Frugo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 witamdostałem taką "wędzarnię" w prezencie ale nie bardzo mam pojęcie jak ją używać. A że lat przybywa to i takie hobby zaczyna mnie interesować.Czy ktoś podpowie jak użytkować taką wędzarnię.Na dole palenisko. Drzwiczki są z przodu i z tyłu.Powyżej komora do wędzenia. Na dole blacha - dno - które można zdemontować. U góry tak samo, ale złożone z dwóch części.Nad komorą pokrywa z wyjściem na komin.Całość żeliwna. I co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Czy to urządzenie jest kompletne ? Czy na pewno to ma służyć do wędzenia? Jakoś sobie nie wyobrażam jak można by w tym wędzić. Nie ma żadnego miejsca w którym można by powiesić (ewentualnie położyć) wędzonki. Przednie drzwiczki, które teoretycznie są komorą tej "wędzarki" są za nisko. Wędzonki powinny wisieć w górnej części komory. Czy góra się jakoś zdejmuje ? Bardziej mi to wszystko wygląda na coś do pieczenia, podgrzewania, sam nie wiem. Doczytałem, że góra to pokrywa, zrób zdjęcie środka bez pokrywy. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Pools Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Piękna rzecz .....ale czy to faktycznie jakaś odmiana wędzarni.....?Dół wygląda jakby był dorobiony do reszty, ale może zdjęcia mylą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frugo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) całość wygląda na kompletną i tak została zakupiona.górną pokrywę można zdjąć. te blachy na dole i u góry komory można także zdjąć.po zdjęciu tam są dwa ranty na które można położyć drążki z wędzonkami. widać to na pierwszym zdjęciu przez wyjście na komin. jutro zrobię zdjęcia bez pokrywy to zobaczycie.przy czym pokrywa jest strasznie ciężka więc aby powiesić tam coś to trzeba by przed jej położeniem.może faktycznie to jest do pieczenia. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Frugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Nie no... moim zdaniem to zwykła ''koza'' jest ''Taki piecyk do ogrzania''... mam ja w garażu i kumpel też ma podobny ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie no... moim zdaniem to zwykła ''koza'' jest ''Taki piecyk do ogrzania''... mam ja w garażu i kumpel też ma podobny ...I zagadka rozwiązana Ktoś próbował przerobić na wędzarkę, dorabiając palenisko. Teoretycznie można by coś w tym uwędzić, wieszając kije z wędzonkami na rantach po zdjęciu pokrywy. Duże drzwi były paleniskiem gdzie wkłada się drewno, zamiast dolnej blachy był pewnie ruszt. W miejscu gdzie palenisko styka się z kozą były drzwiczki od popielnika. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Pools Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Koza przerobiona na smażalnię. Blacha z dna może zostać, ponawiercać w niej tylko otwory, górną pokrywę wywalić i przykrywać deseczkami albo workiem jutowym i możesz próbować wędzić.Jedyny problem to bardzo mała ilość miejsca na wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frugo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie no... moim zdaniem to zwykła ''koza'' jest ''Taki piecyk do ogrzania''... mam ja w garażu i kumpel też ma podobny ...I zagadka rozwiązana Ktoś próbował przerobić na wędzarkę, dorabiając palenisko. Teoretycznie można by coś w tym uwędzić, wieszając kije z wędzonkami na rantach po zdjęciu pokrywy. Duże drzwi były paleniskiem gdzie wkłada się drewno, zamiast dolnej blachy był pewnie ruszt. W miejscu gdzie palenisko styka się z kozą były drzwiczki od popielnika. to pokaż tą twoją kozę i kolegi też.wg mnie zagadka dalej nie jest rozwiązana. po południu wrzucę więcej zdjęć. Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez Frugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 To koza z dolnym dokładem mocy Zbij z desek drewnianą skrzynkę, powiedzmy 60/60/90, z drzwiczkami i dachem na zawiaskach. Zdemontuj poziome blachy, zasilikonuj środkowe i tylne drzwiczki . Jakoś ustabilizuj tę innowacyjną hybrydę. Zapekluj z 5 kg boczku i działaj. W międzyczasie czytaj stronę główna i forum Można jeszcze kombinować, żeby toto położyć ale to mniej wygodne i więcej roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frugo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160810/b7c340d29d16ea5bd2e6ffa441a25b2c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160810/f1e22201aee6f62d5781b1d506ca7da4.jpg Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaKomora główna jest zrobiona na stałe. Obok niej są symetrycznie po obu stronach kanały. Dolną i górną pokrywę komory można zdjąć. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaDół ma identyczne drzwiczki do paleniska z przodu i z tyłu jak górna część co świadczy o tym że to jest komplet. Ornament na drzwiczkach także taki sam Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 nie to raczej wygląda na piekarnik , widziałem podobne urzadzenie na kampingu u mojego wuja dziś już sędziwego , który wraz z kolegą w kształcie prostopadłoscianu mieli podobną konstrukcję , w brytfannach piekli pasztete lub ryby etc . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frugo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 To ma w sumie sens. całość jest dostosowana do czegoś takie.Ale myślę czy by nie zdjąć góry i nie wędzić w tej komorze zostawiając dolną płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 wędzić w tej komorze zostawiając dolną płytę Możesz spróbować, aczkolwiek ta dolna płyta powinna mieć dziury, ewentualnie możesz się jej całkiem pozbyć. Przez pierwsze dwa, trzy wędzenia ogarniesz temperaturę i będzie dobrze. Po wygrzaniu takiej wędzarki, do wędzenia będą potrzebne znikome ilości drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Kolego Frugo , zrób sobie z Tego urządzenia piekarnik na spotkania w gronie przyjaciół , orginalne , ciekawe dla wielu , szkoda pracy przy przeróbce na wędzarnie , wedzarni , konstrukcji sprawdzonych na forum ile chcesz do wyboru i koloru . Pozdrawiam Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 @Frugo, zostaw to jak jest zdejmij pokrywę górną i tam wpasuj beczkę z dopasowanym dnem, w beczce zrób drzwiczki od czoła i będziesz miał komorę a jak dobrze podłożysz to na dole piekarnik - to będzie najprostsza i najtańsza przeróbka testowa ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frugo Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Dzięki tak właśnie zrobię. Beczka 200l ma prawie idealny rozmiar Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frugo Opublikowano 3 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Września 2016 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160903/f0f3ffb76fa5e040f8a93f3617ac6004.jpg Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaTakie jest logo na wedzarni Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalkahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160903/cedc9a51db1eefa107b805f63fdacd5f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160903/b8b8af11f90aefa82de474813537d033.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160903/e3a98eec069b582d445c44b31b5f6b91.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160903/abc85903708355b6d722c13f64fedebb.jpg Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frugo Opublikowano 3 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Września 2016 Pierwsze palenie za mną. W środku temperatura równomierna. Jutro będę miał termometr to napisze ile dokładnie. Ręką wsadzajac do komory temperatura podobna jak u dziadka przy jego wedzarni. Tak czy tak spróbuję coś uwędzić. Za bardzo mnie korci Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Września 2016 Tak czy tak spróbuję coś uwędzić. Za bardzo mnie korci Tylko nie pal tak jak na ostatnim zdjęciu proszę ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frugo Opublikowano 5 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Września 2016 Nie nie spokojnie. Wypalałem mocno bo oksydowałem z zewnątrz olejem rzepakowym Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frugo Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Marca 2017 Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 28 mar 2017 - 14:26]No to pierwsze wędzenie już na dobre. Dam znać jak wyszło. Bardzo ładnie stabilnie się trzyma temperatura po wygrzaniu. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.