miro Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Annam ale to nie wina przepisu, ale zapewne mleka.....za dużo w nim wody, a mleka za mało. To co to za żółtka? Podejrzewam, że jakieś badziewne kupujesz Jajka od mamy, więc na 100% są dobre.Sam kolor bazy jest jasno żółty i nie że śmierdzą, tylko czuć smak jajka.Daję 3 żółtka, może za dużo? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Daję 3 żółtka, może za dużo? Nie wiem, ile tej bazy robisz na trzech żółtkach.W klasycznych, przedwojennych przepisach na lody śmietankowe jest 15 żółtek na 2 litry śmietanki. Czyli 4 żółtka na 250 ml śmietanki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Jaką maszynke do lodów kupić?Dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Jaką maszynke do lodów kupić?Dzięki za odpowiedz Niecierpliwy jesteś.http://www.dobradieta.pl/forum/images/smiles/stroke.gifWspółcześnie sprzedawane maszynki domowe bazują na cylindrze z cieczą chłodzącą, który przed użyciem wymraża się przez kilka godzin.Jak wyglądają - możesz pooglądać na stronach sklepów.Wg mnie istotną sprawą jest materiał, z którego wykonane jest to naczynie.Wszystkie tanie wersje mają cylinder aluminiowy, co szczególnie przy wkładzie owocowym jest szkodliwe dla zdrowia.Poszukałabym maszynki z naczyniem z nierdzewki. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Jaką maszynke do lodów kupić? JA mam breville-ice-cream-maker-the-smart-scoop. Tutaj o niej pisalam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/?p=465114 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Widziałem ostatnio w Lidlu , https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjNwb6turvOAhVFthQKHaWJBOQQFghFMAk&url=http%3A%2F%2Fzblogowani.pl%2Fwpis%2F507032%2Furzadzenie-do-lodow-silvercrest-z-lidla&usg=AFQjCNE2Yk_HxLLxH-LyHcUpN3DbVANtKg&sig2=Ljtdg0x6IasjRhvPhBbbGw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie wiem, ile tej bazy robisz na trzech żółtkach.Tyle ile w przepisie Heniahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13245-domowe-lody-przepis-poszukiwany/?do=findComment&comment=509409 Może to jest tak jak z wędlinami.......nie można porównywać lodów domowych do sklepowych. Kolega zapytał o maszynkę, to ja zapytam o sens jej zakupu.Czy będzie różnica w jakości, jeśli lody zrobię w maszynce, zamiast w lodówce co jakiś czas mieszając? Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Będzie bo w maszynce jest stale mieszane podczas wychładzania i zamrażania lody są bardziej kremowe i puszyste , nie ma też zmrożonych drobinek lodu. Maszynką mozesz też robić lody z dodatkiem mleka zamiast śmietany czy sorbety owocowe Z tymi wyczuwalnymi żółtkami Mirek to pokombinuj z kupnymi jajkami wtedy smak nie powinien się przebijać co do lodów stricte śmietankowych to się nie wypowiadam bo "na biało" to u mnie schodzą tylko waniliowe czasem solo czasem z bakaliami Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 nie można porównywać lodów domowych do sklepowych. Można, można.Domowe są o niebo lepsze, nie mają konsystencji budyniu i sztucznych posmaków.Kup tanią maszynkę i zrób lody z dołączonego przepisu, np. bananowe ze śmietanką.Pod koniec ubijania w maszynce masa bieleje i prawie "wychodzi" z pojemnika.O jakichś kryształkach lodu nie ma mowy.Najlepiej robić 1/2 h przed podaniem i nie przetrzymywać zbyt długo w lodówce.Do takich bananowych możesz na końcu dodać kawałeczki czekolady.Inna wersja to spory dodatek płatków migdałowych + jeden starty gorzki migdał lub pestka z moreli; niebo w "ustnej jamie" Mirek to pokombinuj z kupnymi jajkami wtedy smak nie powinien się przebijać Co to za rada Właśnie fermowe jajka mają posmak, nieraz wstrętny, co zależy od karmy i świeżości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Anno rada taka jaki problem ... Tak jak nie każdy lubi swojską kurę czy kaczkę że o mleku, maśle czy śmietanie nie wspomnę tak i jajka swojskie mają inny smak i zgodzę się tu z Mirkiem że są wyczuwalne a wręcz dominują śmietankowość domowych lodów ... mnie to pasuje a komuś może przeszkadzać ... o smakach się nie dyskutuje.Tak na marginesie to te kupne lody nie widziały żywych żółtek a