oliho Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Września 2016 Cześć Bracia !Mam do Was pytanie : od paru miesięcy wędzę przy użyciu wędzarki elektrycznej thw.mimo wędzenie w temp. ok. 60 st. w czasie ok. 5 godzin moje wędzonki nigdy nie mają takiej barwy jak wędzonki z wędzarni tradycyjnej.skórka na boczku ładnie wybarwiona ,natomiast z góry mięso jest w barwie "surowe".Co może być przyczyną ? Mięsko jest peklowane 6 dni w temp. 4 st.wędzę na zrębkach olchowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Września 2016 Pokaż zdjęcia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliho Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Września 2016 Pokaż zdjęchttp://static.pokazywarka.pl/bigImages/6938705/18978278.jpg?1474724738 http://static.pokazywarka.pl/bigImages/6938705/18978280.jpg?1474724738 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Co Ty chcesz od tych wędzonek? Następnym razem w połowie wędzenia odwróć lu przewieś kije i nie ładuj pełnej wędzarni. Jeśli robisz to na kratkach, to przekładaj kawałki mięsa i pilnuj by były luźno i nie stykały się ze sobą. Edytowane 24 Września 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2016 Oliho, jak długo osuszasz mięso przed daniem dymu? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliho Opublikowano 24 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Oliho, jak długo osuszasz mięso przed daniem dymu? po peklowanie ( 6 dni) wykładam na kratki ok. 18 w piątek i daję do lodówki; o 6 rano wyciągam wszystko z lodówki i w kuchni w temp. pokojowej trzymam 3 godziny.po tym czasie daje mięsko do wędzarki i osuszam przez ok. 30 minut w temp. 50 st. Po tym czasie zaczynam dymić. @Zbój Madej - za długo "suszę" ? podpowiedz cos . Edytowane 24 Września 2016 przez oliho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2016 Możesz wydłużyć o godzinę czas wędzenia i dokończyć podpiekaniem, albo parzeniem, jak wolisz. I powinny być takie jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Września 2016 za długo "suszę" Nie suszenie, a osuszanie nie osuszaj na czas tylko do momentu aż mięsko w wędzarni będzie suche na powierzchni, ale też nie osuszaj do oporu bo zrobi się skorupa co dymu nie przepuści do mięsa. Temp. osuszania 40-45 st.C, może być kilka kresek więcej, a jak ładnie się osuszy to wtedy dymek dajesz i dymisz tak długo aż kolorek Tobie się spodobie Podczas osuszania i dymienie przekładaj kije w wędzarni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Września 2016 Te wędzonki masz fajnie owędzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Września 2016 Nie wiem co się czepiasz tych wędzonek. Osuszasz prawidłowo bo masz ładny kolor.Gdyby tak było jak pisze Zbój i byś je za długo osuszał to kolorek byłby o wiele bledszy.Jak chcesz mieć ciemniejsze to musisz wydłużyć czas wędzenie.Wędzarnie elektryczne z dymogeneratorem to nie wędzarnie tradycyjne.W wędzarni elektrycznej zawsze trzeba dłużej wędzić niż w tradycyjnej, żeby otrzymać porównywalny kolor. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Jak chcesz mieć ciemniejszy kolor to uwędź czereśnią, czy wiśnią, bo olcha daje raczej lekko brązowy kolor wędzonek, co Tobie nie odpowiada. Edytowane 24 Września 2016 przez EAnna lit. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) "Stosując odpowiednie drewna można uzyskać następujące walory smakowe i zapachowe naszych wyrobów: Jabłoń - bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy; Wiśnia - podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę na kolor ciemno brązowy; Klon cukrowy - dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor, stosować do wędzenia ryb i wołowiny; Jesion - szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny, Winorośl - dostarcza dużo dymu, każdy gatunek innego, wszystkie rodzaje posiadają jednak generalnie bogaty i głęboki smak owocowy, polecana szczególnie do wędzenia ryb i drobiu; Akacja - uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia, szczególnie polecana do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny; Bez - dym bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobina zapachu (smaku) kwiatowego, polecany do wędzenia owoców morza i baraniny; Dąb czerwony - jedno z najszybciej palącego się drewna, wyczuwalny smak miodu, oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki, daje barwę brązową. Dąb biały - jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte, polecany do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu; Buk - nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb; Grusza - paląc drewnem gruszy, uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina, wędzić przede wszystkim drób; Olcha - najlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny, ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb; Orzech - uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw, do wędzenia drobiu i ryb; Zioła i przyprawy - podczas wędzenia, szczególnie w końcowej jego fazie, można dodać startego czosnku, papryki, cebuli, pieprzu, tymianku bezpośrednio do paleniska, co spowoduje powstanie dużej ilości aromatycznego dymu i nada potrawom wspaniałego smaku." Edytowane 24 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Września 2016 Jeszcze raz podkreślę, że te wędzonki są naprawdę ładnie uwędzone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Września 2016 Jeszcze raz podkreślę, że te wędzonki są naprawdę ładnie uwędzone. Mnie się też podobają, ale są osoby co to lubią bardziej wpadające w brąz.Bardziej przypominają wiejskie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Września 2016 Jesli tak, to jak pisałes Arkadiuszu, jeszcze godzinka lub dwie dodatkowego dymku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Września 2016 Nie wiem co się czepiasz tych wędzonek Kto się czepia? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Września 2016 Kto się czepia? To nie było do Ciebie.To było do autora wędzonek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Września 2016 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.