Skocz do zawartości

Domowe lody - przepis poszukiwany.


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Macie swoje przepisy na lody?

 

Jedni robią z jajek + bita śmietana, inni z mleka kondensowanego ze śmietaną 30-tką.......

Taki dobry przepis na domowe lody, najlepiej czekoladowe, śmietankowe, albo przepis na fajną bazę do lodów.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najprostszy przepis na bazę : 

  • 300 ml śmietany 30 %
  • 2 jaja
  • 100 gramów cukru łyżka ciepłej wody
  •  
  • Osobno ubijasz śmietanę ,białka i żółtka - cukier po połowie do białek i żółtek, woda do białek.
  •  
  • łączysz składniki delikatnie mieszając trzepaczką - zamrozić i gotowe.

Jak dodasz laskę wanilii to masz waniliowe , kawy rozpuszczalnej - kawowe , czekolady gorzkiej - czekoladowe .

 

Po wyjęciu z zamrażarki trzeba odczekać z 5 minut by móc formować gałki , lepiej pakować w małe pojemniki na jednorazowe porcje. 

  •  
  •  
  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuje jak sie nie ma maszynki do lodow to w czasie zamrazania lody mieszac kilakrotnie ,nie robia sie wtedy krysztalki lodu, ja robie lody tylko z bita śmietana i zmiksowanymi owocami ,albo sorbety owoce +alkohol wersja dla doroslych :)

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

woda do białek.

 

Heniu a nie do żółtek  ? -  Zawsze dodawałem do żółtek nie do białek ..... nie wiem czy białka z wodą ubijesz na sztywno raczej nie :( 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Heniu za bazę......jest już podstawa. :thumbsup:

 

 

Ja proponuje jak sie nie ma maszynki do lodow to wczasie zamrazania lody mieszac kilakrotnie

To chyba tajemnica puszystości lodów.

Jak długo mrozić lody? Czy aż 12 godzin jak sugerują w przepisach.....czy tylko do zamrożenia?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mirek z tego przepisu co podał Henio też wyjdą bardzo dobre lody bez maszynki czy mieszania - warunek po zrobieniu masę dokładnie przykryj przed wsadzeniem do zamrażarki ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robilam maszynka to moznabylo jesc od razu ,ale mrozilam tez dluzej sorbet  zawsze robie dzien przed jedzeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mirek z tego przepisu co podał Henio też wyjdą bardzo dobre lody bez maszynki czy mieszania - warunek po zrobieniu masę dokładnie przykryj przed wsadzeniem do zamrażarki ;)

 

Mam lodówkę typu No Frost, to może kryształy nie powstaną?

Ale i tak szczelnie przykryje ...... :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Białka ubite - jak zwykle bez problemu, żółtka też + cukier tu i tu.

Śmietanę a właściwie śmietankę kupiłem 30 % i za ch....nie da się jej ubić....jak była płynna tak i została.

Mimo wszystko wymieszałem wszystko delikatnie, dodałem rozpuszczoną czekoladę i w foremkach aluminiowych wylądowało to to w zamrażalniku.

 

Teraz tylko czekać, aż zamarznie ....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JA to bym zagotowala  mleko  i na ubite zoltka wlala dalej mieszajac. Dalej wrocilabym z tym do gara i gotowala ( anglaise) . Pozniej bym przelozyla do drugiej miski  i schlodzila,

wtedy dodalabym ubita smietane ( ewentualnie, wczesniej rozpuscilabym czekolade i dodala do tej ubitej smietany aby lody byly czekoladowe) .

No i dopiero wtedy albo do maszyny do lodow,m  jak sie nie ma to dozamrazarki i co pol godzimy wymieszac dobrzei tak w kolko.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie mleko?

W przepisie Henia nie ma mleka....... :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Śmietanę a właściwie śmietankę kupiłem 30 % i za ch....nie da się jej ubić....jak była płynna tak i została.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona przed ubijaniem .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Śmietanę a właściwie śmietankę kupiłem 30 % i za ch....nie da się jej ubić....jak była płynna tak i została.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona przed ubijaniem .

 

 

Dokładnie moja teściowa wkłada śmietanę do zamrażalki przed ubijaniem na około 30 minut. No i smietana koniecznie z OSM Rawicz ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JA bym dala mleka .

 masz tutaj przepis na 1,5 l lodow

 

 1125g mleka

vanilla pods

 100g cukru , to razem zagotowac

 szczypta soli, 3 zoltka, 150g cukru, t razem ubic, i pozniej zrob tak jak wyzej pisalam. PAmietaj ze kiedy robisz Anglaise creme, to  jaknie masz wprawy,trzymaj termometr i mieszanina powinna byc grzana do tzw. "wstazki' po ang. to ribbon stage.  a wg termometru do 84 i od razu przelana do drugiego zimnegonaczyna na lodzie.

