Kalcyt Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 WitamWczoraj pierwszy raz wędziłem w wędzarni wykonanej z szafki BHP.Niby wszystko poszło nieźle, ale zauważyłem, że mam kłopoty z odpowiednią jakością dymu przy utrzymaniu temperatury.Palenisko jest oddalone od wędzarni o ok. 140 cm. Średnica rury doprowadzającej dym to 13cm. Palenisko dość duże, bo gł. 60, wys.30, szer.30. Jako drzwiczki zastosowałem zdobyte na zaprzyjaźnionym skupie złomu żeliwne drzwiczki od pieca.Może wytrawni zadymiarze podpowiedzą mi, co ewentualnie mógłbym i powinien zmienić.Zastanawiam się również, czy mocowanie kijów nie jest za wysoko. Górny rząd 15 cm od wierzchu wędzarni, dolny 40cm.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Niekoniecznie musi to być wina sposobu palenia, ale samej szafki.Podmuch chłodniejszego wiatru skutecznie ją wychładza i temperatura może skakać.Teraz jest ciepło, ale jak będzie zimniej, to dopiero zrobi się problem.Skróciłbym przewód, powiększył jego średnice i już będzie lepiej.Poza tym warto, a nawet trzeba ocieplić wędzarnię. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Szafkę już prawie całą obiłem z zewnątrz deskami z palet drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Palisz przy otwartych drzwiczkach, czy uchylonych? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Domyślam się, że pytasz o drzwiczki paleniska.Więc kombinowałem i tak i tak. Generalnie znacznie większym problemem od temperatury jest moim zdaniem za mała ilość dymu.Temperaturę w sumie jestem w stanie podnieść dokładając drewna.Natomiast aby tworzyło się więcej dymu kombinowałem, żeby zadusić ogień zamykając drzwiczki i widoczny na zdjęciu szyberek. Dymu jakoś specjalnie nie przybywało, natomiast temperatura spadała. Skróciłbym przewód, powiększył jego średnice i już będzie lepie jakie wartości byłyby proponowane? Do ilu skrócić dolot oraz jak bardzo zwiększyć jego średnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) Generalnie znacznie większym problemem od temperatury jest moim zdaniem za mała ilość dymu. Wędzarnia to nie lokomotywa.Wystarczy niewielka ilość dymu, żeby prawidłowo wędzić. Do ilu skrócić dolot oraz jak bardzo zwiększyć jego średnicę? Średnicy na razie bym nie ruszał a skrócił bym z połowę tylko jak skrócisz będziesz musiał więcej doglądać, żeby Ci temperatura za wysoko nie skoczyła. Edytowane 28 Sierpnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) Wędzarnia to nie lokomotywa.Wystarczy niewielka ilość dymu, żeby prawidłowo wędzić. Hmm, zdaje się, że źle zinterpretowałem opis na jakimś innym forum. Że w środkowej fazie wędzenia dym powinien być gęsty.... Średnicy na razie bym nie ruszał a skrócił bym z połowę tylko jak skrócisz będziesz musiał więcej doglądać, żeby Ci temperatura za wysoko nie skoczyła.Wędzarnia jest na działce, więc siłą rzeczy ciągle się kręcę koło ciuchci.Zastanawiam się, czy może lepiej by było, gdybym jednak zostawił długość kanału, a zwiększył średnicę. Nie ukrywam, że było by to prostsze rozwiązanie.Pytanie tylko, czy sensowne. Może mimo wszystko mam za małe palenisko. W wątku kolegi Mirekr134a poczytałem, że ma sporo większe. Edytowane 28 Sierpnia 2016 przez Kalcyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Długi kanał ma swoje zalety i wady z resztą jak każdy inny.Miałem kiedyś beczkę i kanał 1,20 m o średnicy 120 i wszystko działało a za palenisko na początku miałem dołek w ziemi.Później zmieniłem na zbiornik po wodzie 100 l to wtedy odległość paleniska od beczki była jeszcze większa.Co do tego gęstego dymu to też bym nie przesadzał.Mój sąsiad się kiedyś dziwił jak ja wędzę ,że tak mało dymu leci.Może pokaż swoje wędzonki to wtedy ocenimy czy coś jest nie tak.A może po prostu masz tą rurę źle umieszczoną w palenisku i nie masz ciągu.Parę fotek tej wędzarni też by pomogło w ustaleniu ew.przyczyny bo tak to możemy sobie pogdybać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Postaram się jutro ją obfotografować. Faktycznie, po co prowadzić akademickie dysputy, jak można zobaczyć przedmiot dyskusji.Do tej pory wędziłem u kolegi. Ma wędzarnię z beczki. Teraz mam swoją i chciałbym, żeby działała jak najlepiej. Kiedy sobie forum przeglądam, to aż mi ślinka cieknie, więc chciałbym popróbować robić coś ciekawszego.Wczoraj tylko trochę boczku (po sparzeniu rewelka), jakieś udka z kurczaka tudzież 2 białe serki made by LIDL. Doszedłem do wniosku, że na pierwsze wędzenie lepiej nie ryzykować z za dużym wsadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Masz za małe palenisko. Zbyt długi kanał. Zaczniesz wedzic jak zrobisz poprawki. Możesz czytać wszelkie porady i nie przyniesie efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Andyandy, poproszę o podpowiedź jak bardzo zwiększyć palenisko i jak bardzo skrócić kanał. Średnica może być?Tak na tę chwilę wygląda to wszystko. Na szczęście sprawy wykończeniowe odpuściłem sobie do momentu, kiedy się okaże, że wsio działa jak powinno.Przepraszam, że zdjęcia są na leżąco. U mnie w komputerze wygląda wszystko dobrze a po wstawieniu taka lipa. