marula3 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) WitamWczoraj wędziłem między innymi kiełbasę w osłonce wieprzowej 28mm, i w osłonce kolagenowej 45mm,( użyłem łopatki wieprzowej ). Po uwędzeniu stwierdziłem że osłonki trudno odchodzą od kiełbasy. Do wyrobienia masy mięsnej dodałem 0,8litra wody na 10kg, poprzednio dodawałem 0,5litra, Kiełbasę wędziłem przez 4godz., później podpiekałem 1godz, nie parzyłem. Kiełbasę robiłem wieczorem, trzymałem przez noc w lodówce, rano wędziłem.Co może być przyczyną że osłonki trudno odchodzą od kiełbas ?Pozdrawiam Edytowane 20 Sierpnia 2016 przez marula3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 później podpiekałem 1godz, Osłonki w kiełbasach cienkich podpiekanych trudno się zdejmują. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Szczególnie wtedy gdy kiełbasa jest mało tłusta.Jak się podsuszy to może być łatwiej.Czy osłonka 45mm napewno była kolagenowa, bo może białkowa, jeśli tak to przed napełnieniem trzeba ją moczyć w wodzie z dodatkiem soli. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 później podpiekałem 1godz, Osłonki w kiełbasach cienkich podpiekanych trudno się zdejmują. arkadiusz !Kiełbasa była robiona wg Twojego przepisu, smak b. dobry. Czy trzymanie kiełbasy przed wędzeniem w lodówce mogło wpłynąć na trudności z ściąganiem osłonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Kiełbasa była robiona wg Twojego przepisu, smak b. dobry. Z którego.?O której rozmawiamy?.Cienkiej czy grubej.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 W swoim przepisie nie określałeś jakie mają być osłonki, ja zawsze robię z 28mm, i 45mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) Który to przepis.Chyba zrobiłeś za chudą jak pisał PePe. Czy trzymanie kiełbasy przed wędzeniem w lodówce mogło wpłynąć na trudności z ściąganiem osłonek. Nie Edytowane 20 Sierpnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Trochę pewnie tłuszcz się wykapał, bo grzałem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) Trochę pewnie tłuszcz się wykapał, bo grzałem nieźle Tu masz przyczynę.Podpieka się w temp. 90C do uzyskania w środku 68C.Jak Cię znam to hajcowałeś jak w piecu hutniczym i temperatury w środku nie sprawdzałeś.? Edytowane 20 Sierpnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 arkadiusztemperaturę sprawdzałem, lecz nie mogłem osiągnąć 68 stopni, więc trochę dokładałem, czasem było 100stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Taki urok kiełbas podpiekanych.Z kabanosów też osłonka nie schodzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 To jakaś nowa moda na ściąganie osłonki z kiełbasy?Jeszcze zrozumie przy kiełbasie białej, parzonej ale przy zwykłej ściągać osłonkę......to "profanacja" wyrobu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Jeszcze zrozumie przy kiełbasie białej, parzonej ale przy zwykłej ściągać osłonkę......to "profanacja" wyrobu. Ja nawet z białej nie ściągam, ale są różne gusta. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Czasami ściągnę z białej, ale przy wędzonej to cały jej urok w jelicie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Czasami trafi się jelito o grubej ściance to wtedy z białej zdejmuje,ale dla mnie cały smak kiełbacha ma jak jest we "flaku".Wracając do tematu,to chyba faktycznie za mocno podpiekłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Możliwe że trochę podpiekłem, ale ja nie parzę kiełbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 A tak pytanie , to dlaczego chcesz sciagnac ta oslonke? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) A tak pytanie , to dlaczego chcesz sciagnac ta oslonke? Żeby nie memłała się po zębach Edytowane 20 Sierpnia 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.