 

 

450g smietany ubic ( jesli chcesz lody czekoladowe , to okolo 250g czekolady , ale czekolady nie produktu czekoladowego).I taka uwaga, jesli dodajesz czekolade, to smietane tylko wstepnie ubihjasz,( widzialam, jakmagicy ubili smietane, a pozniej po dodaniu czekolady mieli wspaniale maslo czeoladow :laugh: ), kiedy dodasz czekolade,  ( temp. czekolady powinna byc w granicch 30-35 inaczej smietana rowniez poplynie) i mieszasz lekko ubijajac do konca

 

 Jesli zrobisz to co napisalam wyzej .

 

Jesli masz maszyne do lodow, to calosc i tak musisz scholdzic do 4 stopni,zanim dodasz do takiej maszynki. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śmietanka była prosto ze sklepu, więc zimna......ale nie bardzo zimna.

 

Dzięki Annam za kolejny konkretny przepis na bazę do lodów.

 

Czyli ma być tak?

 

1125 ml/g mleka

"vanilla pods"- laska waniliowa?

250g cukru ,

szczypta soli

3 żółtka

450 g śmietany 30%

 

Mleko zagotować z cukrem 100 g i wanilią.

Sól szczypta, 3 żółtka i 150g cukru, razem ubić

Na ubite żółtka wlać mleko i dalej gotować do 84 C cały czas mieszając i przelać do schłodzonego naczynia

Ubić śmietanę.

Po schłodzeniu dodać ubitą śmietanę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Henio.....lody choć tylko 5h w lodówce, są.....BOSKIE!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Henio.....lody choć tylko 5h w lodówce, są.....BOSKIE

 

 

Cieszy "mięto"  teraz kombinuj z dodatkami . Jak zamiast cukr u dodasz trochę soli i ikrę z ryby , będziesz miał lody kawiorowe .

 

 

Ta baza bez mieszania powtórnego podczas zamrażania wychodzi dobra i nie ma grudków 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio poszukiwałam śmietanki kremowej do lodów, która nie zawiera zagęszczaczy i konserwantów.

U nas takiej nie ma.

Zainteresowłam się serkiem mascarpone, który jest 40% śmietanką stabilizowaną kwasem cytrynowym.

Zrobiłam przeliczenie zawartości tłuszczu do 33% i wyszło mi, że do 250g serka należy dodać 50 g wody.

Dodałam tę wodę w postaci kruszonego lodu i ubiłam całość mikserem. Wyszła bardzo stabilna, trwała bita śmietana.

Przepis na lody:

1. serek mascarpone 250g

2. lód kruszony 50g

3. żółtka - 2szt

4. 2 banany lub 1 banan+ 100g jagód 

 

Serek z lodem ubijamy na sztywną pianę.

Owoce miksujemy z żółtkami na puszystą pulpę.

Całość delikatnie mieszamy. (Część śmietany odkładamy na dekorację)

Zamrażać najlepiej w maszynce. Można też bezpośrednio w zamrażarce ale z gorszym rezultatem gładkości.

Cukru nie dodajemy.

Uwaga: nie jestem zwolenniczką jedzenia surowych białek. Źle wpływają na florę bakteryjną naszych jelit. Co innego żółtka (bez salmonelli :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem lody według przepisu Annam, na mleku i lipa.....

Podejrzewam, że to wina kiepskiej jakości mleka, w której wody jest co niemiara.

Pozostaję na razie przy bazie Henia, ale kolejne również wypróbuję.

 

Jeszcze jedno pytanie mam.

Jak zrobić lody typowo śmietankowe?

W "bazie" są żółtka jajek i czuć je w lodach....może dać ich mniej?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

żółtka jajek i czuć je w lodach.

To co to za żółtka?

Podejrzewam, że jakieś badziewne kupujesz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziwne Miro, ja robie te lody teraz prawie codziennie. Co prawda w maszyniegdzie po 12 minutach wychodza  lodyi wspaniale sie lacza.Moze jednak one sa tylko i wylacznie przeznaczone do maszyny. Specjalnie postaram zrobic je na weekend i przedstawic aby pokazac,(co prawda tym azem w domowej maszynce, czyli bedzie  ubijanie trawo okolo godziny  :hmm: ).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.