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Kalcyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Jeżeli już musisz mieć ta szafkę, to należy zrobić palenisko przy szafce. Może być murowane lub z blachy. Wielkość min 60 cm x 60 cm. Wysokość 50 cm. Koniecznie wyjdź z ziemi. Najlepiej zrobisz stawiając wędzarnia konkretna tak jak inni użytkownicy. Mam nadzieję, że szybko się przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Wiesz,zagłębienie jej w ziemi to sposób na uniknięcie kradzieży. A takowe się zdarzają na naszych działkach.Jaką odległość palenisķa od szafki byś proponował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Wiesz,zagłębienie jej w ziemi to sposób na uniknięcie kradzieży. Palenisko bezpośrednie na dole w szafce i po kłopocie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Tylko czy wtedy zamiast wędzarni nie będę miał ... piekarnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Ja kilkanaście razy pisałem i się powtórzę po raz enty - usuń dno z tej szafki - postaw ją na cegłach - odpal i czekaj jak będziesz miał żar - wstaw wedliny i osuszaj przy otwartych dzrwiczkach , jak będą suche to dokładaj delikatnie SUCHE drewno by tylko się tliło i delikatnie przymykaj dzrzwiczki by dym się ulatniał - nie musi być gęsty ale ma przepływać . Najlepiej zrobisz jak też pozbędziesz się "dachu "szafy i tam nakryjesz workiem jutowym którym będziesz kontrolował wypływanie dymu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 A czy nie lepiej zamiast worka jutowego zrobić zasuwę do regulacji przepływu?Sorka, ale chciałem mieć odrobinę lepszą wędzarenkę od beczki, a worek jakoś mi się z nią właśnie kojarzy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Możesz dopasować deseczki, które będziesz wyjmował i dokładał, w zależności od potrzeb. Pooglądaj wędzarnie wiejskie nadesłane przez Dziadka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 OK, poprzeglądam sobie.Po demontażu środka szafki zostało mi trochę blachy, więc jest z czego zrobić zasuwę. Ciągle nie mam info o ile skrócić przewód dymowy. Widziałem na yt że ktoś sobie z tyłu szafki podwieszał coś w rodzaju węglarki i to było całe palenisko. Sądziłem, że palenisko powinno być oddalone od wędzarni, dlatego też zrobiłem jak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Nie zaśmiecaj sobie głowy "pomysłami" z yt. Tutaj znajdziesz wszystko co potrzebne, by osiągnąć najlepsze wyniki. Masz gotowe i sprawdzone wzorce, które należy jedynie wdrożyć. Do tego nieocenioną pomoc fachowców, z wieloletnim doświadczeniem.Możesz zrobić palenisko z kanałem, a po usunięciu dna, palenisko bezpośrednie. Będą dwa w jednym, który sposób wybierzesz, zależy od Ciebie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Ciągle nie mam info o ile skrócić przewód dymowy Informacji masz sporo: Średnicy na razie bym nie ruszał a skrócił bym z połowęzrobić palenisko przy szafce. Może być murowane lub z blachy. Wielkość min 60 cm x 60 cm. Wysokość 50 cm.Palenisko bezpośrednie na dole w szafce i po kłopocieTylko wybrać co najbardziej ci odpowiada i działać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 No widzisz. Palenisko z kanałem już jest. Są sugestie, żeby skrócić kanał. Tylko pytanie, do jakiej długości. I czy rzeczywiście moje palenisko jest za małe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Osoby które udzielają ci odpowiedzi wiedzą co pisz, więc skoro sugerują że jest za małe, to tak jest.Arkadiusz napisał ci wyraźnie, żebyś wstępnie skrócił o połowę, a średnicy przewodu nie zmieniał.Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby skrócić i sprawdzić jak wędzarnia będzie się zachowywać.Będzie dobrze to zostawisz, będzie źle ........ poszukamy innego rozwiązania. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalcyt Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 No tak. Tylko jakoś blado widzę przestawianie paleniska. Cóż, w wolniejszej chwili wczytam się głębiej w forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Trochę cię nie rozumiem.Pytasz, dostajesz odpowiedź a mimo tego masz nadzieję że znajdziesz cudowne, inne rozwiązanie na forum? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.