nie jest to CHRL .Po rozpakowaniu towaru zaczołem się zastanawiać jak dorobić napęd elektryczy, żeby ułatwić sobie jeszcze bardziej robotę.Wpadłem na pomysł żeby spróbować z napędem od maszynki 32.Jest to silnik trójfazowy i przekładnia ślimakowa olejowa.Okazało się że wszystko pasuje idealnie jakby amerykańce wiedzieli jaki ja mam napęd.Wykorzstałem nasadki ze zdekompletowanego zestawu klucz nasadowych.Kolega tokarz dorobił mi kilku centymetrowy łącznik metalowy z odpowiednio wyfrezowanymi końcówkami i tak powtał wał Cardana który przenosi napęd ze ślimacznicy na mieszarkę.Obawiałem się czy obroty nie będą za szybkie ale i o tym USA pomyślało bo mieszarka napedzana jest poprzez dwa metalowe koła zębate o różnych wielkościach co powoduje redukcję szybkości obrotu łopatek mieszających farsz.Ja obliczyłem że w moim zestawie wałek z łopatkami obraca się z prędkością 35 obr/min.Myślę że jest to idealna szybkość i nie powinno mi roztrzepać farszu tylko dokładnie wymieszać.Proszę powiedzcie co o tym myślicie a może jakieś inne propozycje konstrukcyjne. http://images34.fotosik.pl/120/78f5d2e86040f723m.jpg http://images26.fotosik.pl/147/41c6e281d7eba5d5m.jpg http://images29.fotosik.pl/146/19d230563061c73bmed.jpg http://images34.fotosik.pl/120/e20755d6d1ac019cmed.jpg PZDR.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Stycznia 2008 wosiu, Ty to masz szczęście :grin: wszystko Ci wychodzi za co byś się nie wzioł :lol: normalnie farta masz sprzęty do pozazdroszczenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Stycznia 2008 a kempes wie co mówi bo na zlocie sie nakręcil taką mieszarką :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Stycznia 2008 kempes wie co mówi bo na zlocie sie nakręcil taką mieszarkąJesli sie zgodzisz Wosiu to przywieś ją na III Zlot, Kempes będzie miał zaoszczędzone więcej energii w mięśniach. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Stycznia 2008 tak mówiąc poważnie teraz to myślę, że /pomijając fakt niezaprzeczalny że ta mieszałka jest zrobiona przez specjalistów/ mieszanie wg. mnie powinno być w niej truszkę bardziej wyraźne tzn. więcej mięso winno się przewalać /oczywiście na wolnych obrotach/.Jeśli ma ktoś zdjęcie wnętrza /łopatek/ innego typu mieszałki to byśmy porównali.Może się mylę ale ja te łopateczki inaczej bym ustawił, uformował tak aby trochę więcej zabierały ruchem spiralnym farszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Mam podobną mieszałkę, i żeczywiście nie mieszała najlepiej i co ważne miesza w jednym kierunku lepiej a w drugim gorzej. podgąłem końcówki mieszadeł i efekt mieszania jest lepszy, chciałem podgiąć te na ścianc ale się nie dało bez dewastacji obudowy.Nie da się w niej mieszać poniżej 10 kg, efekt mizerny.Napędu jeszcze nie mam :blush: , ale myśle o tym intensywnie :lol:Obroty mieszadła w granicach 40 / min starczą, bo farsz się napowietrzy przy wyższych. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Jakie ma wymiary ta mieszałka że słabo miesza farsz poniżej 10 kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Normalnie wsad 25 kg, praktycznie tak sama jak na foto wyżej. