Skocz do zawartości

Kiełbasa trudno odchodzi od osłonek


marula3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj wędziłem między innymi kiełbasę w osłonce wieprzowej 28mm, i w osłonce kolagenowej 45mm,( użyłem łopatki wieprzowej ). Po uwędzeniu stwierdziłem że osłonki trudno odchodzą od kiełbasy. Do wyrobienia masy mięsnej dodałem 0,8litra wody na 10kg, poprzednio dodawałem 0,5litra, Kiełbasę wędziłem przez 4godz., później podpiekałem 1godz, nie parzyłem. Kiełbasę robiłem wieczorem, trzymałem przez noc w lodówce, rano wędziłem.

Co może być przyczyną że osłonki trudno odchodzą od kiełbas ?

Pozdrawiam

Edytowane przez marula3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

później podpiekałem 1godz,

 

 Osłonki w kiełbasach cienkich podpiekanych trudno się zdejmują. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczególnie wtedy gdy kiełbasa jest mało tłusta.

Jak się podsuszy to może być łatwiej.


Czy osłonka 45mm napewno była kolagenowa, bo może białkowa, jeśli tak to przed napełnieniem trzeba ją moczyć w wodzie z dodatkiem soli.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

później podpiekałem 1godz,

 

 Osłonki w kiełbasach cienkich podpiekanych trudno się zdejmują. 

 

arkadiusz !

Kiełbasa była robiona wg Twojego przepisu, smak b. dobry. Czy trzymanie kiełbasy przed wędzeniem w lodówce mogło wpłynąć na trudności z ściąganiem osłonek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa była robiona wg Twojego przepisu, smak b. dobry.

 

Z którego.?O której rozmawiamy?.Cienkiej czy  grubej.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Który to przepis.Chyba zrobiłeś za chudą jak pisał PePe.
 


 

 

Czy trzymanie kiełbasy przed wędzeniem w lodówce mogło wpłynąć na trudności z ściąganiem osłonek.

 

Nie 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę pewnie tłuszcz się wykapał, bo grzałem nieźle

 

Tu masz przyczynę.Podpieka się w temp. 90C do uzyskania w środku 68C.Jak Cię znam :D  to hajcowałeś jak w piecu hutniczym i temperatury w środku nie sprawdzałeś.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki urok kiełbas podpiekanych.Z kabanosów też osłonka nie schodzi. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jakaś nowa moda na ściąganie osłonki z kiełbasy?

Jeszcze zrozumie przy kiełbasie białej, parzonej ale przy zwykłej ściągać osłonkę......to "profanacja" wyrobu. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze zrozumie przy kiełbasie białej, parzonej ale przy zwykłej ściągać osłonkę......to "profanacja" wyrobu.

 

Ja nawet z białej nie ściągam, ale są różne gusta. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasami ściągnę z białej, ale przy wędzonej to cały jej urok w jelicie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.