kasia.opal Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Września 2016 Witam,Mam pytanie dotyczące nastrzykiwania mięsa...Czy podczas peklowania mięsa na mokro nastrzykuje się mięso codziennie podczas jego przewracania czy tylko raz jak się wrzuca mięso do solanki.I czy tak samo postępuje się w przypadku mięsa b/k i z kością.Z góry dziękuję za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Września 2016 Witam,Mam pytanie dotyczące nastrzykiwania mięsa...Czy podczas peklowania mięsa na mokro nastrzykuje się mięso codziennie podczas jego przewracania czy tylko raz jak się wrzuca mięso do solanki.I czy tak samo postępuje się w przypadku mięsa b/k i z kością.Z góry dziękuję za info Kasia nie piszesz, czy masz już mięcho i jakiej wielkości, więc trudno doradzić, ale tu jest wszystko http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Września 2016 Kasia nie piszesz, czy masz już mięcho i jakiej wielkości, więc trudno doradzić, A co tu ma wielkość mięsa do rzeczy Kasia, mięso nastrzykujesz raz na początku peklowania, niezależnie od wielkości kawałków.Przeważnie nastrzykujesz w ilości 10% wagi mięsa. I czy tak samo postępuje się w przypadku mięsa b/k i z kością. Tak tak samo, tylko mięso z kością nastrzykujesz bardziej przy kości.Bo mięso zaczyna się psuć od kości. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Września 2016 Co ma wielkość mięsa? A to , że gdyby podała to bym jej napisał ile i jakiej wielkości nastrzyki, sam podałeś w procentach, więc o co kaman?Jeszcze powinieneś dla ścisłości dopisać, żeby mięskiem nie merdała, bo chyba o tym zapomniałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Września 2016 Co ma wielkość mięsa? A to , że gdyby podała to bym jej napisał ile i jakiej wielkości nastrzyki, sam podałeś w procentach, więc o co kaman? A o to ,że się podaje w procentach. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie ważył po kolei np. 10 kawałków mięsa i podawał na forum ich wagi.Chyba żeby chciał "pofilozofować" Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) szaja tutaj masz tabelkę nastrzyku solanki wg Dziadka 15 % Edytowane 17 Września 2016 przez Gwizdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) szaja tutaj masz tabelkę nastrzyku solanki wg Dziadka 15 % Tabelka jest do ok.12 kg.A co będzie jak będziesz miał więcej mięsa ? .Dlatego nastrzyk zawsze podaje się w procentach w stosunku do wagi mięsa. Edytowane 17 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Września 2016 szaja tutaj masz tabelkę nastrzyku solanki wg Dziadka 15 % Gwizdek mam tabelę nie jedną, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) Tabelka jest do ok.12 kg.a co będzie jak będziesz miał 23 kg mięsa .dlatego nastrzyk zawsze podaje się w procentach w stosunku do wagi mięsa.Arek masz 100 % racji. Tabelę podałem dla przykładu: waga mięsa + % solanki= razem . dla przypomnienia "nastrzyk zawsze podaje się w procentach w stosunku do wagi mięsa." Edytowane 17 Września 2016 przez Gwizdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Września 2016 Co ma wielkość mięsa? A to , że gdyby podała to bym jej napisał ile i jakiej wielkości nastrzyki, sam podałeś w procentach, więc o co kaman?A o to ,że się podaje w procentach. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie ważył po kolei np. 10 kawałków mięsa i podawał na forum ich wagi.Chyba żeby chciał "pofilozofować" A skąd wiesz, że ma dziesięć kawałków, a nie jedną szynkę 8kg? Chyba ci na odcisk nadepnąłem, że nie możesz sobie poradzić ze sobą, strzel sobie kielicha, przejdzie ci ,zamiast wichrzyć wszędzie. I proszę cie nie mów o zdrowych zmysłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Września 2016 A skąd wiesz, że ma dziesięć kawałków, a nie jedną szynkę 8kg? A skąd wiesz, że np. nie ma? 1 szynki chyba nie będzie przewracać - trudne Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Września 2016 Chłopaki zbastujcie!Zobaczcie na profil kasia.opal......to kolejna prowokacja! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia.opal Opublikowano 17 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Września 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź. nie wiem o co chodzi p.Miro z prowokacją - serio się pytałam p.s. by rozwiać wątpliwości pekluję kilka kawałków mięsa i że 10% w stosunku do wagi to wiedziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Września 2016 Chodzi o to że konto założyłaś 24 kwi 2014 i dopiero po ponad dwóch latach zadajesz pytanie.To dość dziwne zachowanie...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Września 2016 ...bo się wstydziła......miro ja też czkałem na pierwszy "wpis" 3 lata.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Września 2016 Ostatnimi czasy wiele takich wstydliwych kont się jakoś dziwnie ......uruchomiło.Przypadek? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Września 2016 Ja osobiście nie nastrzykuję szynek,jedyny wyjątek to szynka z kością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Września 2016 Ostatnimi czasy wiele takich wstydliwych kont się jakoś dziwnie ......uruchomiło. Przypadek? Mirku coś taki podejrzliwy? gdybym Cię nie znał z realu to kto wie co miałbym o Tobie myśleć, a tak to wielki szacun. A teraz do rzeczy wierz mi wielu forumowiczów jest bardziej biernymi niż czynnymi uczestnikami i wcale się im nie dziwię, sam czasami a ostatnio coraz częściej jestem zniesmaczony @kasia.opal, Sorki za wtręd Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Września 2016 Jestem czujny, nie podejrzliwy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3-nasty Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Września 2016 Jestem czujny, nie podejrzliwy. miro, ciekaw jestem co powiesz w moim przypadku kiedy zapytam o niby jakieś twoim zdaniem głupstwo obiecałem sobie że na tym forum nigdy nic nie napiszę no i stało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Września 2016 Czyli opłacało się być czujnym.....przynajmniej miło jest cię poznać..... i to jeszcze z okoleca, jak piszesz. Witaj na forum. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Września 2016 Co do solanki i nastrzyków, to wolę wędzonki mniej słone, w 10% roztworze, (0,5l na 1kg mięsa) czyli wg sposobu Miro. Różnica - użyłem samej peklosoli do solanki i ciekaw jestem czy to jakiś błąd. Polędwiczki następnym razem pomoczę w wodzie dłużej po peklowaniu by je nieco odsolić. P.S. Też dość długo byłem uśpionym forumowiczem (tzw. śpiochem), a dziś nastawiłem dopiero swoje drugie peklowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Września 2016 (0,5l na 1kg mięsa) czyli wg sposobu Miro. Ups...ale to nie mój sposób? Różnica - użyłem samej peklosoli do solanki i ciekaw jestem czy to jakiś błąd Wręcz odwrotnie! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3-nasty Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Września 2016 Czyli opłacało się być czujnym.... okoleca, jak piszesz. Witaj na forum. Tak opłaciło się lecz tylko w tym przypadku eeetam, pisałem chyba jak byłem po wzmrou, to było tak dawno, quźwa nawet tego nie zauważyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) Nie chodziło mi o błąd, tylko że jesteś z mojej okolicy..... Kiedyś będziesz w okolicy sklepu....wpadnij.Zapraszam! Edytowane 19 Września 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.