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Robię podobną a wym. wziąłem z głowy. Ciekawi mnie jaką ma dł. i szer. ta na 25 kg wsadu. Moja ma 260x400 mm. Nie wiem czy nie za duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Podstawa to połowa walca o średnicy 14 cm i dł 32 cm.na nim jest komin o wysokości 24 cm.25 kg to wysokość trochę ponad łopaty czyli około 30 - 35 cm w tej bryle (pozostaje 15 cm wolnego od góry) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Stycznia 2008 To 14 cm to średnica czy promień? Bo ja mam 26 cm. ale średnicy. Jeżeli się nie pomyliłeś to swoją obsłużę mały zakład masarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Soory, promień 14 cm, czyli 28 cm średnicy :blush: :blush: :blush: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Stycznia 2008 napewno sie Toshuba pomylił !!kto pamięta duże białe wiadra na zlocie w których przygotowywany był farsz na kiełbasę to wie ile to 30 kg farszu :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Ciekawi mnie ile waży 1 litr farszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Stycznia 2008 ile waży 1 litr farszu...tak myślę, że tyle co 10 setek + ogórek :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Stycznia 2008 FENTEL WRÓCIŁ !!!! :lol: :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Stycznia 2008 FENTEL WRÓCIŁ !!!!jak to " wrócił " ? :shock: przecież zimą nie pływam :wink: Dałem Wam troszkę odetchnąć od mojego upierdliwego towarzystwa :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Fentelku,dobrze wyrobiony farsz to bez ogórka waży tyle co 10 setek : mrgreen: :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Stycznia 2008 1 litr ubitego zimnego farszu to 1,1 kg czyli 11`setek1 litr ubitego ciepłego farsz to 1 kg czyli 10 setek :lol: :lol: :lol: zimna kiełbasa tonie w garku, a po podgrzaniu prawie pływaIm więcej tłuszczy tym lepiej pływa :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Wiec Toshiba masz mieszarke pojemnosci 25 l podaj fotke bo ta pojemnosc mi nie pasuje licząc matematycznie Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Wiec Toshiba masz mieszarke pojemnosci 25 l podaj fotke bo ta pojemnosc mi nie pasuje licząc matematycznie Zrobiłem, ale nie wiem po co, bo to taka sama lub bardzo podobna jak na początku tematu. Musiałem odszukać karton, sfotografować i się zarejestrować na fotosiku, ale jakoś poszło :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Stycznia 2008 własnie dla wymiarów ta od Wosia to ma takieMieszarka do Mięsa 22kg. • Mieszarka zbudowana z polerowanej stali nierdzewnej• Pokrywka wykonana z przejrzystego plastiku przez którąmożna obserwować proces mieszania• Operacja ręczna za pomocą przekładni zębatej• Wyjmowane łopatki mieszalnicze pozwalają na łatwe opróżnienie mieszarki i czyszczenie• Pojemnosć Mieszarki: 22 kg• Szerokość: 315 mm• Długość: 618 mm• Wysokość: 425 mm Waga Wysyłkowa 15 kg dlatego nie wierze ze Twoja ma 25 kg pojemnosciporównaj wymiary masz połowe mniejsza :blush: dlatego napisałem wczesniej żeś się napewno pomylił Pozdrawiam serecznie JasiuSwoją drogą fajna ta mieszarka pogratulowac narzedzi :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Ta mieszarka którą robię ma wym. szer. 260, dł. 400 a wys. 300 mm. To są wymiary komory bo boki służące jako podstawa są większe. Teraz się zastanawiam czy na około 10 kg. farszu nie będzie za duża. Ktoś pisał że w tej firmowej o pojemności 25 kg. farsz o masie 10 kg. źle się miesza. Ma ktoś doświadczenie w tej materii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Stycznia 2008 porównaj i sam osądz Mieszarka do Mięsa 9kg. • Mieszarka zbudowana z polerowanej stali nierdzewnej• Operacja ręczna za pomocą korby• Pokrywka wykonana z przejrzystego plastiku, przez którą można obserwować proces mieszania• Wyjmowane łopatki mieszalnicze pozwalają na łatwe opróżnienie mieszarki i czyszczenie• Pojemność Mieszarki: 9 kg• Szerokość: 234 mm• Długość: 318 mm• Wysokość: 425 mma tu masz linkahttp://www.kielbasydomowe.pl/miesz_9.html Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Chyba moja będzie w sam raz na około 7-14 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.