Skocz do zawartości

Boczki, szynki - jasne po wędzeniu / wędzarnia elektryczna thw


oliho

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Bracia !

Mam do Was pytanie : od paru miesięcy wędzę przy użyciu wędzarki elektrycznej thw.

mimo wędzenie w temp. ok. 60 st. w czasie ok. 5 godzin moje wędzonki nigdy nie mają takiej barwy jak wędzonki z wędzarni tradycyjnej.

skórka na boczku ładnie wybarwiona ,natomiast z góry mięso jest w barwie "surowe".

Co może być przyczyną ?  

Mięsko jest peklowane 6 dni w temp. 4 st.

wędzę na zrębkach olchowych .

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co Ty chcesz od tych wędzonek? Następnym razem w połowie wędzenia odwróć lu przewieś kije i nie ładuj pełnej wędzarni. Jeśli robisz to na kratkach, to przekładaj kawałki mięsa i pilnuj by były luźno i nie stykały się ze sobą.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oliho, jak długo osuszasz mięso przed daniem dymu? :D

po peklowanie ( 6 dni) wykładam na kratki ok. 18 w piątek i daję do lodówki;  o 6 rano wyciągam wszystko z lodówki i w kuchni w temp. pokojowej trzymam 3 godziny.

po tym czasie daje mięsko do wędzarki i osuszam przez ok. 30 minut w temp. 50 st.  Po tym czasie zaczynam dymić.

 

@Zbój Madej - za długo "suszę" ?   podpowiedz cos .

Edytowane przez oliho
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

za długo "suszę"

 

Nie suszenie, a osuszanie :D nie osuszaj na czas tylko do momentu aż mięsko w wędzarni będzie suche na powierzchni, ale też nie osuszaj do oporu bo zrobi się skorupa co dymu nie przepuści do mięsa. Temp. osuszania 40-45 st.C, może być kilka kresek więcej, a jak ładnie się osuszy to wtedy dymek dajesz i dymisz tak długo aż kolorek Tobie się spodobie :D Podczas osuszania i dymienie przekładaj kije w wędzarni :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co się czepiasz tych wędzonek. :) Osuszasz prawidłowo bo masz ładny kolor.Gdyby tak było jak pisze Zbój i byś je za długo osuszał to kolorek byłby o wiele bledszy.Jak chcesz mieć ciemniejsze to musisz wydłużyć czas wędzenie.Wędzarnie elektryczne z dymogeneratorem to nie wędzarnie tradycyjne.W wędzarni elektrycznej zawsze trzeba dłużej wędzić niż w tradycyjnej, żeby otrzymać porównywalny kolor.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 
"Stosując odpowiednie drewna można uzyskać następujące 
walory smakowe i zapachowe naszych wyrobów: 

Jabłoń - bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy; 

Wiśnia - podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę na kolor ciemno brązowy; 

Klon cukrowy - dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor, stosować do wędzenia ryb i wołowiny; 

Jesion - szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny, 

Winorośl - dostarcza dużo dymu, każdy gatunek innego, wszystkie rodzaje posiadają jednak generalnie bogaty i głęboki smak owocowy, polecana szczególnie do wędzenia ryb i drobiu; 

Akacja - uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia, szczególnie polecana do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny; 

Bez - dym bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobina zapachu (smaku) kwiatowego, polecany do wędzenia owoców morza i baraniny; 

Dąb czerwony - jedno z najszybciej palącego się drewna, wyczuwalny smak miodu, oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki, daje barwę brązową. 

Dąb biały - jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte, polecany do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu; 

Buk - nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb; 

Grusza - paląc drewnem gruszy, uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina, wędzić przede wszystkim drób; 

Olcha - najlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny, ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb

Orzech - uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw, do wędzenia drobiu i ryb; 

Zioła i przyprawy - podczas wędzenia, szczególnie w końcowej jego fazie, można dodać startego czosnku, papryki, cebuli, pieprzu, tymianku bezpośrednio do paleniska, co spowoduje powstanie dużej ilości aromatycznego dymu i nada potrawom wspaniałego smaku." 
Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze raz podkreślę, że te wędzonki są naprawdę ładnie uwędzone.

 

Mnie się też podobają, ale są osoby co to lubią bardziej wpadające w brąz.Bardziej przypominają  wiejskie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kto się czepia?

 

To nie było do Ciebie.To było do autora wędzonek. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.