miro Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Macie swoje przepisy na lody? Jedni robią z jajek + bita śmietana, inni z mleka kondensowanego ze śmietaną 30-tką.......Taki dobry przepis na domowe lody, najlepiej czekoladowe, śmietankowe, albo przepis na fajną bazę do lodów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Najprostszy przepis na bazę : 300 ml śmietany 30 %2 jaja100 gramów cukru łyżka ciepłej wody Osobno ubijasz śmietanę ,białka i żółtka - cukier po połowie do białek i żółtek, woda do białek. łączysz składniki delikatnie mieszając trzepaczką - zamrozić i gotowe.Jak dodasz laskę wanilii to masz waniliowe , kawy rozpuszczalnej - kawowe , czekolady gorzkiej - czekoladowe . Po wyjęciu z zamrażarki trzeba odczekać z 5 minut by móc formować gałki , lepiej pakować w małe pojemniki na jednorazowe porcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja proponuje jak sie nie ma maszynki do lodow to w czasie zamrazania lody mieszac kilakrotnie ,nie robia sie wtedy krysztalki lodu, ja robie lody tylko z bita śmietana i zmiksowanymi owocami ,albo sorbety owoce +alkohol wersja dla doroslych Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez chudziak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 woda do białek. Heniu a nie do żółtek ? - Zawsze dodawałem do żółtek nie do białek ..... nie wiem czy białka z wodą ubijesz na sztywno raczej nie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Dzięki Heniu za bazę......jest już podstawa. Ja proponuje jak sie nie ma maszynki do lodow to wczasie zamrazania lody mieszac kilakrotnie To chyba tajemnica puszystości lodów.Jak długo mrozić lody? Czy aż 12 godzin jak sugerują w przepisach.....czy tylko do zamrożenia? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Mirek z tego przepisu co podał Henio też wyjdą bardzo dobre lody bez maszynki czy mieszania - warunek po zrobieniu masę dokładnie przykryj przed wsadzeniem do zamrażarki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Ja robilam maszynka to moznabylo jesc od razu ,ale mrozilam tez dluzej sorbet zawsze robie dzien przed jedzeniem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Mirek z tego przepisu co podał Henio też wyjdą bardzo dobre lody bez maszynki czy mieszania - warunek po zrobieniu masę dokładnie przykryj przed wsadzeniem do zamrażarki Mam lodówkę typu No Frost, to może kryształy nie powstaną?Ale i tak szczelnie przykryje ...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Jamie kiedyś robił 'lody' na szybko:Jogurt grecki i dowolne mrożone owoce w takich samych proporcjach, do tego miód i ew.mięta, wszystko zmiksował, wstawił na 1-2 godziny do zamrażalnika i gotowe, poszukaj na googlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 woda do białek. Heniu a nie do żółtek ? - Zawsze dodawałem do żółtek nie do białek ..... nie wiem czy białka z wodą ubijesz na sztywno raczej nie Tak poje liło mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Białka ubite - jak zwykle bez problemu, żółtka też + cukier tu i tu.Śmietanę a właściwie śmietankę kupiłem 30 % i za ch....nie da się jej ubić....jak była płynna tak i została.Mimo wszystko wymieszałem wszystko delikatnie, dodałem rozpuszczoną czekoladę i w foremkach aluminiowych wylądowało to to w zamrażalniku. Teraz tylko czekać, aż zamarznie .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) JA to bym zagotowala mleko i na ubite zoltka wlala dalej mieszajac. Dalej wrocilabym z tym do gara i gotowala ( anglaise) . Pozniej bym przelozyla do drugiej miski i schlodzila,wtedy dodalabym ubita smietane ( ewentualnie, wczesniej rozpuscilabym czekolade i dodala do tej ubitej smietany aby lody byly czekoladowe) .No i dopiero wtedy albo do maszyny do lodow,m jak sie nie ma to dozamrazarki i co pol godzimy wymieszac dobrzei tak w kolko. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Jakie mleko?W przepisie Henia nie ma mleka....... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Śmietanę a właściwie śmietankę kupiłem 30 % i za ch....nie da się jej ubić....jak była płynna tak i została. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona przed ubijaniem . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Śmietanę a właściwie śmietankę kupiłem 30 % i za ch....nie da się jej ubić....jak była płynna tak i została.