sproszkowane koncentraty to pewnie tylko te z wyższej półki Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Tak na marginesie to te kupne lody nie widziały żywych żółtek a sproszkowane koncentraty to pewnie tylko te z wyższej półki Z rzadka, bo z rzadka ale pojawiają się wytwórcy lodów z naturalnych produktów.Jednak żółtka w masie lodowej muszą być "zaciągane" termicznie, o czym pisała Annam. JA to bym zagotowala mleko i na ubite zoltka wlala dalej mieszajac. Dalej wrocilabym z tym do gara i gotowala ( anglaise) . Pozniej bym przelozyla do drugiej miski i schlodzila, Chodzi o bezpieczeństwo mikrobiologiczne wyrobu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Mam paru kolegów mocno siedzących w tym temacie ... do robienia lodów kupują bazę w proszku i mieszają to z wodą albo mlekiem zależnie od producenta Lody o których piszesz to niestety zapomniane dobre rzemiosło Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Mi osobiście smak pasuje, ale moja młodzież lat 14 .....czuć jajka.A na miękko wcina, aż mu się uszy trzęsą..... Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Jaja z ferm klatkowych o dziwo są bezpieczniejsze do jedzenia w stanie surowym od tych co kury biegają gdzie popadnie. Z dziecinnych lat pamiętam jak siostra robiła lody z jajek utartych i połączonych z letnim budyniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Jaką maszynke do lodów kupić?Dzięki za odpowiedz Niecierpliwy jesteś.http://www.dobradieta.pl/forum/images/smiles/stroke.gifWspółcześnie sprzedawane maszynki domowe bazują na cylindrze z cieczą chłodzącą, który przed użyciem wymraża się przez kilka godzin.Jak wyglądają - możesz pooglądać na stronach sklepów.Wg mnie istotną sprawą jest materiał, z którego wykonane jest to naczynie.Wszystkie tanie wersje mają cylinder aluminiowy, co szczególnie przy wkładzie owocowym jest szkodliwe dla zdrowia.Poszukałabym maszynki z naczyniem z nierdzewki. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Mam paru kolegów mocno siedzących w tym temacie ... do robienia lodów kupują bazę w proszku i mieszają to z wodą albo mlekiem zależnie od producenta Lody o których piszesz to niestety zapomniane dobre rzemiosło dziwie sie , co w kraju sie dzieje( no prawda jest ,ze dawno tam nie bylam ). U nas kazda firma lodziarska, taka ,ktora sie oczywiscie szanuje,( nie mam na mysli wielkich kombajnow) robia lody z jaj , smietany i mleka, jest jeszcze kilka innych dodatkow,np.glukoze( to ma wplyw na pozbywanie sie tych krysztalkow, o ktorych pisales) . Nie wspomne juz o smakach, gdzie szykuje sie wszystko od podstaw, czyli owoce czy orzechy. Jednak lody sa nagrdzane, wlasnie przez osiagniecie prawdziwego smaku. A smakow jest na prawde wiele .Moze po porstu musza kupujacy dojsc do tego, ze zrezygnuja z tych " mieszanych" a beda placic odrobine wiecej, a z zadowoleniem jesc to co powinno byc nazwane lodami. Dziwie sie Roger, bo dla mnie produkty z Polski, zawsze wydawaly sie takie prawdziwe, truskawki o smaku truskawek, itd. Swiat sie zmienia Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Chyba tu dawno nie byłaś i nie szukałeś "smaków dzieciństwa" ... powodzenia życzę Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Lody o których piszesz to niestety zapomniane dobre rzemiosło Nie do końca się z tym zgodzę, że zapomniane, bowiem mam przyjemność, od wielu, wielu lat być klientem lodziarni Pani Kwiatek w Jadowie. Jakieś 60 km od Warszawy. Firma rodzinna, od pokoleń produkuje lody metodą rzemieślniczą, używając lokalnych surowców. Jeśli mam kupić lody, to jadę tam. Smak nie do opisania, po śmietankowe mogę stać z termosem i godzinę ( bo i tak bywa ).Z pewnością nie jest to jedyny punkt na mapie kraju o dobrym, rzemieślniczym znaczeniu. Walczmy o to, by nie stał się historią, bo są jeszcze ludzie dla których kunszt i tradycja znaczy więcej niż logo i szybki szmal. Niech będą i niech trwają w tym, co robią.Nieważne, czy lodziarz, kowal, snycerz, szewc, masarz, zegarmistrz, lub kaletnik .. PSZauważyłem, że cytat pochodzi z postu Rogera, nie ANNAM. Za nieuwagę przy kopiowaniu przepraszam. Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.