Śmietanka powinna być dobrze schłodzona przed ubijaniem . Dokładnie moja teściowa wkłada śmietanę do zamrażalki przed ubijaniem na około 30 minut. No i smietana koniecznie z OSM Rawicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 JA bym dala mleka . masz tutaj przepis na 1,5 l lodow 1125g mlekavanilla pods 100g cukru , to razem zagotowac szczypta soli, 3 zoltka, 150g cukru, t razem ubic, i pozniej zrob tak jak wyzej pisalam. PAmietaj ze kiedy robisz Anglaise creme, to jaknie masz wprawy,trzymaj termometr i mieszanina powinna byc grzana do tzw. "wstazki' po ang. to ribbon stage. a wg termometru do 84 i od razu przelana do drugiego zimnegonaczyna na lodzie. 450g smietany ubic ( jesli chcesz lody czekoladowe , to okolo 250g czekolady , ale czekolady nie produktu czekoladowego).I taka uwaga, jesli dodajesz czekolade, to smietane tylko wstepnie ubihjasz,( widzialam, jakmagicy ubili smietane, a pozniej po dodaniu czekolady mieli wspaniale maslo czeoladow ), kiedy dodasz czekolade, ( temp. czekolady powinna byc w granicch 30-35 inaczej smietana rowniez poplynie) i mieszasz lekko ubijajac do konca Jesli zrobisz to co napisalam wyzej . Jesli masz maszyne do lodow, to calosc i tak musisz scholdzic do 4 stopni,zanim dodasz do takiej maszynki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Śmietanka była prosto ze sklepu, więc zimna......ale nie bardzo zimna. Dzięki Annam za kolejny konkretny przepis na bazę do lodów. Czyli ma być tak? 1125 ml/g mleka"vanilla pods"- laska waniliowa?250g cukru ,szczypta soli3 żółtka450 g śmietany 30% Mleko zagotować z cukrem 100 g i wanilią.Sól szczypta, 3 żółtka i 150g cukru, razem ubićNa ubite żółtka wlać mleko i dalej gotować do 84 C cały czas mieszając i przelać do schłodzonego naczyniaUbić śmietanę.Po schłodzeniu dodać ubitą śmietanę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Henio.....lody choć tylko 5h w lodówce, są.....BOSKIE! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Mi najlepsze wychodzą lody z tego przepisu http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21395 robione na maszynce która kosztuje ok 50zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Henio.....lody choć tylko 5h w lodówce, są.....BOSKIE Cieszy "mięto" teraz kombinuj z dodatkami . Jak zamiast cukr u dodasz trochę soli i ikrę z ryby , będziesz miał lody kawiorowe . Ta baza bez mieszania powtórnego podczas zamrażania wychodzi dobra i nie ma grudków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Ostatnio poszukiwałam śmietanki kremowej do lodów, która nie zawiera zagęszczaczy i konserwantów.U nas takiej nie ma.Zainteresowłam się serkiem mascarpone, który jest 40% śmietanką stabilizowaną kwasem cytrynowym.Zrobiłam przeliczenie zawartości tłuszczu do 33% i wyszło mi, że do 250g serka należy dodać 50 g wody.Dodałam tę wodę w postaci kruszonego lodu i ubiłam całość mikserem. Wyszła bardzo stabilna, trwała bita śmietana.Przepis na lody:1. serek mascarpone 250g2. lód kruszony 50g3. żółtka - 2szt4. 2 banany lub 1 banan+ 100g jagód Serek z lodem ubijamy na sztywną pianę.Owoce miksujemy z żółtkami na puszystą pulpę.Całość delikatnie mieszamy. (Część śmietany odkładamy na dekorację)Zamrażać najlepiej w maszynce. Można też bezpośrednio w zamrażarce ale z gorszym rezultatem gładkości.Cukru nie dodajemy.Uwaga: nie jestem zwolenniczką jedzenia surowych białek. Źle wpływają na florę bakteryjną naszych jelit. Co innego żółtka (bez salmonelli ) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Zrobiłem lody według przepisu Annam, na mleku i lipa.....Podejrzewam, że to wina kiepskiej jakości mleka, w której wody jest co niemiara.Pozostaję na razie przy bazie Henia, ale kolejne również wypróbuję. Jeszcze jedno pytanie mam.Jak zrobić lody typowo śmietankowe?W "bazie" są żółtka jajek i czuć je w lodach....może dać ich mniej? Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Jaką maszynke do lodów kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 żółtka jajek i czuć je w lodach. To co to za żółtka?Podejrzewam, że jakieś badziewne kupujesz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Dziwne Miro, ja robie te lody teraz prawie codziennie. Co prawda w maszyniegdzie po 12 minutach wychodza lodyi wspaniale sie lacza.Moze jednak one sa tylko i wylacznie przeznaczone do maszyny. Specjalnie postaram zrobic je na weekend i przedstawic aby pokazac,(co prawda tym azem w domowej maszynce, czyli bedzie ubijanie trawo okolo godziny ). Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.